V posledný marcový utorok (31.3.) bude Česká hudobná akadémia v novej pražskej hale O2 universum oceňovať najlepších umelcov a ich nahrávky za uplynulý rok 2019. Favoritom tohtoročných cien Anděl sa stal legendárny spevák, gitarista a skladateľ Vladimír Mišík, ktorý s albumom Jednou tě potkám získal až šesť nominácií.

Prvé kolo hlasovania Českej hudobnej akadémie skončilo v pondelok 20. januára. "Celkovo v ňom pod dohľadom notára v pätnástich kategóriách hlasovalo 351 akademikov," uviedla riaditeľka ČNS IFPI Petra Žikovská. Českú hudobnú akadémiu tvoria odborníci z celého spektra hudobnej branže z radov novinárov, dramaturgov, organizátorov koncertov aj samotných muzikantov, doterajších držiteľov Anděla.

Favoritom cien sa stal Vladimír Mišík, ktorý je už od roku 1993 členom "andělskej" Siene slávy. Akademikov zaujal nahrávkou Jednou tě potkám, ktorá je nečakaným triumfom vo veku 72 rokov, kedy zrejme od neho už nikto žiadne zásadné dielo neočakával. Už krátko po vydaní bol však album uznávanými kritikmi oceňovaný ako to najlepšie, čo česká scéna v roku 2019 priniesla, a bodoval aj vo viacerých výročných rebríčkoch. Legendárny hudobník na novinke spolupracoval s o generáciu mladšími hudobníkmi okolo producenta Petra Ostrouchova, kapelou Blue Shadows. Po 40 rokoch tak nahral album s inou zostavou, než je jeho vlastná domovská kapela ETC.

Okrem skvelej hudby inšpirovanej americkou hudobnou tradíciou priniesol album Jednou tě potkám aj veľmi osobné texty, ktoré okrem zrelého retrospektívneho pohľadu na spevákov život a kariéru hovoria aj dojímavý príbeh o tom, ako len pred pár rokmi spoznal svoju veľkú rodinu z otcovej strany - amerických súrodencov, o ktorých celý život nevedel. Takýto osud umelca sa len tak nevidí ani v celosvetovom meradle, nehovoriac o tom, čo všetko už má za sebou ako jedna zo zásadných hudobných osobností československej hudby 20. storočia. S albumom a so singlom Jednou sa bude Mišík uchádzať o víťazstvo v kategóriách Album roka, Skladba roka, Sólový interpret roka, Videoklip roka a hneď dvoch žánrových kategóriách - Folk a Rock.


V prestížnej kategórii Album roka proti Mišíkovi stoja Chinaski so svojou prvou nahrávkou v novej zostave, ktoré dali meno 11, a predvlaňajší objav roka na Anděloch, skupina Mirai s druhou vydanou doskou Arigato. Tri nominácie získal za svoj album Září hudobný kolektív Zvíře jménem Podzim, a to v kategóriách Skupina, Objav a Alternatíva/Elektronika.

Po dvoch nomináciách majú spomínani Mirai (Arigato), Vypsaná fiXa (Kvalita), Berenika Kohoutová (Holka roku) alebo Beata Hlavenková (Sně). Do výberu akademikov sa posmrtne dostal aj Karel Gott so svojím posledným singlom - duetom s dcérou Charlotte Ellou Srdce nehasnou od autorskej dvojice Richard Krajčo a Petr Harazin.

"Nominácie vo všetkých kategóriách ukazujú, že podobne ako vo svete, aj u nás sa kvalitný pop čoraz častejšie pretína a vzájomne ovplyvňuje s predtým okrajovými žánrami. Nominácie sú opäť veľmi pestré a upozorňujú na množstvo skvelých platní, ktoré tu v uplynulom roku vznikli. Potvrdzuje sa, že rozhodnutie vrátiť odovzdávanie žánrových cien do hlavného ceremoniálu, ktoré sme urobili pred troma rokmi, bolo správne," podotýka predseda Českej hudobnej akadémie Honza Vedral. Radu akadémie, ktorá na podobu a pravidlá Andělov dohliada, okrem neho tento rok tvorí spevák a člen Siene slávy Michal Prokop, publicista Josef Vlček, riaditeľka ČNS IFPI Petra Žikovská a producentka Cien Anděl Lucka Hájková.

Anděla môžu získať aj Čekovský, Martausová alebo Nocadeň

Medzi novinky tohtoročných Andělov patrí zavedenie novej kategórie pre Slovenský album roka, v ktorom sú nominovaní Marián Čekovský, Sima Martausová a skupina Nocadeň. K tomu to rozhodnutiu, ktoré nás samozrejme veľmi teší (o to viac, že aj Hudba.sk bola prizvaná k hlasovaniu v tejto kategórii), zrejme prispelo to, že minulý rok sa v nomináciách medzi českými umelcami objavil aj slovenský "votrelec" Miro Žbirka, ktorý cenu Sólový interpret roka napokon aj získal. Zrejme po jeho úspechu sa Česká hudobná akadéma rozhodla vytvoriť samostatnú kategóriu pre slovenské albumy.

Mimochodom, napriek názvu kategórie bol aj Žbirka ocenený práve vďaka svojmu albumu Double Album (2018) - v Anděloch totiž aj v rámci nealbumových kategórií (okrem Skladba a Videoklip) môžu byť nominovaní len umelci, ktorí v danom roku vydali album alebo EP nahrávku. Čo je veľmi rozumná podmienka, vďaka ktorej sa populárne mená neopakujú každý rok, ako to býva v bežných anketách popularity typu Slávik.

