Skladba Len šedá je jedným z najvýraznejších príkladov toho, že tvorba skupiny Billy Barman sa na treťom albume posunula k vyzretejším témam s vážnejším hudobným i textovým podaním. A hoci slová piesne evokujú pocity odcudzenia a ochladnutia v rámci partnerského vzťahu, vďaka tvorcom videoklipu dostáva nový rozmer.

O príbehovo-pocitový vizuál, ktorý je krátkym nahliadnutím do života troch generácií mužov v jednej rodine, sa postarali režisér Gregor Valentovič a kameramanka Anna Smoroňová. Tá je podpísaná aj pod videoklipmi Mladým chýba vojna a Miletička.

Dvojica talentovaných filmárov nedávno spolupracovala na zimomriavkovom jednozáberovom klipe skupiny Talkshow k singlu Bones a, podobne ako v ňom, aj tentoraz sa sústreďujú na tú stránku života, o ktorej sa veľa nehovorí. Konkrétne ide o vzťahy mužov - otcov a synov, dedov a vnukov, ktorí si s narastajúcim vekom čoraz menej rozumejú. Nakrúcalo sa vo Vysokých Tatrách v lokalite pri Sliezskom dome a v Prešove. Producentom videoklipu je Roland Wranik.


Pieseň Len šedá patrí k emotívnym vrcholom albumu Dýchajúce obrazy (2016). Temnejšia nálada, melancholický text a podmanivé saxofónové sólo ukazujú kapelu v polohe, ktorá je na míle vzdialená od tvorby z ich debutu Noční jazdci (2010). Taký výrazný posun, aký na troch nahrávkach predviedli Billy Barman, sa len tak nevidí a je skvelé, že ho prijali aj fanúšikovia, ktorí novinku v ankete Radio_Head Awards zvolili za najlepší slovenský album minulého roka.

Ešte lepšou správou je, že medzi odľahčenými kúskami z minulosti a súčasnou tvorbou vedia barmani bez problémov "plávať" aj na koncertoch, takže na svoje si príde naozaj každý. Počas leta sa o tom môžete presvedčiť na viacerých festivaloch, napríklad už dnes v noci vystúpia na Metronome festivale v Prahe, kde sa na rad dostanú o polnoci po koncerte Stinga.

23. 6. - Metronome festival, Praha
30. 6. - Fingers Up festival, Mohelnice
7. 7. - Pohoda, Trenčín
15. 7. - Vrbovské vetry, Vrbové - predpredaj
19. 7. - Colours of Ostrava, Ostrava - Dolní Vítkovice
21. 7. - Žákovic Open, Trenčianske Bohuslavice - predpredaj
12. 8. - Grape festival, Piešťany
25. 8. - Záleská divadelná púť, Zálesie

Prečítajte si: Billy Barman: Hrať po jarmokoch a nákupných centrách nie je cesta pre nás

Autor: Patrik Marflák
Foto: Youtube / Anna Smoroňová

Súvisiaci interpreti: Billy Barman