Kalifornská punková kapela Green Day nenechala svojich fanúšikov čakať na novú tvorbu príliš dlho. Vlani 7. februára vydala svoj trinásty a zatiaľ posledný štúdiový album Father of All Motherfuckers a počas uplynulého víkendu zverejnila nový singel s názvom Here Comes The Shock.

Skladba má síce potenciál spôsobiť šok susedom v paneláku, ktorým bude nad hlavou skákať nejeden lockdownový tínedžer, no inak sa žiadne veľké prekvapenie nekoná. Pravdou je, že trojica z East Bay nahrala ďalšiu pre ňu typickú energickú skladbu, ktorá sa síce nebude nejak zvlášť vynímať v jej doterajšej diskografii, no určite si nájde svojich priaznivcov.

A to zrejme práve medzi mladšími poslucháčmi, ktorí majú tak nejak prirodzene väčšiu potrebu sa vyjašiť a zaspievať si zopár burcujúcich slov poukladaných do chytľavých melódií dobre vystavanej skladby s vkusnými efektami. Výhodou je, že si k tomu môžu pustiť aj trefný DIY videoklip, v ktorom nájdu niekoľko inšpiratívnych pohybov, akými sú "Iggyho úder", "predstieranie hry na elektrickú gitaru", skank či pogo.


Tie vo videu vtipne precvičuje pred stenou s plagátmi a gitarovými zosilňovačmi hudobníčka Hilken Mancini, ktorá je spoluzakladateľkou projektu Punk Rock Aerobics. "Budeme robiť hluk na ulici. Kričíme, krvavý vrah. Vezmeme si to do hrobu/Annie, zober zbraň, zostrelíme to. Narobíme nejaké škody/Prichádza šok," spieva 49-ročný Billie Joe Armstrong v skladbe, ktorej dopriali punkové dve minúty a tridsaťštyri sekúnd.

Novinku odpremiérovali počas hokejového zápasu Las Vegas Golden Knights a Colorado Avalanche. Stalo sa tak v rámci zmluvy s NHL, ktorú kapela podpísala v roku 2019. Predtým vďaka nej dostali priestor na zverejnenie singlov Father of All… a Fire, Ready, Aim. Here Comes The Shock môže poslúžiť na koncertoch ako čerstvé osvieženie hitového repertoáru, ktorým kapela bezpochyby disponuje. Naživo si ju budú môcť otestovať muzikanti i fanúšikovia počas Hella Mega Tour, ktoré museli preložiť na tento rok v dôsledku pandémie. Na šnúru s nimi vyrazia aj kapely Weezer a Fall Out Boy.

Autor: Lukáš Dedík
Foto: Facebook.com/GreenDay

Súvisiaci interpreti: Green Day