Od vydania ich tretej štúdiovky Dýchajúce obrazy ubehlo už dva a pol roka. Billy Barman medzitým stihli vydať koncertný album Potichu, ktorý je milou spomienkou na akustické turné so speváčkami zo SĽUK-u, či coververziu skladby Svitá od skupiny Noisecut, ktorou prispeli na kompiláciu Pozdrav Slnku - stý album vydavateľstva Slnko Records.

Deň pred prvým z dvojice tohtoročných koncertov Pekné miesta so spriaznenou skupinou Para, ktorý sa uskutoční už dnes, Billy Barman otvorili ďalšiu kapitolu svojej tvorby. Urobili tak novým singlom Doba Doba, ktorý zverejnili spolu s videoklipom. Ten mal vo štvrtok večer premiéru nielen na internete, ale aj na stretnutí s fanúšikmi v obľúbenom bratislavskom bare Bukowski.

Nostalgia za mladíckou naivitou

Skladbu, ktorej producentom je Tomáš Lobb zo štúdia LVGNC, by ste si ťažko pomýlili s inou kapelou, zároveň ju ale ťažko prirovnať ku konkrétnej skladbe z ich predošlej tvorby. Textovo je akýmsi porovnaním života v dobách, kedy boli hudobníci v období dospievania, s tou dnešnou.

"Doba, ktorú žijeme, verzus doba nevinnosti, mladosti, spokojnosti, naivnosti. Ale v dobrom - v žiadnom prípade nejde o nejaké vyplakávanie, že staré zlaté časy boli top a dnešná doba je sračka. Je to len povzdychnutie za časmi, kedy sme nemuseli riešiť dane, sociálku a podobné hlúposti," cituje kapelu Refresher.

Billy Barman, videoklip Doba Doba, 2019 Zdroj: Marián Ontko / Youtube

Novinku, ktorú budete môcť prvýkrát naživo počuť už dnes večer v Trnave a aj na ďalších letných koncertoch, sprevádza videoklip so zvláštnou atmosférou, ktorá je pre kapelu typická. Všetci jej členovia aj ich videoklipová kamoška Šima Müllerová sú v ňom odetí v červenej farbe a po nájdení čarovného artefaktu zahrabaného v piesku sa na červenú zmenia aj ich dúhovky na jednej strane tváre.

Podľa režiséra a fotografa Lousyho Aubera (na svedomí má aj klip Sloboda či Linda a Našou krajinou od Pary) bude červená farba dominantná aj v ďalších vizuáloch pripravovaného albumu. Ako pre Hudba.sk prezradil manažér skupiny Miloš Oříšek, v poradí štvrtá štúdiová nahrávka Barmanov by mala vyjsť na jar 2020. Dovtedy plánujú vydať ešte dva single.


Text: Patrik Marflák
Foto: reprofoto / Youtube (kamera: Marián Ontko)

Súvisiaci interpreti: Billy Barman