Poďte s nami spoznávať hudobníkov, o ktorých hovoríme málo, alebo vôbec. Predstavujeme vám novú rubriku Mimo radar, ktorá sa oddnes stáva pravidelnou súčasťou Hudba.sk. Každý štvrtok vám predstavíme aktuálnu hudobnú novinku speváčky, speváka alebo skupiny, ktorá by mohla uniknúť vašej pozornosti.

Tej mojej doposiaľ unikala sólová tvorba speváčky Marthy Skye Murphy. Nedávno však vydala singel Need, ktorým prebudila môj záujem o jej predchádzajúcu tvorbu. Prvý diel novej rubriky Mimo radar je venovaný práve jej.

Vo svojom katalógu má speváčka z Londýna zatiaľ štyri EP a jeden štúdiový album. Hudba bola v jej živote prítomná od mala. Spievanie na rodinnej oslave jej dokonca prinieslo prvú pracovnú ponuku. A to hneď vo filme. Vtedy iba deväťročná Martha naspievala titulnú skladbu k filmu The Proposition režiséra Johna Hillcoata. Autormi piesne sú Nick CaveWarren Ellis.

Keď ju režisér a priateľ jej rodičov v jednom počul spievať, soundtrack k filmu už bol v procese tvorby. Nick Cave sa snažil presadiť, aby titulnú pieseň naspieval detský interpret/ka. Voľba padla na nebojácne deväťročné dievčatko. Okamih, v ktorom sa Marthe s Nickom preťali životné cesty, si obaja uchovali v pamäti a zostali v pomerne intenzívnom kontakte. Mladučká Martha posielala skúsenému kolegovi svoje rané nahrávky a o päť rokov neskôr jej líder Bad Seeds ponúkol spoluprácu na kapelovom albume Push The Sky Away (2013).

Najprv si mala prísť nezáväzne vypočuť nahrávku a rozhodnúť sa, či na nej vôbec bude chcieť spolupracovať. Vypočula si a chcela. "Tak som spievala v jednej piesni a potom na polovici albumu. A potom som si na tabuli všimla, že moje meno bolo napísané vedľa všetkých piesní, ktoré som práve spievala," zaspomínala si v rozhovore pre NME. Vtedy jej Nick Cave prezradil, že to mali v pláne už keď ju zavolali.

Pieseň ako synonymum divadelnej hry

Zaobišla by sa bez Nicka Cavea? Pravdepodobne áno. Ale je to skúsenosť, z ktorej sa dá rozhodne dlho čerpať. Jej sólovú tvorbu zrátate na prstoch jednej ruky, no už teraz je bohatá. Ponúka melodramatické balady, piesne inšpirované ženami z Ovidiovej zbierky básní Heroides, s ľahkosťou prechádza cez žáner indie a experimentálnej hudby a ponúka aj nádych baroka. Inšpiráciou je pre ňu aj štúdium dejín umenia, ktoré absolvovala na univerzite v Cambridge. Dominantným prvkom jej tvorby je experiment s dekonštrukciou dvoch prvkov – s hlasom a klavírom.

Keďže má Martha Skye Murphy popri hudbe blízko aj k divadlu, na piesne sa pozerá ako na divadelnú hru. V jej skladbách je prítomná temná teatrálnosť, kombinovaná s éterickým vokálom a ako poslucháč rýchlo nadobudnete pocit, že sa s vami speváčka jednoducho zahráva. Spojenie melodrámy, surových emócií a vznešenosti obdivovala už na Édith Piaf a prirodzene ich prenáša do vlastnej tvorby. Podľa toho koncipovala aj debutové EP Heroides (2019) a neskôr i debutový album Postcards Home (2022), ktorý sa začína predohrou, prechádza jednotlivými dejstvami a vrcholí vo finále. Hovorí o ňom ako o opere.

Popri všetkej tej pompéznosti pracuje Martha vo veľkej miere aj s tichom. Chce tým docieliť priestor, v ktorom si budú môcť poslucháči sami spájať súvislosti a odpovedať si na otázky, ktoré v nich jej hudba vyvoláva. "Svojimi textami sa snažím veci zámerne zahmliť, navodiť pocit, že čítam denník, kde bola každá druhá strana vytrhnutá. Neznášam, keď niekto chce, aby som definovala svoje texty."

Jej tvorba vyžaduje od publika vlastnú predstavivosť a spájanie sa s vlastnými skúsenosťami. "Zaujíma ma ilúzia intimity. To, ako môžete povedať niečo otrasne úprimné a v tom istom zmysle povedať niečo úplne nepravdivé alebo aj niečo, čo sa stalo niekomu inému. Pre umelca je tu toto zaujímavé územie, kde ľudia predpokladajú, že veci sú pravdivé, no zároveň sú vzatí do fiktívneho priestoru, kde sa z ty stáva ja."

Absencia tlaku

V rokoch 2018 – 2019 vydávala Martha svoje single a EP vo vydavateľstve Slow Dance. O rok neskôr sa od neho oprostila a nasledujúce EPčka HealYours Truly (obe 2020) a Concrete (2021) vydala vo vlastnom náklade. Rovnako tak aj už spomínaný prvý štúdiový album Postcards Home. Súčasťou jej tvorivého procesu sa stala absencia tlaku. Nechcela byť uponáhľanou umelkyňou, od ktorej vydavateľ vyžaduje dodržiavanie termínov alebo jasnú predstavu o budúcej tvorbe.

Aktuálne sa však upísala novému vydavateľovi. Najnovší singel Need vydala pod hlavičkou spoločnosti AD 93. Kam Martha Skye smeruje, nevedno. Či pripravuje celú nahrávku, necháva zatiaľ pod rúškom tajomstva. Možno hrá práve teraz s poslucháčmi ďalšiu zo svojich hier. Či v týchto dňoch dostali v podobe skladby Need predslov k novému albumu, sa snáď čoskoro dozvieme.

Teraz vieme len toľko, koľko nám chcela samotná umelkyňa prezradiť. Need je skladba poháňaná jej vlastnou túžbou a môžeme v nej zachytiť najdivokejšie časti speváčkinho bytia. K singlovej novinke zverejnila videoklip, ktorý podčiarkuje jej komplikovanosť a neuchopiteľnosť. Martha v ňom stvárňuje niekoľko osobností, pričom jednou z nich je krtko. "Krtko môže znázorňovať niekoľko vecí. Krtko môže byť klamár alebo trik, alebo jednoducho zviera, ktoré nevidí," vysvetľuje. Vyberte si.

Autorka: Miroslava Rabčanová