Práve v reakcii na pokračujúcu (a možno už večnú) hibernáciu Českého slávika zrejme vznikla aj ďalšia nová kategória, v ktorej o víťazovi nerozhodnú akademici ale hlasovanie fanúšikov na internete. Tá vznikla vďaka partnerstvu so spoločnosťou Coca-Cola, ktorý sa tento rok stala aj titulárnym partnerom prestížnej hudobnej ankety. "Prinášame do Cien Anděl novú samostatnú cenu Coca-Cola cena fanúšikov, ktorá nepozná hranice žánrov a zapojiť sa do nej môže každý. Na českom trhu bude dostupná limitovaná edícia nápoja Coca-Cola s etiketou venovanú práve Andělom a výzvou na hlasovanie," približuje senior brand manager spoločnosti Coca-Cola Pawel Ozierski.

Slávnostné odovzdávanie cien sa uskutoční 31. marca v O2 universum a v priamom prenose ho odvysiela Česká televízia na ČT1. Mená vystupujúcich organizátori zatiaľ zverejniť nechcú, hoci priestor tradične dostanú nielen víťazi jednotlivých kategórií. "Všetka pozornosť teraz patrí nominovaným. Sľúbiť ale môžeme opäť prierez hudobným dianím minulého roka a zaujímavé hudobné spojenia," hovorí k programu chystaného galavečera jeho producentka Lucka Hájková. "Avšak s radosťou môžeme oznámiť meno moderátorky, ktorú tento rok bude Ewa Farna," dodáva Hájková. Populárna speváčka si už túto rolu vyskúšala pred deviatimi rokmi.

Nominácie na ceny Anděl Coca-Cola 2019:

Album roka:

Chinaski - 11
Mirai - Arigato 
Vladimír Mišík - Jednou tě potkám

Skladba roka:

Karel Gott a Charlotte Ella Gottová - Srdce nehasnou (hudba a text: Richard Krajčo a Petr Harazin)
Berenika Kohoutová - Dělám stojky (hudba: Jiří Burian, text: Berenika Kohoutová)
Vladimír Mišík - Jednou (hudba: Petr Ostrouchov, text: Václav Hrabě)

Skupina roka:

Mirai - Arigato 
Vypsaná fiXa - Kvalita 
Zvíře jménem Podzim - Září 

Objav roka:  

Bert & Friends - SUPR 
Bára Zmeková - Lunaves 
Zvíře jménem Podzim - Září
  
Sólový interpret roka: 

D.Y.K. - D.Y.K. 
Vladimír Mišík - Jednou tě potkám 
Pokáč - Úplně levej 

Sólová interpretka roka:

Beata Hlavenková - Sně 
Berenika Kohoutová - Holka Roku 
Bára Zmeková -  Lunaves  

Videoklip roka:

7krát3 - Promiň (réžia: B. Buttler) 
Vladimír Mišík - Jednou (réžia: M. Hamplová, M. Chlupáček)
Vypsaná Fixa - Krabička (réžia: J. Haj, G. Kříž)

Slovenský album roka: 

Marián Čekovský - Best On 
Sima Martausová - Len tak sa stíšim 
Nocadeň - Auróra  

ŽÁNROVÉ KATEGÓRIE

Alternatíva a Elektronika:  

B4 - Plastová Okna 
Margo - First I Thought Everyone's Staring At Me But Then I Realized Nobody Cared - All The Creatures I Met Sitting On The Back Seat And How To Deal With What I've Learnt
Zvíře Jménem Podzim - Září  

Folk:
 
Epydemye - Milé děti 
Beata Hlavenková - Sně 
Vladimír Mišík - Jednou tě potkám 

Jazz:

Nikol Bóková - Inner Place 
Vilém Spilka Quartet - Čekání Na Toma 
Vertigo - Daleko
 
Klasika:

Bennewitz Quartet - Ullmann - Krása - Schulhoff - Haas 
Pavel Haas Quartet - Shostakovich: String Quartets Nos. 2, 7, 8 
Ivo Kahánek, Symphoniker Bamberger, Jakub Hrůša - Dvořák & Martinů: Piano concertos  

Rap:

Hugo Toxxx - 1000 
Viktor Sheen - Černobílej svět 
Yzomandias - Dobrá duše, srdce ze zlata  

Rock:

John Wolfhooker - 313 
Vladimír Mišík - Jednou tě potkám 
The Truth Is Out There - All Little Revolutions 

Ceny Anděl udeľuje každoročne od roku 1991 Česká hudobná akadémia, ktorá je zložená z hudobných odborníkov, kritikov, producentov a ďalších osobností českej hudobnej scény. Od roku 1995 sa realizujú pod záštitou ČNS IFPI a od roku 1997 ich symbolizuje soška anjela, ktorej autorom je sochár Jaroslav Róna. 

Galavečer hudobných Cien Anděl za rok 2019 je tento rok novo otvorený aj verejnosti. Lístky sú k zakúpeniu za 990 českých korún (okolo 40 eur). Titulárnym partnerom je Coca-Cola a hlavným mediálnym partnerom Evropa 2. Rádio v rámci spolupráce znovu podporí výhercu Anděla v kategórii Objav, v ktorej sú tento rok nominovaní Bert & Friends, Bára Zmeková a Zvíře jménem Podzim, a to kampaňou v hodnote pol milióna korún (takmer 20-tisíc eur).

Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka Michaela Fialová Rozšafná z agentúry 2media.cz. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Facebook.com/misik.vladimir

Súvisiaci interpreti: Vladimír Mišík