Slovenský spevák a raper Marko Damian po dvoch EP nahrávkach 50 Westside (2019) a P.O.P. (2020) vydal svoj prvý dlhohrajúci album. Konceptuálna nahrávka s názvom Blažená nevedomosť vyšla v polovici novembra a prináša spolu 18 trackov a viacero zaujímavých spoluprác s menami ako Zayo, Taomi, Orion či Annet X.

Blažená nevedomosť je predovšetkým dielom dospievania, Marko Damian sa prostredníctvom hudby snaží vyrovnať s minulosťou, no zároveň je album plný entuziazmu pri pohľade do budúcna. Zábava a chytľavosť sa na albume miešajú s melanchóliou, ako napríklad v singli OnlyFriends.

Text skladby o ľahkej dievčine menom "Malá Hoe", ktorú je lepšie čím skôr pustiť k vode, síce nie je vôbec optimistický, napriek tomu má skladba zvláštne pozitívny a odľahčený náboj. Výborný je aj videoklip v medzinárodnej produkcii na čele režisérskou dvojicou Alex Ditsas a Sebastian Idita, v ktorom si popri spevákovi zahrala krásna Victoria Jamrich. Prvých sedem dní od vydania bol síce v slovenských Youtube trendoch, no na najvyššie priečky sa nedostal. Za takmer mesiac od zverejnenia by si určite zaslúžil viac než necelých 32-tisíc pozretí.


Rovnako by si väčšiu pozornosť od slovenských fanúšikov rapu a R&B zaslúžil aj samotný album, ktorý vznikal viac ako rok v Bratislave, Londýne, Dunajskej Lužnej a vo Vinnom. Podieľalo sa na ňom viacero producentov a medzi hosťami sú legendárny Orion (PSH), Zayo z HAHA Crew či Taomi z WeLoveVerySimple. Na album si Marko prizval aj speváčky Annet X, Mess a Natáliu Hulejovú.
 
Väčšina skladieb sa nesie v pomalšom tempe súčasných hip-hopových beatov a R&B. Na albume je však aj zopár rýchlejších kúskov ako Otáča sa mi svet, Blue alebo Šaty, čo je skladba, ktorá bude ďalším singlom a Marko Damian sa v nej ukazuje v novej polohe. "Chcel som roztancovať celé mesto. Pri všetkom, čo sa deje naokolo, mi záležalo na tom, aby album poskytol miesto úniku a radosti. Takisto pre poslucháča, ako aj pre mňa v procese tvorenia."


Z pomalých atmosférických skladieb patrí medzi výrazné kúsky Signál, v ktorom hosťuje Zayo. "Ja a Zayo sme tvorbou veľmi odlišní, a práve preto je to pre mňa lákavé. Spolupráce mimo mojej komfortnej zóny mám najradšej, vtedy vznikajú najlepšie veci. Keď sme robili Signál, od začiatku som v ňom počul Zaya. Jeho tvorba evokuje ľahkosť, smiech, radosť, no vedel som, že má v sebe aj temnú stránku a práve Signál si ju pýtal. Nemýlil som sa, funguje to spolu krásne," hovorí Marko Damian.

Podobne sa na albume ocitol aj Orion z formácie PSH (Peneři strýčka Homeboye). Legenda českého rapu hosťuje v old schoolovej skladbe 2005 s Damianovou silnou slohou o dospievaní miešanca na Slovensku.

"Aj s Orionom sme tvorbou na opačných póloch, no to je presne to, čo hľadám. Vedel som, že spoločnou skladbou sa nám podarí spojiť dve odlišné fanúšikovské základne, dve odlišné generácie. Skladba 2005 si žiadala niekoho, kto vie o čom hovorí, kto má v sebe prirodzenú špinu a pravdu, z koho ide rešpekt. Dostalo sa mi do uší, že má moju tvorbu rád a to ma iba utvrdilo v tom, že robím dobre," približuje Marko spoluprácu so 45-ročnou stálicou pražskej scény. Na skladbe 2005 sa podieľala aj legenda slovenského rapu Vec a mladý DJ VKTRD, ktorí svojimi skrečmi podčiarkli návrat do roku 2005, kedy bola táto disciplína v rape veľmi populárna.


Klasický zvuk má aj skladba Podmienky, v ktorej však hosťuje jeden z najväčších aktuálnych objavov českej scény Annet X (nedávno sa objavila aj vo výbornej spolupráci s FVLCRVMom).

"S Annet X sme boli v kontakte už dlhšie, mali sme v pláne spojiť sily na jej debutový album, ale obaja sme boli zaneprázdnení robotou, a tak sme to odložili. V jednu noc, keď som nahrával Podmienky, mi doplo, že toto je ono. Hneď na druhý deň som jej poslal demo a myslím, že rovnako ako aj ja sa do skladby zamilovala hneď. O pár dní mi poslala svoju slohu a pamätám si, že som bol akurát v štúdiu s chlapcami. V momente, ako sme slohu dopočúvali, sa z chlapcov v štúdiu stali plačúce fangirls."


Ďalší dvaja hostia albumu Blažená nevedomosť obohatili skladbu Careful. "Speváčku Mess som objavil na SoundCloude pred pár rokmi a odvtedy som hľadal tú správnu skladbu pre nás. Keď vzniklo Careful s Taomim, chcel som to niečím ozvláštniť, rozbiť. Jej hlas sa hodí prekrásne, a tak, ako mierne naruší štruktúru skladby, zároveň tak vypĺňa, čo v nej chýbalo. Potom som Taomiho druhú časť slohy zmenil na pre-chorus a podarilo sa mi tak nájsť netradičnú, no stále popovú kostru pre ten track a bol som spokojný," opisuje ďalšie spolupráce Marko.

O mix a mastering albumu sa postaral renomovaný zvukový inžinier Marek Šurin, ktorý má na svojom konte spolupráce s menami ako Rytmus, Kontrafakt, Richard Müller, Pil C a ďalšími slovenskými a českými hviezdami.

Album Blažená nevedomosť môžete počúvať vo všetkých streamovacích službách.




Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér Tomáš Karpel z vydavateľstva Universal Music. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.