Garage rocková Kulturní úderka neváha zamiešať do svojich skladieb blues, okoreniť ich ostrým riffom alebo úplne stíšiť do akustickej balady. Tretia radová doska sa volá Black Metall, ale metalistov medzi poslucháčmi nehľadajte. Meno nahrávky poukazuje na jej surovosť a neuhladenosť a len zdanlivo nekonvenuje s obsahom.

Kulturní úderka vznikla v deväťdesiatych rokoch a v tom čase bola silne ovplyvnená brnenskú alternatívou. "Odkazy na tú scénu zachovávame do dneška a premieta sa to ako v textoch, tak v hudbe," oznamuje autor, spevák a gitarista Štěpán Dokoupil. "Texty sú pre nás dosť podvedomá a vnútorne záležitosť, samozrejme aj vďaka Omer nás v súčasnej dobe veľmi ovplyvnilo melancholické Sarajevo, ale je tam aj plno veselých tém zo života v Brne. Celkovo je to surová nahrávka, zvukovo i pocitovo siahajúca od psychedelického blues 60. rokov po americkú klubovú scénu reprezentovanú napríklad John Spencer Blues Explosion."

Hoci v súčasnosti je zostava už päťčlenná, nahrávanie začínala Kulturní úderka ako kvarteto muzikantov z Brna a Sarajeva. Celý album výrazne nadväzuje na comebackovú nahrávku Sarajevská katarzijja (Indies Happy Trails Records 2018). Tá vznikala priamo v Sarajeve, ale tentoraz sa kapela vrhla do pražského štúdia Golden Hive.

Štěpán Dokoupil porovnáva novinku s predchádzajúcimi doskami Kulturní úderky: "Black Metall je najpestrejšia, môžeš na nej počuť snáď všetky naše nálady, ale prevažuje rocková energie. Predchádzajúca nahrávka, Sarajevská katarzija, je hlavne akustický album, ktorý vznikol po dlhej odmlke kapely počas týždňa v srdci Sarajeva. No a Rock 's Groove je debutový album preplnený mladícku energiou a nerozvážnosťou." Nahrávku produkoval Bert Neven, mix a mastering mal na starosti Amaki Golden.

Špeciálny koncert pri príležitosti vydania albumu sa odohrá 11.5. v brnenskom Kabinete múz.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Přemysl Štěpánek z vydavateľstva Indies Scope.