Vo veku 76 rokov zomrel Gary Brooker, spevák britskej rockovej skupiny Procol Harum. Rodák z Londýna viedol túto formáciu väčšinu času počas jej 55-ročnej existencie a bol spoluautorom jej najznámejšej skladby A Whiter Shade of Pale z roku 1967. Informovala o tom v noci na stredu stanica BBC.


Gary Brooker
 zomrel v sobotu v kruhu svojej rodiny, podľahol rakovinovému ochoreniu. Skupinu Procol Harum založil v roku 1966. Skladba A Whiter Shade of Pale, ktorá vyšla o rok neskôr ako debutový singel skupiny, bola nezvyčajná – mala surrealistický text a melancholický aranžmán, voľne založený na kompozícii Johanna Sebastiana Bacha z Orchestrálnej suity č. 3 D dur.

Pieseň sa stala jedným z komerčne najúspešnejších singlov všetkých čias. Celosvetovo sa z neho predalo viac ako desať miliónov kusov. Na prvom udeľovaní cien BRIT Awards v roku 1977 bola táto skladba vyhlásená za spoločného víťaza (spolu so sklabou Bohemian Rhapsody od skupiny Queen) v kategórii najlepší britský popový singel za roky 1952 – 1977. V roku 2009 ju britské rozhlasové stanice označili za najhranejšiu skladbu za uplynulých 75 rokov. Známa je aj vo verzii speváčky Annie Lennox, ktorá ju nahrala pre svoj album Medusa z roku 1995.


Gary Brooker hrával aj s Ericom Claptonom, Ringom Starrom, Paulom McCartneym, Georgeom Harrisonom, Billom Wymanom, s formáciou The Alan Parsons Project a ďalšími interpretmi. V roku 1996 sa objavil po boku Madonny vo filme režiséra Alana Parkera Evita. Stvárnil v ňom vedľajšiu úlohu argentínskeho ministra zahraničných vecí Juana Atilia Bramugliu.

Skupina Procol Harum vydala 12 štúdiových albumov, posledný s názvom Novum ponúkla v roku 2017. Jej tvorba je všeobecne označovaná za psychedelický rock a proto-progresívny rock s nádychom žánrov blues, R&B a soul.

Zdroj: TASR (Hudba.sk edit)