Národní divadlo v Prahe sa na jeden deň premení na festival českej kultúry. Stane sa tak v rámci unikátneho koncertu Národ sobě - kultúra tobě, iniciovaného usporiadateľmi hudobnej akcie Metronome Prague. Uskutoční sa v sobotu 27. februára, kedy sa na jeho doskách objaví viac ako 200 rôznych účinkujúcich.

V rámci trojapolhodinového maratónu živej hudby vystúpia kapely Chinaski, Lucie, Jelen, Mig 21, Monkey Business, P.S.H., The Atavists, Wohnout, DJ Roxtar a mnoho ďalších. Zaspievať prídu aj legendy Michal Prokop, Ivan Hlas alebo napríklad Jana Kratochvílová. Lucie vystúpi s Orchestrom Národného divadla a diváci sa môžu tešiť na veľa ďalších netradičných spoluprác interpretov naprieč žánrami aj vekovými generáciami. Okrem spevákov a kapiel vystúpia tiež herci a balet Národného divadla, Laterny Magik, zapojí sa napríklad aj Signal festival. Priamy prenos koncertu Národ sobě - kultúra tobě uvedie ČT art, zahájenie diváci uvidia aj na ČT1 o 21:10.

"Česká televízia na pandémiu zareagovala takmer ihneď. Za necelý rok od vypuknutia koronavirovej krízy sme odvysielali viac ako sto priamych prenosov z divadiel, koncertov a tanečných aj hudobných vystúpení. Koncert Národ sobě - kultúra tobě je ďalším príspevkom. A je unikátny v tom, že sme sa ako organizátori spojili s ďalšími významnými hráčmi na kultúrnej scéne a podarilo sa nám vytvoriť projekt, ktorý na obrazovkách nemá obdobu. Toľko českých umelcov pokope sa totiž len tak nevidí ani na tých najväčších tuzemských festivaloch," hovorí generálny riaditeľ Petr Dvořák.


Unikátny projekt prinesie netradičné spojeia

V súčasnej chvíli sú už prípravy v plnom prúde. Celkom sa sily rozhodlo spojiť viac ako 200 účinkujúcich, ktorí sa poslednú februárovú sobotu objavia v 40 rôznych nielen hudobných zoskupeniach na šiestich improvizovaných pódiách v historickej budove Národného divadla. Dokážu tak, že aj v týchto ťažkých časoch chcú tvoriť a predovšetkým baviť svojich divákov. Tí sa môžu tešiť na triapolhodinový maratón kvalitnej zábavy, ktorý bude pripomínať multižánrový hudobný festival. Tomu, že pôjde o skutočný unikát, jasne naznačuje aj fakt, že mnoho umelcov vystúpi v naozaj netradičných spojeniach. Jasným dôkazom bude napríklad partia raperov PSH, ktorú bude sprevádzať balet Národného divadla alebo napríklad spevák Michal Prokop po boku alternatívnej speváčky Never Sol.

"Všetci, ktorí koncert Národ sobě - kultúra tobě alebo vlastne festival pripravujeme, sa tešíme na publikum naživo. Ešte to nejde, tak pozývame na živý koncert, ktorým potešíme divákov v priamom prenose v televízii. Prichystali sme hudobne, ale aj pohľadovo absolútne unikátny koncert, aký sa v priestoroch historickej budovy Národného divadla ešte neodohral. Veľká vďaka za triapolhodinový maratón patrí všetkým, ktorí sa do prípravy zapojili. Rýchla koprodukčná dohoda s Českou televíziou a následne aj jasné rozhodnutie zo strany Generali Českej Poisťovne o podpore, umožnili divákom aj účinkujúcim skrátiť pauzu, ktorú kultúrna scéna zažíva," vysvetľujú David Gaydečka a Martin Voňka, usporiadatelia z festivalu Metronome

"Poďakovanie patrí aj hlavnému partnerovi koncertu Českej sporiteľni, ktorá naďalej zostáva podporovateľom kultúrnych aktivít, režisérovi Vítovi Bělohradskému, ktorý pripravuje výslednú šou a Petrovi Blažkovi, s ktorým spolupracujeme na hudobnom programe a všetkých prekvapivých i medziodvetvových spoluprácac, ktorú v premiére diváci budú počuť a ​​uvidia na ČT art v sobotu dvadsiateho siedmeho februára. Zapojených je veľa skvelých ľudí, ktorí posledné dva mesiace na akcii pracujú," dodali. "Verím, že česká kultúra vyjde z koronakrizi posilnená a pred svojich divákov sa vráti v najrôznejších formátoch v najlepšej forme," dodáva riaditeľ Národného divadla Jan Burian.


