Skupina Instinct nedávno predstavila svoj nový singel Na čo sa hráme. Skladba aj s videoklipom vyšla viac než rok po vydaní debutového albumu Na inzerát a kapela sa podľa vlastných slov snažila svoju tvorbu posunúť a zaexperimentovať. Ak máte radi súčasný pop rock, výsledok určite stojí za vypočutie, pesničku však nemožno hodnotiť bez výhrad.

Kapela Instinct v novom singli, ktorý zverejnila pred dvoma týždňami, mierne pritvrdila. Čo však zostáva nezmenené, je kombinácia melodického popu s razantným zastúpením elektroniky, ktorá udáva novinke tempo. Mladí hudobníci sa aj tentokrát spojili s uznávaným producentom Vladom "Randym" Gnepom a zo skladby je zrejmé, že sa všetci zúčastnení orientujú v trendoch súčasného zahraničného popu. Zvuk novinky možno bez zbytočného zveličovania prirovnať k tvorbe populárnych zahraničných interpretov. 

V novinke kapela zvolila iný prístup ako pri tvorbe skladieb na debutový album Na inzerát. "Singel vznikal úplne inak ako všetky doteraz. Lukáš (spevák Lukáš Ciho, pozn. red.) mi poslal krátky text a ja som mal jeden klávesový riff, ktorý sa mi k tomu úplne hodil. Vznikla z toho veľmi zaujímavá atmosféra, ktorá sa každému z nás páčila. Zbytok sa už dorobil v štúdiu. Randy nás nasmeroval tým najsprávnejším smerom a zo štúdia sme odchádzali s piesňou, ktorá sa na pôvodné demo už skoro ani nepodobala, ale všetci sme boli veľmi spokojní," priblížil vznik skladby gitarista Miro Maršík

Prečítajte si tiež: Instinct si postupne a poctivo razí cestu medzi zabehnuté kapely

nakrúcanie videoklipu Na čo sa hráme Zdroj: Jakub Fabián

Nezvládnutý text a zbytočný lesbický motív v klipe

Zo slov spoluautora hudby vyplýva, že základným kameňom pri tvorbe piesne boli slová, no práve tie sú vo finále jej najslabším článkom. Dravosť, ktorá zo skladby priam srší, naráža na neoriginálny textový obsah, ktorý minimálne u náročnejších poslucháčov vyvolá zdvihnuté obočie.

Samotnej téme odcudzenia vo vzťahu nemožno nič vytknúť - v populárnej hudbe sa v rôznych obmenách vždy objavovala a aj naďalej, pochopiteľne, bude. Ak sa však autor do nej pustí, musí si byť vedomý toho, že bez textárskej invencie bude výsledok pôsobiť nezáživne a tuctovo. To je aj prípad skladby Na čo sa hráme, ktorá je plná ošúchaných fráz bez nápadu a momentu na zamyslenie. Banálne rýmy pôsobia až rušivo a nepomáha tomu ani spevákov mdlý prejav, ktorému chýba osobná emócia. A to sa následne ťažko prenáša na poslucháča, ak ju nedostane priamo od interpreta.


Čo sa týka videoklipu, kapela už v minulosti jasne ukázala, že si dáva veľmi záležať na vizuálnej stránke svojej tvorby. Každý doterajší singel dostal silnú podporu v podobe hudobného videa. Formácia pritom spolu s doterajšími režisérmi vsádzala na dejové klipy s atmosférou, pričom v niektorých prípadoch priniesli videá zaujímavejší emotívny zážitok ako samotné single.

"Natáčanie videoklipu je vždy zážitok na celý život. Nikdy neviete, čo presne na vás režisér vymyslí. Už sme hrali napríklad obklopení  otvoreným ohňom (singel Na život a na smrť). Tentokrát sme z nástrojov po natáčaní vyklepali pár kíl prachu a našu stylistku stál boj so silným vetrom dve plechovky laku na vlasy, aby ustrážila naše účesy," hovorí bubeník Ondřej Simon.

Videoklip Na čo sa hráme sa nakrúcal v Liberci a má ho na svedomí talentovaný režisér známy pod pseudonymom Zdnk Spsk, ktorý spolupracoval s českými interpretmi ako Atmo Music, Mikolas Josef či Tereza Kerndlová. "Ja osobne som sa nevedel dočkať momentu, kedy klip vypustíme von, pretože spolupráca so Zdenkom bola jedným z mojich cieľov ako posunúť úroveň naších klipov na ešte vyššiu úroveň," pochvaľuje si spoluprácu Lukáš Ciho. Jednotlivé zábery zachytávajú speváka (ani tu sa mu nepodarilo preniesť emóciu), celú kapelu, a napokon aj ústredný lesbický motív úsporného deja, ktorý však v kontexte piesne pôsobí plytko a zbytočne.

Autorka: Miroslava Rabčanová; zdroj citácií: Miro Maršík, Instinct
Foto: Jan Hadraba