Festival súčasnej hudby NEXT dnes v Bratislave začína svoj osemnásty ročník. Až do soboty ponúkne bohatý program vrátane klubovej noci vo Fuge, workshopov, prednášok či zvukovej prechádzky po meste. Tú pripravil maďarský umelec Zsolt Sőrés ako poctu Milanovi Adamčiakovi a Johnovi Cageovi.

NEXT aj tento rok prináša do Bratislavy vyvážený lineup, ktorý podľa organizátorov nie je vystavaný na tradičnom princípe headlinerov, hoci jeho súčasťou je aj viacero osobností, ktoré významne formovali súčasnú podobu experimentálnej tvorby. V zástupe zaujímavých mien však môže byť ťažké sa zorientovať, preto sme sa niekoľkých pravidelných i nových návštevníkov festivalu spýtali, prečo sa na NEXT tešia oni a čo odporúčajú nevynechať. Festival sa koná od 22. do 25. novembra, kompletný program nájdete na 2017.nextfestival.sk. 

Pjoni (hudobník a producent)

Elektronický producent Visionist sa zviditeľnil ako jedna z najvýraznejších tvárí novej vlny inštrumentálneho grime-u. Jeho rukopisom boli vokálne sample, z ktorých staval svoje výrazne melodické kompozície. Týmto svojim špecifickým zvukom ovplyvnil širokú škálu hudobníkov, jeho to však omrzelo a jeho súčasná tvorba je viac abstraktná a dekonštruovaná. Videl som jeho DJ set a bola to pecka, som si istý, že jeho live act nebude o nič slabší. Veľmi sa teším, že ho konečne niekto dotiahol do Bratislavy.


Morton Subotnick je priekopník elektronickej hudby, ktorý spolupracoval na vývoji legendárneho syntetizátoru Buchla. Ak niekoho zaujíma experimentálna elektronická hudba v pravom zmysle slova, tak on je jej stelesnením. Na NEXTe bude hrať s o nič menej zaujímavým vizuálnym umelcom Lillevanom, ktorý bol členom kolektívu Rechenzentrum.

Fis svoju hudbu stavia na abstraktných plochách, ktoré však vôbec nie sú nudné. Sú prepracované, plné nečakaných zvratov a zvukových permutácií. Fis je perfekcionista a tak trochu solitér na scéne, keďže jeho hudobná tvorba nespadá do žiadneho žánru. Kamaráti, čo ho videli hrať pred pár mesiacmi v Čechách, vraveli, že to bol nezabudnuteľný zážitok až orgazmického charakteru.


DJ NinOo je mladučký reprezentant lisabonského labelu Principé records. Ten sa presadil na súčasnej klubovej scéne vďaka svojej nekompromisnej predstave ako má znieť moderná africká hudba. Týmto spôsobil malú hudobnú revolúciu a Kuduro a Kizomba (africké rytmy) sa zrazu hrajú v kluboch po celom svete, avšak v neokukanom šate hektických hybridov z dielne členov tohto úžasného kolektívu. Ak ste náhodou boli vo Fuge na jeho kolegovi DJovi Nigga Foxovi, tak viete, že sa máte na čo tešiť.

Maja Štefančíková (výtvarníčka)

Pôjdem sa pozrieť na vystúpenie nórskej performerky Stine Janvin Motland a na jej audiovizuálny projekt Fake Synthetic Music. Janvin je pre mňa objav, zaujíma ma ako skúma hranice vlastného hlasu, pomocou ktorého vytvára priestor - expresiu plnú zvuku a svetla.


Žofia Bosáková (riaditeľka festivalu animovaných filmov Fest Anča)

NEXT je jedno z mála podujatí u nás, pri ktorých sa rada vzdávam hudobnej svojprávnosti. Chodím naslepo objavovať, čo zbehlí organizátori nachystali. Tento ročník nebude odlišný, s dôverou i radosťou očakávam stredajšie otvorenie!

Stroon (hudobník a producent)

Najviac sa teším na sobotný večer, kedy budú hrať The Necks. Už som ich videl a boli vynikajúci svojou kontemplatívnou a minimalistickou improvizáciou, ktorú predviedli takmer bez očného kontaktu medzi sebou. A po nich môj obľúbenec Fis, ktorý robí presne ten typ experimentálnej hudby, akú mám rád. S konceptom a dušou zároveň.


