Jonatán Pastirčák je vo svete hudby známy najmä ako Pjoni, posledné roky však tvorí a vystupuje aj pod pseudonymom Isama Zing. Po eponymnom EP z roku 2017, úspešnom vystúpení na holandskom Eurosonicu a množstve ďalších klubových a festivalových hraní dozrel čas na jeho dlhohrajúci debut, na ktorom prezentuje svoje hudobné cítenie v plnej šírke aj hĺbke.

Isama Zing je slovenský producent a dídžej pendlujúci medzi Bratislavou a Prahou, člen kolektívu Mäss a platformy SHAPE. V pätnástich rokoch ho uchvátila kombinácia violončela, spevu a elektroniky. Spolu s nemenej talentovaným a zanieteným rovesníkom Adamom Matejom založili duo Tucan, v ktorom hral Jonatán na violončelo a spieval. O pár rokov neskôr už spolu vystupovali a tvorili elektronickú hudbu ako Pjoni & Ink Midget. V tom čase ich oboch nadchlo experimentovanie inšpirované zvukom labelu Warp a producentskou scénou deväťdesiatych rokov.



Od klubovej hudby k experimentálnemu popu

Pjoni napokon na svojej umeleckej ceste dorazil až na križovatku medzi dekonštruovanou klubovou hudbou a experimentálnou popovou produkciou. Zhruba v tom čase vznikol jeho nový klubový pseudonym Isama Zing, kým meno Pjoni používa naďalej ako tvorca hudobných soundtrackov k divadlu či filmom (V síti, Čiary, Špina) a hudobnej produkcii pre iných umelcov. Známy je najmä ako blízky spolupracovník Katarzie (albumy Antigona, 2018 a Celibát, 2020), s ktorou vystupuje aj na jej koncertoch, a ako producent sa podieľal aj na posledných albumoch českých alternatívnych kapiel Zrní (Jiskřící, 2017 a Nebeský klid, 2020) a Zvíře jménem Podzim (Září, 2019).

Jeho prvá dlhohrajúca kolekcia pod menom Isama Zing vyšla v pondelok 22. novembra a už pri prvom vypočutí skladby na Blurry AF prekvapujú rôznorodosťou kreatívnych prístupov. Sú tu rekontextualizované tradičné rómske balady "halgato", popové vokálne skladby s noisovou produkciou, drone aj euforické syntetizátory. Všetko pritom drží pevne pohromade vďaka osobitému a nezameniteľnému sound designu. V ňom sa okrem veľkého prehľadu v súčasnej, nielen elektronickej hudbe prejavujú aj Pastirčákove znalosti v oblasti hudobnej produkcie a zvukového inžinierstva, získané počas štúdia na SAE Institute v Londýne.



Spolupráce, ktoré sú inšpiráciou

Novinka znázorňuje v tvorbe Isama Zinga výraznú deliacu čiaru. Kým v prvých rokoch tohto projektu, ktoré hudobne reprezentuje spomínané debutové eponymné EP, sa zameriaval predovšetkým na inštrumentálnu a klubovú hudbu, na albume Blurry AF pracuje s kultúrnym a žánrovým prelínaním, pričom dôležitou súčasťou jeho arzenálu sa stali vokálne party. Album je poháňaný hlbokým obdivom k hudobníkom vymykajúcim sa žánrovému zaradeniu a skúmajúcim hranice vzájomného prepojenia, ako sú napríklad FKA Twigs, Mica Levi alebo Julius Eastman.

"Žánre a trendy ma bavia ako zdroj inšpirácie, ale nudí ma ich nasledovať a kopírovať, aj keď pri kopírovaní sa človek môže veľa naučiť," hovorí Jonatán Pastirčák a pokračuje: "Do veľkej miery robím hudbu pre seba a pocit, že má zmysel ju vytvárať, mám len vtedy, keď prekvapuje mňa - keď je to niečo, čo som predtým nepočul. Alebo keď sa niečo počuté podarí pretransformovať do zvláštnej, možno až bizarnej kombinácie. Obohacuje ma spolupráca s ľuďmi, ktorí hudbu vidia inak a inak k nej pristupujú. Preto som sa rozhodol ísť cestou kolaborácií a ten proces bol naozaj veľmi inšpiratívny."



