Magický dátum so šiestimi dvojkami 22.02.2022 prináša šesťskladbovú EP nahrávku jedného z najzaujímavejších objavov na slovenskej alternatívno-popovej scéne. Duo, ktoré tvoria talentované hudobníčky a autorky Laura Jašková a Valentína Vlková, pracovalo na svojom debute s dvoma "producentskými Líškami" a vydáva ho v nezávislom vydavateľstve Gergaz.

Meowlau x Val je nový a svieži zjav na slovenskej hudobnej scéne. Laura Jašková alias Meowlau (basgitara, gitara) tvorí piesne a prezentuje ich na sociálnych sieťach, kde zaujala aj Lennyho Kravitza. Ako štúdiová hudobníčka hosťovala aj u Richarda Müllera a od minulej jesene je tiež členkou kapely Billy Barman. Valentína Vlková alias Val (spev, texty) na seba upozornila prostredníctvom rôznych speváckych súťaží, v ktorých porota ocenila nielen pekne zafarbený hlas, ale aj charizmatický prejav. Ich životné osudy v roku 2019 preťala práve jedna z takýchto súťaží – The Voice Česko Slovensko.  

"S Valentínou intenzívne spolupracujeme od jej účasti v šou The Voice, kde som sa zbláznila z jej hlasu a drzosti na pódiu. Kontaktovala som ju, a postupne sme sa prepracovali až k spoločnej tvorbe, v ktorej plánujeme pokračovať aj naďalej. Vydanie EPčka bola naša veľká méta, takže sa z nej neskutočne tešíme. Už len hrať, vydávať a baviť ľudí! Najväčším zážitkom doposiaľ bol pre nás minuloročný festival Flaam, kam nás zaradili na poslednú chvíľu. Večerný B stage sa zvrtol na mega obrovskú párty, ktorú si budeme pamätať už navždy. Do budúcna si želáme, aby sme našu hudbu mohli naživo predviesť ďalším a ďalším ľuďom."

Meowlau x Val chcú svojou tvorbou priniesť na Slovensko iný pohľad na alternatívny pop. Ako mladá generácia kombinujú prácu s počítačovými softvérmi a hudobnými nástrojmi. Neškatuľkujú sa iba do jedného žánru, o čom svedčia ich prvé tri single – psychedelicky ladená Shadow a drum&bassové So Much TimeFollow. Najnovší singel Dark, na ktorom sa ako producent podieľal Jureš Líška z Fallgrapp, vznikol ako posledná skladba na ich prvú EP nahrávku Nevermind a predstavuje duo v popovejšej polohe.


"Naše EPčko sa vyformovalo v dvoch štúdiách. Spoluprácu sme odštartovali s Adriánom Líškom v SMT Studiu v Bernolákove, kde sme nahrali skladby DYWMT a Ugly, no naša cesta sa neskôr definitívne presmerovala k Jurešovi Líškovi, ktorého projektom je Fallgrapp. Impulz k takejto životnej zmene sme dostali po tom, ako sa Jurešovi zapáčila skladba DYWMT, a teda sme verili, že by ho spolupráca s nami mohla baviť. Ďalšie štyri skladby sme preto spracovali v jeho štúdiu v Dubnici. Nahrávanie Valentininých spevov malo super atmosféru, pracovalo sa nám veľmi prirodzene. Moje nemotorné inštrumentály dostali úplne nový šat a som vďačná za všetky kreatívne momenty, ktoré Jureš do hudby vložil. Je to veľká škola," hovorí Laura Jašková.

Čo dvojicu inšpirovalo pri písaní hudby? "Inšpirácia sa od pesničky k pesničke líšila, ale v princípe sme sa vo väčšine zaoberali láskou, lebo tá je minimálne pre mňa motorom života. Keďže sme mladé a neupratané, všetky možné aj nemožné negatívne emócie vyplývajúce z nevydarenej lásky sme vpratali do chúďatka piesne Ugly. V Dark sa zamýšľame nad životnými voľbami, You Better Show Me oslavuje nové skúsenosti, radosť zo zamilovania a novú životnú kapitolu, Nevermind pripomína, že občas v živote máme veci, ktoré nezmiznú, alebo nepadnú do zabudnutia, aj keď si to veľmi želáme."

Nevermind EP vychádza dnes na značke Gergaz a jeho distribúciu zastrešuje Warner Music Czech Republic. Po jeho vydaní pokračujú Laura a Valentína v práci na svojom prvom dlhohrajúcom albume, ktorý by mal vyjsť už tento rok, a netaja sa medzinárodnými ambíciami.

Vypočujte si EP na Bandcampe:



Projekt z verejných zdrojov podporil Fondu na podporu umenia (FPU).

Zdroj: Music Press Promotion (Hudba.sk edit)