Kým staršie videoklipy americkej speváčky boli výpravnými krátkymi filmami s množstvom rekvizít, kostýmov a vyumelkovanej nereálnosti, čerstvo zverejnený vizuál k singlu Perfect Illusion pôsobí úplne inak. Akoby si hviezda, ktorú kedysi pasovali za nástupkyňu kráľovnej popu, povedala, že sa už nechce na nič hrať a chce byť len sama sebou.

Tridsaťročná interpretka predstavila video počas utorňajšej premiéry druhej sezóny seriálu Scream Queens na televíznej stanici Fox. O réžiu klipu sa postarali Andrea Gelardin a speváčkina dlhoročná spolupracovníčka Ruth Hogben. Zamerali sa pritom najmä na emóciu a energiu skladby, a tak video neponúka žiadny veľký príbeh. Striedajú sa v ňom v podstate len dve scény - cesta speváčky na púšť, kde si spievajúc a tancujúc predstavuje chaotický koncert, na ktorom ju obklopujú zabávajúci sa fanúšikovia a šialene blikajúce svetlá.

Celkovo je klip až príliš preblikaný, no Lady Gaga v ňom vyzerá ako človek a vymaňuje sa z nelichotivej pozície, v ktorej už pôsobila ako chodiaca karikatúra. Do popového neba síce vystrelila ako excentrická speváčka plná prekvapení a kontroverzie, no po tom všetkom je celkom osviežujúce vidieť jej skutočnú tvár. Zrejme prišla na to, že ani ona sama nechce byť ilúziou, ktorú okolo seba roky budovala. Pravdepodobne k tomu prispela aj jazzová spolupráca s Tonym Bennettom, ktorá ju nasmerovala k väčšej prirodzenosti.

Vo videu sa objavili tiež Kevin Parker z austrálskej formácie Tame Impala, Mark Ronson a producent BloodPop, ktorí v ňom účinkujú ako interpretkina sprievodná kapela. Trojica známych hudobníkov sa totiž spolupodieľala na vzniku singla Perfect Illusion"Môže sa zdať, že Perfect Illusion je o rozchode. V prvom rade je ale o všetkom falošnom, čo sa zdá byť skutočné. Či už jej to vzťah a láska alebo sociálne siete, kde môžete vidieť nekonečné množstvo perfektných ilúzií. Skúšajme prísť na to, čo je skutočné a čo nie, týka sa to nás všetkých. Aj ja môžem byť pre niekoho perfektnou ilúziou, tak ako mnoho iných hviezd. Tým, ako sme prezentovaní a ako so svetom komunikujeme. V skutočnosti to tak ale nie je, sme ako všetci ostatní," uviedla o novinke samotná speváčka a autorka.


Perfect Illusion je prvým singlom zo speváčkinej pripravovanej sólovky Joanne. Očakávaný štúdiový album sa dostane na trh v piatok 21. októbra a ako Lady Gaga nedávno prezradila, zatiaľ obsahuje dvanásť skladieb, vrátane dueta s anglickou speváčkou Florence Welch. Ako však dodala počas show Zanea Lowea v rádiu Beats 1, vo finálnom štádiu by nahrávka mohla mať len jedenásť skladieb a deluxe verzia štrnásť.

Novým albumom by hudobníčka chcela vzdať hold zosnulej tete Joanne, ktorá ako 19-ročná zomrela na lupus. V booklete štúdiovky by sa preto mali nachádzať Joannin rukopis, rôzne fotografie či výstrižky z jej osobných vecí. Speváčka už predstavila aj obal nahrávky, no kompletný tracklist zatiaľ neponúkla. Okrem spomenutých mien by sa na ňom mal podieľať aj americký hudobník Beck.
 
Text: Hudba.sk, pm (zdroj: SITA - Consequenceofsound.net, Hollywoodreporter.com, archív)
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Lady Gaga