Slovenský spevák a skladateľ Erik Žigmund alias ERØ na jar vydal svoj debutový album Utópia. Vo svojich pesničkách spája rôzne štýly akustickej hudby od jazzu cez folk či šansón až po R&B, soul a pop s autentickými osobnými výpoveďami v slovenčine aj angličtine. Teraz prichádza s videoklipom, ktorý vystihuje šteklivú atmosféru piesne Chocolate.

Ako hovorí ERØ, skladba Chocolate je prejavom vášne a túžby po uspokojení. Čokoláda je metaforou pre pokušenie a autor ju vníma ako neškodnú drogu. V skladbe spieva o svojich tajných predstavách a vytvára veľmi intímnu atmosféru. Na finálnom aranžmáne piesne sa podieľal aj basgitarista Oliver Kucharovič, s ktorým sa Erik spoznal na súťaži Nové tváre slovenského jazzu.

Chocolate ma bluesový, miestami až kabaretný charakter, ktorý podčiarkuje intímny, jemne erotický videoklip ladený v červenej farbe. Pri jeho tvorbe hudobníkovi pomohla Lotta Love (námet, kamera, strih), ktorá so svojím projektom Bratislava Burlesque priniesla na Slovensko jedinečné kabaretné šou na štýl francúzskej burlesky. Súbor, ktorého história siaha do roku 2014, funguje aj ako akadémia, kde sa ženy môžu naučiť pracovať so svojim sebavedomím, rozvíjať lásku k svojmu telu a objavovať svoju sexualitu. Vo videoklipe okrem samotnej Lotta Love účinkujú aj ďalšie dámy z Bratislava Burlesque: Lady Vivian, Ivinitty a Lady Sarcastic.


Od fascinácie hudbou Amy Winehouse k vlastnej tvorbe

Erik Žigmund je rodák z Trenčína. Momentálne študuje hru na gitare na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Popri štúdiu sa začal venovať aj vlastnej tvorbe. Pri jeho tvorivých začiatkoch bola jeho najväčšou inšpiráciou hudba Amy Winehouse, na ktorej vyrastal. Ďalší interpreti, ktorí v ňom zanechali iskru a ovplyvnili jeho tvorbu, sú Zaz, Stevie Wonder, Kimbra, Sevdaliza alebo Jorja Smith. 

ERØ má za pár rokov svojho pôsobenia na hudobnej scéne za sebou vystúpenia v známych bratislavských podnikoch alebo v divadlách Ticho a spol. v Bratislave a v Bábkovom divadle v Žiline. Hudobník spolupracuje aj s tanečníčkou Dominikou Malenovskou, zakladateľkou NØIR Dance Company a jej tanečným kolektívom. Jeho autorská tvorba odznela aj v projekte Sólo nielen pre jedno telo Juraja Korca a na konte má tiež spolupráce s Juliánou Hamranovou, Borekom Suchánkom, Norou Ibsenovou, či s Oliverom Kucharovičom.

Svoj talent a potenciál potvrdil prvým miestom na Demovnici Rádia_FM a ocenením za muzikálny výkon v súťaži Nové tváre slovenského jazzu. V roku 2019 vystúpil na TAKT festivale v Novom Sade (Srbsko). Po úspešnom debutovom singli Naspäť tam (2019) vydal skladby Bez slov (2019) a Silence (2020).

V marci 2021 vydal debutový album Utópia, na ktorom sa nachádza tucet úplne nových, doposiaľ nevydaných pesničiek.


Text: Hudba.sk (zdroj: Erik Žigmund)
Foto: Bratislava Burlesque