Populárna speváčka s charakteristickým zamatovým hlasom Jana Kocianová zomrela v noci z 23. na 24. septembra po ťažkej chorobe vo veku 72 rokov. TASR o tom informovala jej príbuzná Elena Šebová. Energická speváčka milovala blues a gospel a do dejín slovenskej populárnej hudby sa zapísala aj vďaka veľkým hitom Zahoď starosti či Pár nôt.

Jana Kocianová sa narodila 8. júna 1946 a vyrastala na Záhorí v Šaštíne-Strážach. Po maturite, keďže rodičia jej umeleckú kariéru neschvaľovali, začala študovať na Farmaceutickej fakulte Univerzity Komenského (UK) v Bratislave a na Pedagogickej fakulte. Nositeľka troch zlatých Bratislavských lýr začala svoju spevácku kariéru ako 21-ročná po výhre v televíznej súťaži O zlatú kameru

Po angažmá v Nemecku sa vrátila na domáce pódiá s hitom Zahoď starosti. Spievať začala s orchestrom Jaroslava Schejbala a potom aj s orchestrom Juraja Velčovského. V roku 1971 nahrala prvý singel Kadiaľ ísť (v origináli Love Story). V roku 1972 mala hit Nekonečná láska. V roku 1973 vydala prvú LP platňu Jana Kocianová. V rokoch 1973 až 1975 účinkovala v programe Karla Gotta. Po návrate z Prahy spievala so skupinou Kyvadlo a Nový tradicionál. V roku 1976 získala zlatú Bratislavskú lýru za skladbu Pár nôt. Prvenstvo si zopakovala v roku 1983 so skladbou Sklíčka dávnych stretnutí.


Speváčka účinkovala v bratislavskej Tatrarevue a neskôr mala vlastný hudobný program. Objavila sa aj vo filmovej rozprávke Popolvár najväčší na svete z roku 1982. Na svojom konte má 15 vydaných albumov. V roku 2006 jej v Opuse vyšla výberovka hitov 20 NAJ a v roku 2007 dvojkompilácia Pár nôt.

So svojimi najznámejšími pesničkami zvíťazila aj na medzinárodných súťažiach, napríklad v nemeckých Drážďanoch a na festivale vo Villachu v Rakúsku. Napriek medzinárodným skúsenostiam a úspechom tvrdila, že šťastie je treba hľadať predovšetkým v sebe a ak ho človek nenájde tam, je zbytočné kvôli tomu precestovať stovky kilometrov.


Milovala gospel a obdivovala Marilyn Monroe 

Jana Kocianová bola všestrannou speváčkou, sedel jej pop, jazz, aj folklórna poloha. Najviac však milovala černošskú hudbu, gospel a blues. "Odmala som ho počúvala z rádia a z platní, ktorými ma zásobovali kamaráti jazzmani. Gospel, tá černošská zborová hudba, je hlboko vo mne. Jej čaro je v jednoduchosti, k tomu tie krásne hlasy a spiritualita. Je to mohutné ako búrka, oslepujúce ako slnečný jas. Keď počúvam gospel, pulzuje to vo mne, až zabúdam na všetko zlé," uviedla v rozhovore pre časopis Šarm v roku 2016.

Jana Kociánová bola energická žena, no hoci bola vždy pozitívne naladená, na svoju hudbu sa dokázala pozrieť aj kritickým okom. "Rada si vypočujem svoje staré nahrávky, no radšej sama, skôr ako kritik, nie v spoločnosti iných - nemám rada 'samožerstvo'. Preto mi doma na Vianoce trochu vadilo, keď som sa už tešila na šalát a na kapra, no otec zobral moju platňu Vianoce s Janou, kde bola aj Tichá noc a pustil ho k večeri," spomínala v rozhovore pre košický Korzár v roku 2008. 


Jej profesijný i hudobný život do veľkej miery formoval bubeník Jozef Skvařil, ktorý bol jej životným partnerom. 
O živote speváčky bola v roku 2016 vydaná kniha Zahoď starosti od Mariky Studeničovej.

Jana Kocianová bola obdivovateľkou krásy a jej idolom bola Marilyn Monroe"Snažila som sa jej priblížiť, aj keď asi sa mi to veľmi nedarilo. Po vzoroch však vždy treba siahnuť čo najvyššie," vravela pre Korzár speváčka, ktorá chcela robiť svoju prácu tak, ako ju bavila. Herecká kariéra ju pritom nikdy nelákala a vravela, že potrebuje stáť za mikrofónom a spievať. 


Spomienka vo vysielaní RTVS

Výraznú osobnosť Jany Kocianovej si pripomenie v televíznom aj rozhlasovom vysielaní RTVS. Dvojka dnes večer o 20:10 zaradila do programu reláciu Anjeli strážni. Rádio Slovensko bude na Janu Kocianovú spomínať dnes po 14:00, ako aj sobotu po 13:00 v repríze programu Túto hudbu mám rád a v Nočnej pyramíde. Rádio Regina Západ prinesie dnes o 11:44 spomienku na speváčku a venuje jej i reláciu Na koncert s Reginou v piatok 28. septembra o 23:00.


Text: TASR + Hudba.sk
Foto: Pavol Karell

Súvisiaci interpreti: Jana Kocianová