Slovenská indie-rocková kapela Neon Eye po minuloročnom vstupe na hudobnú scénu s čisto gitarovým singlom Neither of Us prichádza s novinkou White Snow, ktorou predstavuje značne odlišnú podobu svojej tvorby. Melodické tóny so šmrncom 80. rokov obliekli do vizuálneho šatu vo videoklipe s nadhľadom a mestským duchom.

Skladba White Snow je poháňaná nákazlivou basovou linkou a podporená fragmentmi synthpopovej hudby z 80. rokov a ležérnou nenásilnou gitarou balansujúcou medzi drsnosťou a pocitovými vyhrávkami s cieľom presiahnuť až do tanečnej hudby. "V tomto songu sme chceli ukázať náš odlišný zvuk od tradičného zvuku gitarovej kapely. Zapojili sme elektronické prvky tanečnej hudby 80. rokov, lebo vtedy v showbiznise najviac 'snežilo'," prezrádza s odkazom na názov skladby spevák, gitarista a skladateľ Lukáš Dobranský.

So skladbou ešte v jej prvotnom gitarovom znení koncertovali Neon Eye v rámci hudobného festivalu Slovenská krčma realizovaného organizátormi Pohody. Boli to zároveň ich prvé koncerty po oficiálnom vzniku kapely vo februári 2020. Následne, keď skladbu nahrávali v košickom štúdiu Parentals pod vedením Mira Felbera, sa však rozhodli posunúť ju do úplne inej zvukovej podoby.

"V štúdiu sme si uvedomili, že musíme nájsť aj odlišnejší zvuk do našich ďalších skladieb. Miro je nadšenec pre hudobný projekt, v ktorom počuje potenciál. Ako sám hovorí, chce 'vybičovať' z tých ľudí čo najlepšie výkony v oblastiach, kde sa mu niečo nezdá, pre čo najlepší výsledok, aký je možné dosiahnuť. Bola to dobrá škola a našli sme vďaka nemu zvuk, ktorý sme hľadali," vysvetľuje Lukáš.


Témou piesne White Snow je chlad a samota, s ktorými sa potýkame v súčasnej spoločnosti, najmä pri živote v mestách. "Chceli sme sa vyjadriť k osamelému životu v meste, zlomenému srdcu a kokaínu," ozrejmuje spevák text piesne, ktorý napísal spolu s kamarátom Marekom Vatahom. 

Videoklip sa mal pôvodne nakrúcať v štyroch lokáciách v Košiciach, nakoniec však bolo možné využiť len tri z nich. "Našťastie si náš kameraman a režisér Jakub Savruk všimol dom s veľmi peknou strechou s výhľadom na celé Košice a bol odvážnejší ako my. Hneď preveril situáciu a na naše počudovanie sme získali povolenie nakrúcať aj tam," s úsmevom dodáva basgitarista Ľudovít Petráš, ktorý je druhým stabilným členom skupiny Neon Eye. Na tvorbe singla sa však podieľali aj ďalší hudobníci. Gtarista Michal Bučko prispel jedným syntetizátorovým nápadom a gitarou v refrénoch, rytmickú sekciu zase doplnil bubeník Dan Urban. Mixáž mal na starosti spomínaný Miro Felber a o mastering sa postaral Peter Halgaš.

V nasledujúcich týždňoch kapela plánuje zverejniť ďalšie tri skladby z pripravovaného EP Nothing to talk about, ktoré vyjde v digitálnom formáte. Celá nahrávka bude opisovať strasti a radosti mladého človeka v prevažne gitarovo ladenom štýle s prvkami elektroniky. "Inšpiroval nás najmä britský zvuk kapiel, na ktorých sme vyrastali. V blízkej dobe sa chceme dostať na pódia slovenskej a českej klubovej scény, a tiež showcasových festivalov, ak nám to pandemická situácia dovolí," uzatvára Lukáš Dobranský.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér Michal Neffe. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Jakub Savruk