Vo veku 73 rokov zomrel 20. decembra český gitarista a skladateľ Luboš Andršt. Spätý je predovšetkým s kapelami Energit, Blues Band, Jazz Q alebo Framus Five. V pondelok neskoro večer o tom informoval spravodajský portál Novinky.cz.

"V noci na dnešok zomrel môj najstarší spoluhráč, úžasný muzikant a spolužiak v rockovej škole, ako vždy hovorieval, Luboš Andršt. Budeme naňho zajtra spomínať v Lucerne. Spolu s nami i jeho bratranec Petr Janda. RIP kamarát!" napísal na sociálnej sieti spevák Michal Prokop, ktorý stojí na čele Framus Five.
 

Ako pripomína web Českej televízie, vo Veľkej sále pražskej Lucerny je na dnes naplánovaný Prokopov vianočný koncert so skupinou Framus Five.

Luboš Andršt hrával blues, art rock aj jazz rock. Spolupracoval okrem iných s Jiřím Stivínom, Mariánom Vargom, Petrom Lipom, Martou Kubišovou, Emilom Viklickým či s Martinom Kratochvílom v jeho zostave Jazz Q. Dvakrát hral aj s legendárnym americkým bluesovým gitaristom, spevákom a skladateľom B.B. Kingom.

V zlom zdravotnom stave bol už od minulého roka. "Je už pol roka v nemocnici a jeho zdravotný stav mu neumožňuje hrať. Jeho rodina si neželá, aby sa zverejňovali podrobnosti," povedal Prokop ešte v májovom rozhovore pre český denník Právo.

Zdroj: TASR (Hudba.sk edit)
Foto: Ben Skála, wikipedia

Súvisiaci interpreti: Framus 5, Jazz Q