Po minuloročnom letnom singli British Summer Time dnes oficiálne vychádza ďalší výsledok výnimočnej spolupráce slovenského speváka, gitaristu, skladateľa a textára Vlada Nosáľa s britským pesničkárom Boo Hewerdineom. Skladbu s názvom Hotel Art vydáva anglické vydavateľstvo Reveal Records.

Medzinárodná spolupráce kultového britského pesničkára s frontmanom slovenskej indie kapely Queer Jane pokračuje. Pieseň Hotel Art už zaznela vo vysielaní viacerých britských rádií vrátane BBC Scotland a na Slovensku za ňu možno hlasovať ako za Skladbu roka na Radio_Head Awards, keďže aj Rádio_FM ju hrávalo ešte pred oficiálnym vydaním.

Singel je inšpirovaný fenoménom obrazov, ktoré možno nájsť v hotelových izbách. Hudbu aj texty všetkých skladieb píše dvojica pesničkárov spoločne, o hlavný spev nového singla sa postaral Vlado Nosáľ. Vydanie pesničky sprevádza lyric video, v ktorom je text sprevádzaný vizuálom zo skutočného hotela s názvom Art.


Plodná spolupráca prinesie celý album

"S Vladom som sa zoznámil pred pár rokmi na koncerte v Londýne. Počas lockdownu sa prihlásil na môj workshop, no takmer okamžite mi bolo jasné, že ho nemám čo naučiť. Ani neviem vyjadriť, ako rád s ním skladám. Je o polovicu mladší ako ja, no existuje medzi nami niečo ako telepatické porozumenie," povedal o spolupráci Boo Hewerdine.

Dvojica čerstvo absolvovala pobyt v anglickom štúdiu Saltwell s producentom Chrisom Pepperom, kde pracovali na novom albume, ktorý vyjde tento rok. "Vyberali sme z cca. 40 skladieb, ktoré sme spolu počas posledného roka a pol na diaľku napísali. Je zvláštne stretnúť sa po takej dobe osobne, nehovoriac o tom, že Boo je pesničkár, pred ktorým mám veľký rešpekt a spoločné nahrávanie v Anglicku je splneným snom. Aj preto som rád, že mimo večerných hádok o tom, čo sa bude pozerať v televízore, prebiehala spolupráca veľmi hladko," hovorí Vlado Nosáľ.

Po vydaní albumu sa skupina chystá na turné. "Pesničky plánujeme spoločne odprezentovať naživo vo Veľkej Británii. Veľmi sa teším, že si zahráme na miestach, ktoré sa spájajú s hudbou, ktorú sám celý život počúvam," dodáva Vlado.


Bruuder Records: Deje sa niečo, čo u nás nebýva samozrejmosťou

Nahrávky Vladovej domovskej kapely Queer Jane vychádzajú v slovenskom vydavateľstve Bruuder Records, ktoré jeho anglické dobrodružstvo plne podporuje.

"U nás v Bruuder Records sa z Vladovho úspechu nesmierne tešíme. Vlado má veľký talent, je to mladý chalan, ktorý dokáže v krátkom čase zložiť hneď niekoľko veľmi chytľavých melódií a k nim pridať text, ktorý ťa hneď dostane. Deje sa niečo, čo u nás nebýva samozrejmosťou, dokonca si ani nepamätám, kedy sa niekomu zo Slovenska podarilo v tak mladom veku a tak prirodzene zaujať svojou tvorbou v Británii. Vladovi sa otvára svet plný nových možností a skúseností, držíme mu palce a dúfame, že niečo z tejto tvorby budeme môcť vydať aj tu na Slovensku," hovorí Branislav "Kalo" Kaľavský z Bruuder Records.

Skladby dvojice Vlado Nosáľ - Boo Hewerdine nájdete okrem Youtube aj na všetkých streamovacích službách.

Profily hudobníkov

Boo Hewerdine (1961)

Preslávil sa v osemdesiatych rokoch ako frontman kapely The Bible. Po jej rozpade sa vydal na úspešnú sólovú kariéru a napísal skladby pre svetoznámych interpretov (Eddi Reader, Chris Difford, Natalie Imbruglia, Mel C, The Corrs, k.d. lang, Suggs, Sia,...). Jeho album Evidence zaradil časopis Rolling Stone medzi 500 najlepších albumov všetkých čias. Je tiež spoluautorom skladby I'm Just A Cat skupiny Simon & The Astronauts, ktorá je momentálne virálnym hitom na platforme TikTok. BBC ho nazvalo "jedným z najvýznamnejších britských pesničkárov", The Guardian zase "jedným z najpodceňovanejších".

Vlado Nosáľ (1992)

Spevák, multiinštrumentalista a frontman indie-rockovej skupiny Queer Jane, ktorá má na konte tri štúdiové albumy. Skladba A Happy Drunk z toho najnovšieho (Amen Dolores) si na Spotify získala viac ako 650 tisíc poslucháčov. Piesne kapely zazneli okrem slovenského éteru aj vo viacerých rádiách v Británii a USA vrátane BBC a Amazing Radio. Kapela bola niekoľkokrát nominovaná na Radio_Head Awards. Popri Queer Jane zaujal Vlado tiež spoluprácou s americkou kapelou The Brian Jonestown Massacre.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Branislav "Kalo" Kaľavský z vydavateľstva Bruuder Records. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Soňa Maletz