Raper Vec a skupina Billy Barman opäť spojili sily, tentokrát však nie iba na koncertnom pódiu, ale rovno v spoločnom singli s názvom Miletička. V odľahčenom songu vzdávajú hold "pľúcam Bratislavy" - známemu trhovisku na Miletičovej ulici.

Za čerstvo zverejneným vizuálom, ktorý harmonicky podčiarkuje obsah textu nadnesenej ódy na Miletičku, stojí fotograf a režisér Lousy Auber. Producentsky skladbu zastrešil Marek Rakovický, v ktorého štúdiu LVGNC nahrávajú Billy Barman pripravovaný tretí album. Druhá ochutnávka po oceňovanom singli Mladým chýba vojna tak naznačuje, že tandem Podmanický-Vrábel nedal zbohom ani skladbám s humorným podtónom.

Podnetom k nahratiu spoločnej piesne boli údajne stretnutia skupiny s Vecom na chutných ázijských obedoch na Miletičke. Aj v samotnom videoklipe napokon po blúdení uličkami medzi "materiálmi snov" či tancovaní s trhovníkmi zasadnú hudobníci za stôl, aby sa so svojimi kolegami z branže a ďalšími priateľmi najedli. V závere videa na štýl "poslednej večere" sa tak okrem hlavných protagonistov objavuje aj zvyšok kapely Billy Barman, členovia skupín Walter Schnitzelsson a Purist, Tomáš Sloboda, Jerguš Oravec a iní.

 
Šušťáky za 35 a na obed 15 bez arašidov

Chalanom sa k novinke nechcelo písať tlačovú správu, tak nám navrhli rozhovor. Emailový, keďže stretnúť ich spolu je možné len v sobotu na Miletičke alebo na festivaloch. Vychutnajte si teda dynamiku mailového rozhovoru s multi-otázkami a odpoveďami, ktoré takto pohromade ešte ani oni samotní nevideli.

1. Prečo vznikla spolupráca Billy Barman + Vec? Čo vás hudobne / nehudobne spája?

Ďuro: V našom tourbuse sa ako jediné rapové CD nachádza Dobré ráno od Veca, takže sme nemali na výber.

Vec: Oni si vybrali mňa, nie ja ich :) Čo sa týka hudobného cítenia, je tam, myslím, vzájomná sympatia a po ľudskej stránke sme si sympatickí takisto.

2. Koho to bol nápad nahrať spolu song o Miletičke? Chodíte tam naozaj spolu nakupovať a jesť?

Vec: Chodím tam hlavne kvôli Phong Nam šmakom a keď už som tam, zakúpim aj nejakú tú podunajskú čerstvotu. Ďura som tam s Jančim (Trstenským - spolu organizujú Grape festival, pozn. red.) stretol asi dvakrát ako mudrujú nad misko-tanierom, ale nápad na skladbu vzišiel z ich strany.

Ďuro: Cielene nie, ale Brančiho tam náhodne stretávam dosť často. Počul som ho raz objednávať a je to radosť počúvať, ide si to v miestnom jazyku! Ja dám iba, že 15 bez arašidov :(

3. Ako reagovali trhovníci a ľudia na Miletičke, keď ste tam točili videoklip? Vznikli počas nakrúcania aj nejaké zábavné momenty?

Ďuro: Natáčalo sa to jeden celý deň a ľudia reagovali veľmi prirodzene. Kúpili sme si tam aj zopár handier, ja som zaplatil 35 eur za fajnový šušťák, prirodzene ma obtiahla baba tak o 20 eur. Zostanem teda pri tom pho-čku...

Vec:  Mňa tam jeden predajca (zjavne maďarského vierovyznania) obvinil, že sa navážam do Maďarov, tak som ho musel vyviesť z omylu. Celkovo to bolo zábavné natáčanie, veď kde je víno, tam je sranda :)

(Hudba: Lojzo - Na centrálnom trhovisku)
  
4. Refresher o singli informuje ako o novom "spoločnom projekte". Čiže na albume bude viac spoluprác s Vecom? Alebo spoločné turné? Či niečo úplne iné? 

Ďuro: V dnešnej dobe sa volá všetko projekt, ou yeah. Ale veď my sme nahrali iba jeden track, jeden klip a dáme si to spolu live v lete na festivaloch, kde sa stretneme. To je všetko.

Vec: Nechcem ich vidieť, bandu hipisácku.

5. K novému albumu Billy Barman: Bude na ňom viac nečakaných spoluprác? Je už stanovený aspoň približný termín vydania? Bude Jozef spievať viac ako na Modrom jazyku?

Ďuro: Jozef?

Jozef: Piata otázka sú tri otázky: 5a) Neplánujeme, ale uvidíme. 5b) November 2016. 5c) Uvidíme! :)

6. Juraj sa vyjadril, že to bude "objavný" album, v čom teda bude iný? Môžeme očakávať nejaké hudobné experimenty?

Ďuro: Fíííha, to som povedal? :D

Jozef: Každý náš album je pre mňa osobne objavný. Podľa mňa môžete očakávať čokoľvek, aj experimenty.

videoklip Miletička Zdroj: Lousy Auber 
Autorka: Michaela Žureková
Foto: Youtube / Lousy Auber

Súvisiaci interpreti: Billy Barman, Vec