Za mesiac od prvotnej myšlienky sa tvorcom podarilo osloviť desiatky umelcov, ktorým súčasná doba nedovoľuje vystúpiť naživo a vytvorili tak unikátny program, ktorý spojí umelcov naprieč žánrami aj profesiami. Večerom budú sprevádzať Ondřej Cihlář a Petr Prokop z divadla Vosto5. V koncertné pódium sa premení nielen hlavné javisko, ale aj foyer divadla, balkón alebo maskérňa. Po boku spevákov a kapiel vystúpia tiež herci a balet Národného divadla, Laterny Magik, zapojí sa napríklad aj Signal festival.

Generálnym partnerom koncertu je Generali Česká poisťovňa. "Naša poisťovňa je s kultúrnym dianím spätá už od svojho vzniku v devätnástom storočí, keď Česká vzájomná poisťovňa, priamy predchodca našej poisťovne, vyplatila na obnovu Národného divadla po požiari takmer tristo tisíc zlatých. To, že sa koncert na podporu českej kultúry koná práve v Národnom divadle, je tak pre nás viac ako symbolické. V Generali českej poisťovni máme veľkú radosť, že môžeme podporiť tak významnú, a predovšetkým skutočne v dnešnej dobe potrebnú kultúrnu akciu. Poslaním našej poisťovne je pomáhať v ťažkých situáciách a byť celoživotným partnerom našich klientov. To sme dodržiavali v minulosti a dodržiavame to aj teraz," uzatvára generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Generali Českej poisťovne Roman Juráš.


Hlavným partnerom koncertu je Česká sporiteľňa. "Česká sporiteľňa dlhodobo podporuje českú kultúru a pomáha jej aj v tejto zložitej dobe. Medzi našich partnerov patria festival Metronome, ktorý je zároveň organizátorom koncertu Národ sobě – kultura tobě. Po boku Colours of Ostrava stojíme už od jeho vzniku. Dôležitá je pre nás i hudba klasická, v tejto oblasti sme partnerom Českej filharmónie či jedného z najväčších hudobných festivalov klasickej hudby Smetanova Litomyšl. Svojich partnerov podporujeme v časoch dobrých i zlých. Preto si veľmi vážime možnosti podporiť aj českú kultúru ako celok," hovorí Tomáš Salomon, generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Českej sporiteľne.

Okrem už skôr spomenutých mien v priamom prenose diváci uvidia kapelu Lucie, ktorá vystúpi s orchestrom Národného divadla. Mig 21 spoja svoje sily so sólistkou baletu ND Nikolom Marova a orchestrom Národného divadla. S nimi sa spojí aj skupiny Chinaski a Jelen, Kapitán Demo, Klára Vytisková s Erikou Starkovou, Michal Šupák so Signal festivalom a iní. Ďalšími interpretmi budú D.Y.K., Ondřej Ruml s Ondrejom Brzobohatým, Bára Poláková s Danom Bártom, Lenka Krobotová, Petra Nesvačilová s ďalšími kolegyňami z klipu Nafrněná. Hosťom bude aj Vladimír Javorský s triom, Poletíme? spoločne s Davidom Vávrom alebo skupina Noisy Pots s tanečníkmi z Laterny Magik. Tohtoročný reprezentant Českej republiky na Eurovision Song Contest Ben Cristovao vystúpi akusticky s Karolom Komendom


Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Robin Suchánek. Kompletný program koncertu je k dispozícii na webe www.kulturatobe.cz.

Súvisiaci interpreti: Chinaski, Lucie