"Milujem tento život, vinič nad dverami a psa, ktorý príde vždy, keď ho zavolám. Niekdy sa čudujem, čo mi chýba." Tak znie výpoveď 24-ročnej speváčky Lorde v úvode jej nového singla Stoned at the Nail Salon.

Keď pred pár dňami avizovala vydanie skladby, fanúšikovia a fanúšičky netrpezlivo čakali, čo im po prvej ochutnávke Solar Power z tretieho albumu s rovnakým názvom ponúkne. Rovnako ako spomínaný singel, aj novinka sa začína jemnou gitarou, no na rozdiel od Solar Power, ktorá sa v polovici rozbehne do tanečnejšej polohy, Stoned at the Nail Salon sa po celý čas nesie v rovnakej, intímnej nálade.

Lorde už predtým vyhlásila, že chce, aby bol očakávaný tretí album "letným spoločníkom jej fanúšikov" a nová skladba dokonale zapadá do tohto konceptu. Pokojne poslúži, ako tá správna hudobná kulisa pri letnom západe slnka pre zamilovaných, ale aj pre osamelý pár očí hľadiaci do budúcna.

Nežný a dokonalý spev Lorde sa vznáša ponad krehké gitarové melódie ako príjemný vánok sprevádzaný vokálmi, o ktoré sa opäť postarali pesničkárky Phoebe Bridgers a Clairo. Hudobný podklad, produkciu aj aranžmány vokálov, ktoré skladbu "ťahajú", zastrešil renomovaný Jack Antonoff. S talentovaným umelcom spolupracovala aj na predchádzajúcom albume Melodrama (2017).


Lorde priznala, že v texte sa vyrovnáva s postupným dospievaním a otázkami, ktoré k tomu patria. "Je o premýšľaní o starnutí, usadení sa a otázkach, či sa človek správne rozhodol. Myslím si, že veľa ľudí sa začína pýtať tieto otázky približne v mojom veku a bolo skvelé o nich písať v dúfaní, že zarezonujú aj u iných," povedala na margo singla.

Vyjadrenie pocitov znie autobiograficky aj romanticky. "Moja horúca krv horí už toľko liet. Je čas ju ochladiť, kamkoľvek to bude viesť. Pretože všetky krásne dievčatá zmiznú ako ruže," spieva. "Pretože zo všetkej hudby, ktorú si miloval v šestnástich, raz vyrastieš," dodáva v inej slohe.

Rodáčka z Aucklandu už stihla predstaviť pieseň spolu s kapelou aj naživo v televíznej šou Late Night With Seth Meyers. V intímne osvetlenom štúdiu pôsobila usadená v pestrofarebných kvetoch v ľahkých šatách a s jednoduchým účesom ako skutočná princezná. Rovnako nadchla aj vierohodným prevedením piesne a citom, ktorý vložila do každej frázy.


Základná verzia albumu Solar Power, ktorý vyjde už o necelý mesiac (20.8.), bude obsahovať dovedna dvanásť skladieb, deluxe edícia ponúkne o dve piesne viac. Lorde nahrávku podporí ho aj na turné, počas ktorého nevynechá ani Európu. Najbližšie k Slovensku sa v rámci Solar Power Tour 2022 predstaví v Berlíne, Kolíne nad Rýnom, Mníchove, chorvátskom Šibeniku alebo severotalianskom meste Villafranca di Verona.

Autor: Lukáš Dedík
Foto: Facebook.com/lordemusic