Dávid Koronczi (vizuálny umelec a grafický dizajnér)

NEXT je jedno z podujatí, ktoré kadžoročne úprimne túžim zažiť, naozaj. Pravdou ale ostáva, nebudem frajerovať, že tohtoročný bude mojim prvým. Jasné, povinnosti, rodina, kadečo stálo vždy v popredí, ale tento rok nie. Nič. Zvuky, pochabí mágovia a čarodejnice otvoria temné komnaty, nepoznané plochy, to všetko. A konečne budeme tam. Posnažíme sa, aby nám nič neušlo. The Bug, Earth, The Necks, legendy post-svetov, plochy - gitary, to všetko a k tomu rozložené tanečné rytmy (tam kdesi hlboko)... Ako bonus exeprimentovanie na hranici výtvarného umenia a zvuku, fieldrecordingové workshopy.

No, ťažko povedať, čo ma láka najviac. Asi je to jedno. NEXT je výletom, ako keď sadneš s bandou kamošov a kamošiek do auta na trip a všetko, čo zažiješ cestou, sa počíta. Či sa TO stalo cestou v Poznani, Kroměříži, Lisabone, Gödölő alebo vo Fiľakove, bol to jeden celok, komplexný a pravý. Ak ale mám pomenovať jednu zastávku, na ktorú som fakt zvedavý, tak to budú Visionist a Pedro Maia, lebo ak niekto robí (aspoň to o sebe tvrdí) dekonštruované R&B, tak ma to sakra zaujíma.

Už next sme tam!

Pár ďalších slov o účinkujúcich od organizátorov:

Spoločný drone-dub-metalový projekt The Bug vs Dylan Carlson of Earth metaforicky prepojí zvuk dystopickej urbánnej džungle s bezčasím americkej púšte. Akustické austrálske trio The Necks privezie svoju nevšednú zmes avantgardy, minimalizmu, ambientu aj jazzu, namiešanú spôsobom čistej improvizácie. Predstaví sa aj virtuózny newyorský gitarista a skladateľ Elliott Sharp v spolupráci s anglickým basklarinetistom Garethom Davisom. Na cestu im bude svietiť videoart z dielne Janene Higgins. Takto hrali v Bratislave pred troma rokmi.


Na festival príde aj austrálsko-francúzske elektroakustické duo Anthony Pateras a eRikm, trojica Daichi Yoshikawa (elektronika), Paul Abbott (bicie) a Seymour Wright (altsaxofón), energiou nabitá vokálno-inštrumentálna zostava Lambs Gamble alebo psychedelický americký saxofonista a elektronik vystupujúci ako Diamond Terrifier.

Mladšiu generáciu na NEXTe reprezentuje Nórka Stine Janvin, Novozélanďan Fis, britský producent VisionistPedro Maia či Nemec Orson Hentschel, ktorého vystúpenie za sprievodu bubeníka Lukasa Baumgarta sľubuje elektrizujúcu energiu.

Sobotná klubová noc v priestore Fuga ponúkne odlišne ladený program, skúmajúci témy zvukovej a kultúrnej identity v súčasnej klubovej produkcii. Známe mená na poli dekonštruovanej klubovej hudby ako Nkisi (Kongo) či DJ NinOo (Portugalsko) predstavia svoj originálny pohľad na rozoberanie západnej rytmiky vo víre rôznych žánrových exotík ako je reggaeton, kuduro, baile funk či gqom. Sekundujú im newyorská techno diva Lady Starlight, známa okrem iného zo spoluprác s Lady Gaga, a domáca, pre túto príležitosť špeciálne povolaná dvojica, Ink Midget a Tea Tralna.

Zo slovenskej scény sa predstavia aj gitarový experimentátor David Kollar a VJ Zden, spolu s nimi vystúpi rakúsky priekopník "laptopovej" hudby a gitarista Fennesz.


Autori: Michaela Kučová (anketa) + Juraj Hoppan (PR NEXT)
Foto: 2017.nextfestival.sk