Americký hudobník Bob Dylan zverejnil prvú novú autorskú skladbu po ôsmich rokoch od albumu Tempest (2012). 78-ročný umelec, ktorý v rokoch 2015-2017 vydal tri albumy coververzií, fanúšikov v noci na dnes prekvapil príspevkom na svojom Twitteri, ku ktorému pripojil odkaz na Youtube.

"Zdravím všetkých mojich fanúšikov a sledovateľov. Ďakujem vám za podporu a vernosť počas rokov. Toto je nevydaná pieseň, ktorú sme nahrali pred časom a mohla by vás zaujímať," napísal.

Murder Most Foul je 17-minútová pieseň o atentáte na prezidenta Johna F. Kennedyho v roku 1963. Spomína v nej viacero osobností a kultúrnych míľnikov, najmä zo šesťdesiatych a sedemdesiatych rokov. Sú medzi nimi napríklad hit I Want to Hold Your Hand legendárnych The Beatles, Patsy Cline, Woodstock, Stevie Nicks či Don Henley a Glenn Frey z Eagles.


Bob Dylan, vlastným menom Robert Allen Zimmerman, založil prvú kapelu už na strednej škole. Medzi jeho najznámejšie piesne patria Blowin' In The Wind, The Times They Are A-Changin', Subterranean Homesick Blues, Tangled Up In Blue, Knockin' On Heaven's Door či Just Like A Woman. V roku 1988 ho uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy a o tri roky neskôr si prevzal Grammy za celoživotný prínos.

V roku 2008 dostal Pulitzerovu cenu. Za pieseň Things Have Changed z filmu Skvelí chlapci (2000) získal Oscara aj Zlatý glóbus. Americký magazín Rolling Stone zaradil jeho hit Like A Rolling Stone na prvé miesto rebríčka 500 najlepších skladieb všetkých čias. Dylan má na konte tiež viacero kníh, z ktorých najznámejšia je experimentálna poézia vo forme prózy s názvom Tarantula (1971). V roku 2016 dostal Nobelovu cenu za literatúru.

Zdroj: SITA (Pitchfork.com, archív)
Foto: Facebook.com/bobdylan

Súvisiaci interpreti: Bob Dylan