-123min., DVA, Květy, Zuby Nechty a ďalší zahrajú na koncerte 30 rokov Indies. Hudobné vydavateľstvo Indies Records oslávi v piatok 14. februára v brnenskom klube Sono tridsiate výročie svojej existencie a to presne v deň svojho založenia. Na dvoch pódiách zahrá dvanásť kapiel, pokrstí sa nový album horňáckej cimbalovej muziky Kubica a predstaví sa rad ďalších hostí.

Jeden zo zakladateľov Indies Records Milan Páleš rekapituluje tri uplynulé desiatky rokov: "Vydali sme viac ako 800 titulov, stretli neuveriteľné množstvo skvelých muzikantov a speváčok. Úžasní ľudia a originálne nahrávky nás sprevádzali počas celého obdobia tých tridsiatich rokov a my sme za to všetko vďační. Chceme to osláviť a smelo vykročiť do ďalšej dekády." Jednodňový hudobný festival v brnenskej koncertnej sále Sono Centrum je oslavou 30. výročia založenia firmy Indies Records, ktorá sa od začiatku svojho pôsobenia v Českej republike venuje kvalitnej alternatívne a nekomerčnej hudbe.

Piatkový večer v brnenskom Sone budú mať návštevníci príležitosť zažiť hneď niekoľko unikátnych koncertov. Historicky prvý vydaný album vydavateľstva Indies Records nahrala rocková kapela Meat-House Chicago I.R.A., a preto koncert tejto dnes už HC legendy celý večer v Sone zakončí. Na pódiá sa tiež vracia kapela DVA a úplne ojedinelý koncert zahrá po siedmich rokoch rapbluesová kapela Nuck Chorris Gang. Špeciálny koncert pripravuje aj kapela Květy, ktorá vystúpi v staršej zostave (napr. Album Miláčik slnka). 30 rokov bude oslavovať v roku 2020 aj bluesová kapela ZVA 12-28 Band. Prvou kapelou na hlavnom pódiu bude pre deti a ich rodičov bude nespútaný Bombarďák, a to v rozšírenej zostave aj s bubeníkom. Na tento koncert majú deti mladšie ako 13 rokov vstup zadarmo.

História Indies

14. februára 1990 bol otvorený prvý obchod a požičovňa CD pod názvom Indies, vtedy ešte na ulici Milady Horákové 25 v Brne. Po roku fungovania obchodu vzniklo aj vydavateľstvo Indies Records s mottom: Vydávame hudbu, ktorá sa nám páči a ktorú radi počúvame. Od počiatočných rockových hudobných štýlov sa vydavateľstvo postupom času otvára ďalším žánrom. Vychádzajú folkové a folkrockové albumy, pridáva sa world music a folklór, ale nechýba ani blues, rock, jazz či rap. V roku 2005 vzniká aj nahrávacie Studio Indies a v roku 2007 sa vydavateľstvo delí na tri samostatné vydavateľstvá so spoločnou distribúciou.

Pod labelom Indies Scope vzniká v roku 2009 aj agentúra Indie Production. Celých 30 rokov funguje aj predajňa hudby a vstupeniek na koncerty. Pod značkou Indies vyšlo vyše 800 albumov a titulov mapujúcich, až na malé výnimky (The Frames), kvalitnú českú a slovenskú autorskú hudbu. Pôvodné Indies prešlo od založenia v roku 1990 vývojom a radom premien. Napriek tomu, že teraz existuje šesť rôznych spoločností a pobočiek (Indies Scope, Indies Happy Trails, Indies MG, Predajňa Indies, Studio Indies, Indies Production) je táto značka vždy spojená s dobrou hudbou.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Přemysl Štepánek z Indies Scope.

Súvisiaci interpreti: -123 Min., DVA