Sú mladí, motivovaní a svoje skúsenosti zo štúdia a učenia na prestížnych zahraničných školách pravidelne prinášajú na Slovensko. Občianske združenie Za hranice s hudbou už piatykrát organizuje rovnomenný letný hudobný workshop zameraný na súčasné hudobné žánre ako jazz, pop či elektronická hudba, ktorý záujemcom pomôže rozvinúť hudobné vedomosti a zručnosti.

Program plný prednášok, diskusií a intenzívnych kurzov rôznych úrovní sa uskutoční v posledný júlový týždeň - od 26. do 31. júla. Účastníci sa naučia počúvať harmóniu skladby, rozoznávať akordy a ich funkcie, ale aj to, ako ich použiť pri kompozícii. Dozviete sa, ako správne cvičiť či ako si napísať vlastnú pieseň.

Keďže hudba nie je len o teórii, nebude chýbať ani hra v kapele či jam sessions, na ktorých si účastníci workshopu potrénujú svoje improvizačné schopnosti i tímovú prácu. Čo je však najdôležitejšie, spoznáte kopu zaujímavých, rovnako naladených ľudí a získate nezabudnuteľné zážitky. A to všetko v príjemnom prostredí kaštieľa v Ivanke pri Dunaji.

"Aby to celé nevyšlo navnivoč a aby si mohol svojim rodičom, známym aj kamarátom ukázať, ako ťa týždeň plný hudby a tvorivej práce v komunite inšpiratívnych ľudí posunul, so svojou kapelou zahráte dve skladby, ktoré si počas workshopu spolu s lektormi nacvičíte," odkazujú záujemcom organizátori z OZ Za hranice s hudbou.

Svoje vedomosti a skúsenosti vám odovzdajú lektori:

Ester Wiesnerová
 – spev
Mária Reháková – priečna flauta
Lenka Molčányiová – saxofón, zobcová flauta
Tibor Feledi - klavír
Michal Šelep – kontrabas, basgitara
Jakub Valíček – bicie
Tomáš Lukáč – gitara

Tibor Feledi, Za hranice s hudbou 2019 Zdroj: OZ Za hranice s hudbouTibor Feledi, letný workshop Za hranice s hudbou 2019

Skupinu stálych lektorov workshopu aj tento rok doplnia ďalšie zvučné mená z oblasti hudby. Sú medzi nimi Ela Tolstová z kapely Tolstoys či Katja Thalerová (LALA Slovak Music Export, festival SHARPE), ktorá sa stará o to, aby o kvalitnej slovenskej hudbe vedeli aj v zahraničí. Spoločne záujemcom priblížia, ako funguje hudobný manažment a ako ho využiť vo svoj prospech. O svoje skúsenosti sa podelí aj špeciálny zahraničný hosť, britský saxofonista Sam Knight, s ktorým budete môcť absolvovať aj individuálnu hodinu.

"Jednotlivé hodiny vedieme kreatívnym a inovatívnym spôsobom, aby sme v mladých na Slovensku vzbudili záujem o aktívne hudobné vzdelávanie, povzbudili ich v sebarealizácii a objavovaní hudobných štýlov, a aby sme im pomohli prekonávať ich vlastné limity,“ hovorí jedna zo zakladateliek projektu Ester Wiesnerová.

Za hranice s hudbou: letný workshop 2021 je určený mladým hudobným nadšencom vo veku od 13 do 25 rokov. Prihlásiť sa môžete už len do 25. júna. Všetky podrobnosti nájdete na stránke www.zahraniceshudbou.sk/letnyworkshop2021.

Letný workshop 2021 z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Pozrite si, ako to na letnom workshope Za hranice s hudbou vyzeralo v roku 2019:


Občianske združenie Za hranice s hudbou organizuje okrem letného workshopu aj viaceré aktivity počas roka ako napr. jednodňové hudobné workshopy na zaujímavé témy, online facebookové "mini masterclasses", jam sessions, koncerty v domove dôchodcov či spoločné stretnutia účastníkov, lektorov a priateľov o.z. pre vytváranie a udržiavanie podporujúcej hudobnej komunity.

Aktivity organizácie Za hranice s hudbou môžete sledovať na sociálnych sieťach Facebook a Instagram.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk za OZ Za hranice s hudbou poskytla Lenka Molčányiová. Tlačovú správu sme upravili.