Isama Zing na Blurry AF predstavuje bohatý zvukový register, ktorý môže vzniknúť len v magickom okamihu spolupráce. Na všetkých skladbách spolupracovali výrazné osobnosti z rôznych žánrových kútov. Sú medzi nimi pražskí producenti Oliver Torr a Aid Kid, nadšenec dancehallu, latinskoamerickej hudby a industriálu DJ Gäp alebo vizuálna umelkyňa a experimentátorka na organe 3C 273. Ďalej na albume hosťujú kanadsko-slovenský pesničkár Milan André Boronell, speváčka Ela Tolstová (Tolstoys), herečka Táňa Pauhofová alebo výtvarníčka a hudobníčka Johana Belišová.

Etnomuzikologická práca jej matky Jany Belišovej na poli tradičnej rómskej hudby bola základným kameňom pre dve balady, naspievané Irenou Pokutovou a Bélom Pokutom. Tieto skladby, najviac vybočujúce od typického zvuku a atmosféry súčasných elektronických a experimentálnych popových nahrávok, vzdávajú hold hudobnému odkazu rómskej kultúry, ktorá v slovenskom kontexte nielenže čelí systémovému útlaku, ale aj silnejúcim extrémistickým náladám. 

"Je málo hudby, ktorá mi dokáže privodiť také zimomravky, ako práve pomalé rómske balady v podaní spevákov ako Béla a Irena. Takú autentickú emóciu nájdete inde len veľmi ťažko, lebo vychádza úplne priamo z ich každodennej životnej skúsenosti. Už dlho sa pohrávam s myšlienkou, ako prepojiť ich svet a emóciu s hudbou, ktorú robím, a konečne sa mi to podarilo. Pracoval som s archívnym materiálom Jany Belišovej, ktorá tieto piesne zbiera. Spolu s mojimi priateľmi, producentmi Aid Kidom a Oliverom Torrom sme ich posunuli do nového kontextu, ktorý voči rýdzej čistej emócii stavia špinu a chaos nášho predigitalizovaného života," vysvetľuje Pastirčák.



Podľa Pastirčáka je album Blurry AF svojou nekompromisnou rozmanitosťou a búraním hraníc vztýčeným prostredníkom tribalizmu, ktorý možno vysledovať v rôznych hudobných scénach a subkultúrach. Je taktiež prítomný naprieč spoločnosťou a vo väčšom merítku sa prejavuje napríklad sociálnou segregáciou v digitálnom i verejnom priestore. Isama Zing sa snaží, aspoň na zvukovej úrovni, neoddeľovať nesúrodé prvky. Organové drony, hebké R&B vokály aj ohromujúce industriálne zvuky sa na jeho albume elegantne prepájajú a vzniká tak niečo neokázale nové.

Album Blurry AF vyšiel 22. novembra v spolupráci labelov Mäss a Full Moon Forum. O mastering nahrávky sa postaral Tomáš Karásek (Gargle and Expel Studio) a obal vytvoril hudobníkov brat, grafický dizajnér a výtvarník Damian Pastirčák. Digitálnu edíciu albumu doplní vo februári 2022 limitovaná edícia vinylovej LP platne. Nahrávka bude pokrstená 10. decembra v rámci podujatia Lunchmeat feat. Heartnoize v Kláštore svätej Anežky Českej v Prahe.

Album môžete počúvať a podporiť kúpou na Bandcampe, LP sa dá predobjednať v e-shope magazínu Full Moon.



Vydanie albumu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Album vychádza v rámci projektu Full Moon Forum, ktorý v roku 2021 podporuje Ministerstvo kultúry Českej republiky.

Text: Hudba.sk (zdroj: Jonatán Pastirčák)
Foto: Lousy Auber a Damian Pastirčák