Mladá nemecko-kanadsko-britská speváčka Alice Merton patrí medzi najpríjemnejšie objavy minulého roka. Na hudobnú scénu vtrhla vo veľkom štýle a už s prvým singlom No Roots si získala obdiv fanúšikov aj kritikov. O tom, že nie je speváčkou jedného hitu, príde slovenských fanúšikov presvedčiť naživo už v septembri.

Takmer 100 miliónov prehratí videoklipu na Youtube, prvé miesto v singlovom rebríčku vo Francúzsku, druhé v Nemecku, tretie v Rakúsku (vo všetkých troch krajinách má platinovú platňu za predaj) a umiestnenie v Top 10 v hitparádach ďalších desiatich krajín. To je stručná bilancia komerčných úspechov skladby No Roots, ktorou 24-ročná speváčka, klaviristka a skladateľka Alice Merton odštartovala svoju kariéru.

V závere minulého roka, ktorý bol pre ňu absolútne prelomovým, sa navyše stala aktuálnou držiteľkou prestížnej ceny European Border Breakers Award. Tú udeľujú organizátori festivalu Eurosonic Noorderslag novým menám, ktorým sa podarí preraziť v celoeurópskom meradle. V minulosti ju získali mnohé dnes už dnes už celosvetovo etablované hviezdy ako Adele, MØ, Lykke Li, Katie Melua, Damien Rice, Mumford and Sons, Dua Lipa, José González, ZAZ, Caro Emerald, Emeli Sandé, Woodkid, Disclosure, Hozier, Years & Years či Selah Sue.

Alice, ktorá za svoje vzory označuje Brandona Flowersa z The Killers či Reginu Spektor, hlasom pripomína Florence Welch (Florence and the Machine), no jej tvorba je tanečnejšia a prístupnejšia. Dôkazom jej potenciálu osloviť popri fanúšikoch indie popu aj mainstreamové publikum je práve skladba No Roots. Hravý rytmický hit, postavený na sviežej basovej linke a nákazlivom refréne, ste v druhej polovici minulého roka mohli počuť aj zo slovenských rádií. V rebríčku hranosti podľa IFPI a dostal najvyššie na 5. miesto, pričom v top 10 bol tri týždne a spolu strávil v rebríčku viac ako pol roka. 


Predurčená na medzinárodný úspech

Popri hudobnej zložke, na ktorej speváčka autorsky spolupracovala s producentom Nicholasom Rebscherom, je zaujímavý aj text skladby. Pri jeho písaní ju inšpirovala jej vlastná "nezakorenenosť". Narodila sa v nemeckom Frankurte, no jej otec je Ír a vzhľadom na jeho povolanie konzultanta v ťažobnom priemysle sa celá rodina často sťahovala. Konkrétne dvanásťkrát do doby, kým sa Alice osamostatnila a... pokračovala v sťahovaní samostatne. Detstvo strávila v Kanade, potom sa vrátila do Nemecka, po strednej škole žila krátko v Anglicku, no hudobnú školu (Popakademie Baden-Württemberg v Mannheime) vyštudovala opäť v rodnej krajine.

Má nemecké, britské aj kanadské občianstvo a medzi mestá, v ktorých počas svojho života žila, patria Oakville (Ontario, Kanada), New York, Mníchov, Berlín, Bournemouth či Londýn. Už to ju predurčuje k medzinárodnej kariére, keďže cestovanie jej zjavne problém nerobí. Na konte má zatiaľ len EP No Roots, z ktorého okrem titulnej skladby pochádzajú aj single Hit the Ground Running a Lash Out (skladba vyšla exkluzívne na americkej verzii EPčka), no už teraz je jasné, že ide o speváčku, ktorú sa oplatí sledovať. O to viac poteší správa, že na Slovensko príde ešte ako čerstvo vychádzajúca hviezda, čo sa u nás mimo festivalov v rámci popu a indie scény takmer nestáva.

Keď spomínam festivaly - Alice sa tento rok predstaví aj na Colours of Ostrava, no samostatný koncert je predsa len iný typ zážitku a intímna atmosféra klubu jej môže sadnúť viac. Pripraviť sa na to môžete sledovaním jej live videí na Youtube, svoj najväčší hit dokonca nedávno zaspievala aj v šou Jimmyho Fallona, ktorý No Roots označil za najchytľavejší song roka.

Slovenskú premiéru odohrá so svojou kapelou 14. septembra v Majestic Music Clube.

Vstupenky:  Predpredaj.sk


Autor: Patrik Marflák
Foto: Facebook.com/alicemerton