Má len osem rokov, no už teraz má na Instagrame viac než 150-tisíc fanúšikov vrátane niektorých z najväčších mien hudobného priemyslu. Začiatkom tohto roka sa po druhýkrát predstavil na prestížnom hudobnom veľtrhu The NAMM Show v Los Angeles ale absolvoval aj ďalšie zaujímavé akcie, na ktorých sa stretol a aj si zahral po boku velikánov (nielen) jazzovej scény.

Aron Hodek už aj na slovenských pódiách viackrát ukázal, že basgitaru ovláda s presvedčivosťou a ľahkosťou dospelého profesionála. Iba osemročný supertalent má aktuálne za sebou ďalšiu úspešnú cestu do Ameriky, kde si plnil svoje hudobné sny. Tentokrát sa v Los Angeles zdržal päť týždňov a absolvoval množstvo aktivít, ktoré sú preňho veľkou inšpiráciou a motiváciou pracovať na sebe ešte viac. 

"Cestu sme mohli uskutočniť vďaka podpore SOZA, Martina Valihoru a našich fanúšikov. V porovnaní s minulým rokom sme zostali dlhšie. Aron si zahral u Doobieho Powella. Táto udalosť bola špeciálna aj tým, že to bol krst jeho nového albumu. V publiku boli slávni muzikanti a producenti ako Derrick Hodge, Thaddeus Tribbett, Asaph Ward, Michael Bereal a veľa iných. Mnohí z nich nám povedali, že sa prišli pozrieť práve kvôli Aronkovi, keďže ho zatiaľ nemali šancu zažiť naživo, ale len cez sociálne siete," vysvetľuje Aronov brat, doma i v zahraničí rešpektovaný bubeník Dávid Hodek.


Zahral si s Richardom Bonom aj so svojím idolom

Tak ako minulý rok, aj tentoraz Aron navštívil svetový veľtrh The NAMM* Show a predviedol na ňom svoju hru na basgitaru. Toto podujatie je najprestížnejšou výstavou hudobných nástrojov a zvukového príslušenstva v USA. Koná sa každoročne v januári v Kalifornii a ide o jeden z najväčších veľtrhov hudobných výrobkov na svete. (* NAMM = National Association of Music Merchants)

"Svetoznámy Richard Bona ho dokonca na veľtrhu pozval na svoje vlastné vystúpenie, aby si s ním Aron zahral pár skladieb. Toto vystúpenie má od januára na Youtube vyše 2,7 miliona videní. Okrem Aronových vystúpení sa podarilo vybaviť aj viacero nových spoluprác s firmami ako Markbass, Mee Audio, LK straps, Apogee Electronics, Output. Navštívil aj firmy, ktoré stoja pri Aronovi dlhšie, ako DR Strings, Gruvgear alebo Elegee Custom Guitars. Tento rok mu posledná menovaná firma vyrobila basu na mieru, ktorá je malou napodobeninou legendárnej basgitary Jaca Pastoriusa, na ktorú sa Aronko neskutočne tešil," dodáva s hrdosťou Dávid Hodek.


Na podujatí GRUVLIVE sa Aron Hodek stretol s mnohými svojimi hudobnými idolmi. "Bol medzi nimi napríklad Thundercat, ktorý o pár týždňov neskôr sedel u nás v obývačke a jedol hovädzí perkelt od mamy. Neskôr nás kontaktoval Robert "Sput" Searight, známy bubeník, producent a zakladateľ kapely Ghostnote, aby Aronko vystúpil s ním a s jeho kapelou na ich koncerte ako špeciálny hosť. Tak sa aj stalo! Aron tak mal možnosť si zahrať na jednom pódiu so svojím idolom, basgitaristom a gitaristom prezývaným MonoNeon," prezradil Aronov otec Szilárd Hodek.

"Sú to neopakovateľné zážitky, samozrejme aj pre nás rodičov. Vidieť deti na pódiách svetovej metropoly, za veľkou mlákou, a zažiť tú priazeň a lásku, ktorou nás tamojší hudobníci obklopili, je neopísateľné," dodal.

Aron Hodek s kapelou Ghostnote:


Učí sa od najlepších

Už minulý rok sa Aron Hodek počas The NAMM Show stretol s basgitarovými velikánmi ako Victor Wooten či Marcus Miller (viď foto v galérii). Aj tentokrát zažil v USA mnohé prekvapenia a stretnutia s ďalšími famóznymi umelcami ako Robert Glasper, Chris Dave a Derrick Hodge, s ktorými si Aron aj zahral. Zoznámil sa tiež s ľudmi ako DJ Quick či Lalah Hathaway.

Jeho veľkým fanúšikom je aj legendárny hudobný producent Timbaland. "Kontaktoval nás, aby sme sa stretli s viacnásobným držiteľom Grammy za hudobné produkcie Larranceom "RanceDopsonom a navštívili jeho akadémiu 1500 Sound Academy. Od prvého stretnutia sme navštevovali túto hudobnú akadémiu každú možnú chvíľu, kedy sme mohli využiť voľný čas. Aronovi sa venovali tí najlepší producenti a zaúčali ho. Tam sme sa zoznámili s programom Ableton a odvtedy ho používame každý deň. Jeden z kurzov robil samotný Timbaland, ktorý rozprával o Aronovi v superlatívoch," uzatvára Dávid Hodek.

Aron Hodek, Timbaland a Rance Dopson, 2019 Zdroj: archív HodekovcovAron Hodek, Timbaland a Larrance "Rance" Dopson

Aron sa v Amerike zoznámil aj s legendou hip-hopovej produkcie DJom Battlecatom, s ktorým si aj zajamoval v jeho štúdiu. Za päť týždňov strávených v Kalifornii zažil okrem vyššie spomenutého aj veľa inšpiratívnych masterclassov a koncertov kapiel ako The Roots, RC and The Gritz, Robert Glasper trio, Ghostnote, Ronald Brunner band, Gordon Campbell and Friends a gospelovej kapely City of Refuge.

Viac informácií o Aronovi Hodekovi a ďalšie videá nájdete na jeho instagramovej stránke www.instagram.com/aronthebassist, cez ktorú ho už vďaka Timbalandovi spoznal aj Justin Timberlake.

Pozrite si, ako jeho talent hodnotí Norman Harris zo známeho obchodu s vintage gitarami Norman's Rare Guitars:


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Nora Krchňáková. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.