"Každý by mal mať svojho Deža," spieva sa v skladbe Dezider z albumu vLáska2 – druhom pokračovaní projektu bubeníka, klaviristu, skladateľa a speváka Mariána Slávku. Pieseň priamo odkazuje na Ursinyho skladby či texty a je poctou slovenskému hudobníkovi. Ku skladbe vznikol videoklip naživo zo štúdia, natočený na jeden záber.

"Keď sme tvorili Dezidera, rozmýšľali sme nad tým, že ak by sme do konca svojich životov museli tvoriť len zo sveta, ktorý nám zanechal Dežo so svojimi súpútnikmi, dokázali by sme vytvoriť nekonečné množstvá vesmírov plných hudby. Toto je ukážka jedného náhodného vesmíru," rozpráva Lukáš Duchovič (Sused), producent oboch albumov vLáska, ktorý sa postaral aj o text ku skladbe Dezider.

Základ hudby tohto vesmíru, je len a len Dežov svet. Jeho akordy, jeho noty, jeho odtlačok. Popretkávané fragmenty jeho skladieb Modrý vrch, Lúka či Apple Tree in Winter sa spájajú a rozpájajú v texte, ktorý sa neustále opiera o slová a vety, ktoré napísal pre Deža Ivan Štrpka. Tie slová a vety sú podľa slov muzikantov v tomto projekte natoľko dokonalé, že dokážu opísať všetko, čo hocikto potrebuje povedať. A tak si ich aj oni požičali a dovolili si s nimi zahrať, s najväčšou láskou a cťou.

Videoklip na jeden záber

Marián Slávka dnes ponúkol na svojich sociálnych sieťach k piesni Dezider videoklip. Je na ňom zachytené živé prevedenie skladby, natočené na jeden záber. Okrem bubeníka v klipe účinkujú aj ostatní členovia projektu vLáska, klavirista Martin Šenc a Lukáš Duchovič, ktorý má na starosti gitary a elektroniku. Videoklip sa nakrúcal v Štúdiu Pod Povrchom v Trnave. O kameru sa postaral Pavol Kadlečík, o zvuk a mix skladby Filip Hittrich.


Skladba Dezider nevznikala od začiatku cielene ako pocta Dežovi Ursinymu a jeho odkazu. Marián Slávka skomponoval na album vLáska2 približne 25 minút klavírnej hudby, ktorú poslal Susedovi. Ten v jednom z klavírnych motívov zacítil Deža. V slovenskom hudobnom vesmíre to nie je nič nezvyčajné, veď málokto bol pre slovenských muzikantov taký inšpiratívny, ako on. Vtedy sa však zrodila myšlienka, skúsiť tomu podriadiť úplne všetko. Nemyslieť vo svete akordov a tónin, ale vo svete Dežovej hudby (farby) a jeho textov.

Sused sa rozhodol, že text bude kolážou slov Dežových textov, ktoré sa budú navzájom prepletať a skupina do nej vloží len pár zlučovacích prvkov, ktoré budú vysvetľovať jej zámer. Dežove skladby rozfragmentoval natoľko, aby s nimi vedel pracovať ako s nástrojmi. Vďaka tomu nimi vedel vyplniť všetok hudobný priestor. Následne hudobníci s tempom a tóninami dokázali robiť v podstate čo sa im zachcelo, a stále z toho bol cítiť Deža. Tú "špinu" jeho originality, ktorá ich stále nanovo inšpiruje. V závere skladbe Dežovi ďakujú. V jeho, ale aj Štrpkovom svete, je inšpirácie nekonečno.

"Každý by mal mať svojho Deža, prebudí ťa vždy, keď treba," spieva Marián Slávka v skladbe Dezider. Každý by mal mať svojho Deža, niekoho, o koho sa môže oprieť a nechať sa ním uniesť. Každý by mal mať svojho Deža, pretože život je plný paradoxov a človek v ňom potrebuje čo najviac krásy. A na nájdenie krásy je inšpirácia nutná. Každý by mal mať svojho Deža, ktorý ho inšpiráciou zahltí. Pieseň Dezider, ale aj ďalšie piesne z albumu vLáska2 si môžete vypočuť už o týždeň 2. septembra o 19:00 v bratislavskom Klube pod lampou, kde bude formácia nový album uvádzať do života. Krstným otcom nového CD bude Dežov syn, Jakub Ursiny.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Martin Šenc. 

Foto: Martina Javor