Tento víkend je smutné jubileum pre fanúšikov popredného českého speváka Petra Muka. Od jeho tragickej smrti uplynie v nedeľu 24. mája presne 10 rokov. Jeden z najvýraznejších spevákov, skladateľov a textárov československej popovej scény a líder skupín Oceán či Shalom zomrel vo veku 45 rokov.

Petr Muk sa narodil 4. februára 1965 v Českom Krumlove a vyštudoval Strednú priemyselnú školu stavebnú v Českých Budějoviciach. Už od 15 rokov pôsobil v rôznych punkových a undergroundových kapelách a v rokoch 1985 až 1993 bol lídrom skupiny Oceán, s ktorou vydal tri štúdiové albumy. V rokoch 1992 až 1996 potom pôsobil v skupine Shalom, ktorá vydala dva štúdiové albumy, jednu koncertnú nahrávku a dve kompilácie.

Svoj prvý sólový album s jednoduchým názvom Petr Muk vydal v roku 1997. Po ňom nasledovali nahrávky Jizvy lásky (2000), Dotyky snu (2002), Oh L'Amour (2004), Osud ve dlaních (2005), výberovka Slunce / To nejlepší (2007), Muzikál a film (2009) a V bludišti dnů (2010), ktorá vyšla len pár dní pred jeho náhlou smrťou. V roku 2011 sa do predaja dostal Mukov posmrtný album Outro. Spomínaný minialbum Oh L'Amour obsahoval české verzie skladieb skupiny Erasure, ktorej Muk spoločne s kapelou Oceán robil predskokana na turné po Veľkej Británii. Muk účinkoval taktiež v muzikáloch ako napríklad Rusalka, Johanka z Arku alebo Galileo.

Obdržal mnoho odborných cien a bodoval v anketách popularity: Ceny časopisu Melodie, Cena IFPI Česká republika, Zlatý/Český slavík, česká Cena Grammy, Ceny Anděl, TýTý a mnohé ďalšie. Predaj nosičov s jeho umeleckým výkonom prekračuje hranicu 1 500 000 kusov. Ochranný svaz autorský (OSA) má v evidencii celkom 149 skladieb s Petrom Mukom ako autorom či spoluautorom hudby alebo textu. Tento rok vyšla k jeho nedožitým 55. narodeninám kompilácia Sny zůstanou s výberom najväčších hitov Petra Muka a skupín Oceán a Shalom na CD a 2LP.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Renáta Tomášová z vydavateľstva Warner Music. Text správy sme doplnili.

Súvisiaci interpreti: Petr Muk