Po šiestich rokoch, odkedy sa pôvodne viedenský festival KlezMORE koná aj v Bratislave, prichádza slovenský festivalový tím s novinkou. Festival sa tradične koná na jeseň, už o týždeň (3.3.) však môžete zažiť špeciálny jarný koncert v podobe absolútnej špičky klezmerovej scény z Argentíny.

Buenos Aires dalo svetu nielen tango, ale aj legendárnych židovských muzikantov. S argentínskou metropolou sú bytostne zviazaní napríklad svetoznámy klavirista a dirigent Daniel Barenboim či kráľ klezmerového klarinetu Giora Feidman. 

Potomkovia ruských a poľských emigrantov César Lerner a Marcelo Moguilevsky sú výraznými postavami argentínskej hudobnej scény už štyri desaťročia. V rámci klezmeru si vytvorili svoje vlastné hudobné razenie, hudobnú reč, založenú na bohatej improvizácii, spájaní tradičnej hudby európskych židov s hudobnými elementmi argentínskej ľudovej hudby, jazzu, súčasnej hudby či tanga.


Doposiaľ vydali šesť albumov, na ktorých nájdete nielen tradičné klezmerové štandardy či piesne v jazyku ladino, ale aj ich originálne vlastné skladby. Keď pri ich hre zatvoríte oči, máte pocit, že to nie je len iba duo, ale celý orchester.

Bratislavský KlezMORE tak do mesta na Dunaji s bohatou židovskou tradíciou opäť prináša výnimočných umelcov, ktorí potvrdzujú už etablované motto festivalu: "to najlepšie zo židovskej hudby". Lerner y Moguilevsky sa do Bratislavy vrátia po takmer desiatich rokoch. Koncert plný hudobnej exotiky a nečakaných žánrových fúzií sa uskutoční v utorok 3. marca o 19:00 v krásnych priestoroch Pistoriho paláca (Štefánikova 25, Bratislava). Lístky sú v predaji za 8 eur v predpredaji, na miesto budú stáť 10 eur.

Vstupenky:  

Facebook event

Koncert sa koná v spolupráci s mestskou časťou Bratislava - Staré Mesto a je realizovaný s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín.



Redakciu Hudba.sk za organizátorov slovenskej časti festivalu KlezMORE informoval Andrej Werner. Tlačovú správu sme upravili. Viac sa o festivale dozviete na oficiálnej stránke www.klezmore.sk.

Foto: Carlos Furman