Piesťanský festival Grape dnes doobeda zverejnil mená prvých štyroch účinkujúcich 10. ročníka. Hudobne je každý iný, no spája ich, že všetci sú z Veľkej Británie. Organizátori zverejňovali mená postupne, pričom najväčší ohlas fanúšikov mali indie-rockeri The Kooks a synthpopová kapela Chvrches, ktorá sa na Slovensku predstaví prvýkrát.

"Tento rok zverejňujeme interpretov nezvykle skoro, ale takto to vyšlo a sme veľmi radi. O kapelu Chvrches sme sa snažili sedem rokov a nakoniec sa nám to podarili. Rovnako The Kooks sa nám 'motali' v zoznamoch dokonca už od roku 2011. Túto silnú dvojku dopĺňame o talentovaného Toma Grennana a rovnako mladých Superorganism, ktorí mali vystúpiť u nás už minulý rok," približuje novinky jeden z organizátorov Grape festivalu Ján Trstenský.

Skupina Chvrches sa sformovala v roku 2011 v škótskom Glasgowe. Hudobníci Iain Cook a Martin Doherty sa však poznajú už od roku 2003, kedy študovali na rovnakej škole a rýchlo sa stali parťákmi cez hudbu. Keď o osem rokov neskôr stretli speváčku (a bubeníčku!) Lauren Mayberry, mali už za sebou cestu od hrania v alternatívnych rockových kapelách k fascinácii elektronikou a synthpopom 80-tych rokov.

V zozname nových talentov BBC Sounds of 2013 skupina obsadila piate miesto a všetci agenti a promotéri festivalov spozorneli. O pár mesiacov neskôr vydali svoje prvé EP Recover, ktoré okamžite zaznamenalo obrovský úspech. Menej ako pol roka prešlo do vydania debutového albumu, ktorý obsahoval vydarené a veľmi úspešné single ako Lies, The Mother We Share alebo Gun. Tento nástup kapelu katapultoval medzi vyhľadávané koncertné a festivalové mená a sľubná kariéra sa mohla začať. Nasledovali albumy Every Open Eye (2015) a najnovší Love Is Dead (2018) s množstvom ďalších úspešných singlov a miliónmi pozretí klipov na Youtube.  


Britská indie-rocková kapela The Kooks vznikla v roku 2004 v meste Brighton, svoj názov si vybrala podľa piesne Davida Bowieho z roku 1971. Ich prvým hitom bola pieseň s názvom Naïve, ktorú napísal spevák a gitarista Luke Pritchard vo svojich pätnástich rokoch. Skladba pieseň bola súčasťou debutového albumu Inside In/Inside Out, ktorý dosiahol až na druhú priečku UK chartu.

Prvá priečka však neušla v roku 2006 jeho nasledovníkovi s názvom Konk. The Kooks sa stali hviezdami nielen na Britských ostrovoch, ale aj na celom svete a s každým ďalším albumom potvrdzovala svoje kvality. Tento rok skupina vydala už svoju piatu štúdiovku Let's Go To Sunshine plný jednoduchých a melodických piesní s nádychom 90-tych rokov, ktorými si získava nových fanúšikov. The Kooks sa na Slovensko vrátia po siedmich rokoch, premiéru mali na Pohode 2012.


Tom Grennan je jeden z najväčších nových talentov na britskej scéne. Tento rok ho viaceré britské hudobné médiá pasovali na objav roka a jeho naliehavý a energický prejav s charakteristickým chrapľavým hlasom si získava čoraz viac fanúšikov. Jeho tohtoročné turné po Británii bolo vypredané a nejednalo sa o žiadne maličké kluby, ale o rešpektované sály.

Jeho najväčšími hitmi sú skladby Found What I've Been Loking for, PrayingRoyal Highness, svoj hlas zapožičal aj do skladby All Goes Wrong od elektronického dua Chase & Status. "Veríme, že Tom bude čiernym koňom festivalu," hovorí Trstenský.


Trošku šialená skupina Superorganism pozostáva z ôsmich členov, pochádzajúcich z piatich krajín a žijúcich v jednom byte v Londýne, z ktorého si urobili vlastné štúdio. Názov  kapely tak hneď dáva väčší zmysel. "Ich jednoduchý a hravý indie-synth-pop je niečím úplne iným, ako sme zvyknutí. Kapela si zjavne z ničoho nerobí problém a baví sa na svojom hraní, čoho dôkazom je ich živelná live show," približujú organizátori kapelu, ktorý sa mala predstaviť na Grape už vlani, no koncert museli zrušiť. 

Jubilejný desiaty ročník Grape festivalu sa uskutoční 9. a 10. augusta na letisku v Piešťanoch. Viac sa dozviete na oficiálnej stránke www.grapefestival.sk.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk za organizátorov festivalu poskytla PR manažérka Denisa Chylová. Tlačovú správu sme upravili.

Súvisiaci interpreti: Chvrches, Kooks