Liptovský Mikuláš je mesto s jedinečnou atmosférou, ktorú počas troch večerov umocňuje Mikulášsky Jazzový Festival. Od 26. do 28. júla sa uskutoční už jubilejný päťnásty ročník. V tých doterajších si festival vybudoval meno doma i v zahraničí, vychytal chybičky krásy a stal sa neodmysliteľnou súčasťou kultúry na Liptove.

Premyslená dramaturgia festivalu je zameraná nielen na skalných priaznivcov jazzu, ale vďaka svojej pestrosti a prístupnosti aj na širšiu verejnosť, turistov, či náhodných okoloidúcich. Najmä ich tento rok určite potešia a na festival zlákajú držitelia ceny divákov za najlepší jazzový album roka v ankete Esprit za rok 2014. Funny Fellows v piatok 26. júla krátko popoludní odštartujú hudobnú cestu mestom a časom. Ulice Liptovského Mikuláša od 14:00 a Námestie osloboditeľov od 16:00 spolu s Janikou Kolářovou premenia na dobovú tančiareň dvadsiatych rokov minulého storočia s dychberúcou energiou. 


Zaujímavý časový kontrast možno zažiť počas piatkového hlavného večerného programu v Dome kultúry. Ten na pozadí pôsobivej architektúry osemdesiatych rokov privíta súčasnosť s prísľubom budúcnosti, zrdkadliace sa v Petrovi Kormanovi. Spolu so svojím kvintetom predstavuje tento rodák z Liptovského Mikuláša mladú nádejnú krv a budúcnosť slovenskej jazzovej scény. Na domácej pôde predstaví a pokrstí svoju aktuálnu novinku - album Root system.


Čas je zaujímavým fenoménom aj pri držiteľke ocenenia Nové tváre slovenského jazzu - Jane Gavačovej s projektom Biele noci. Skladby na jej albume vznikali viac ako desať rokov, vďaka čomu sú vyzreté a vycibrené takmer k dokonalosti. Sú spievané v siedmich jazykoch a okrem jazzu koketujú s viacerými ďalšími štýlovými vplyvmi - šansónom, popom, ale aj folklórom.


Dokonalosť bude atakovať aj vystúpenie svetoznámeho kvarteta Andreasa Varadyho. Talentovaný gitarista zaznamenal medzinárodný úspech už ako trinásťročný a aktuálne koncertuje s programom z minuloročného albumu s vlastnými kompozíciami, The Quest. Jeho virtuózne umenie možno právom v predstihu označiť za vrchol piatkového večera.


Sobota patrí svetu a nástrojom

Sobotný program Mikulášskeho Jazzového Festivalu nás prevedie svetom a prekročí viaceré, nielen geografické hranice. Zsolt Farkas Trio, ako víťazi tohtoročnej súťaže Jazz Start Up, predostrú obraz súčasnej stredoeurópskej scény.


Následne ho rozšíria rakúski Random/Control na čele s Davidom Helbockom, s ktorými poslucháči precestujú horizonty jazzu od Brubecka po Zawinula. A aj keď počet hudobníkov na scéne počas ich vystúpenia ľahko zrátame (ide o trio), s nástrojmi to už bude väčší problém - používajú ich viac ako dvadsať. V spojení s ich hudobným nadhľadom znamenajú prísľub fenomenálneho multiinštrumentálneho zážitku.


Záver sobotnej hudobnej cesty bude patriť štýlovému poľsko-americkému zoskupeniu okolo Stanleyho Breckenridgea. Charizmatický bluesový a jazzový pianista, vokalista a skladateľ svetového mena pravidelne koncertuje v rôznych kútoch sveta a prednáša na viacerých univerzitách (má doktorát z muzikológie). Na Mikulášskom Jazzovom Festivale sa predstaví s legendárnym, zrejme najdlhšie fungujúcim poľským ansámblom Jazz Band Ball Orchestra.


Kultúrna aj hudobná križovatka

Posledný festivalový večer otvoria víťazi súťaže Jazz Start Up v kategórii live performance (a držitelia viacerých ďalších ocenení) DUSKA - Ági Kazai & Štefan Uhriňák. Maďarsko-slovenské akustické duo bude experimentálne balansovať medzi rôznymi žánrami a hudobnými svetmi s cieľom vytvoriť harmóniu dvoch hlasov a gitary. Publiku Mikulášskeho Jazzového Festivalu prinesú vlastné skladby i covery, všetko založené na mixe jazzu, poézie a neo-soulu.


Neo soul, spolu s jazzom a groovom sú charakteristické pre projekt gitaristu, skladateľa a producenta ruského pôvodu Igora Ochepovskeho. Ochepovsky Project, často označovaný aj za "česko-slovensko-ruské Snarky Puppy", si vďaka svojmu jedinečnému prejavu a osobitému zvuku rýchlo získavajú popularitu a sú skutočnými vychádzajúcimi hviezdami domácej scény s potenciálom dobyť svet.


Line-up tohtoročného festivalu uzavrie veľké meno a symbolický krstný otec slovenského jazzu - Peter Lipa so svojím bandom. Zaujímavosťou je, že Peter vystupuje na Mikulášskom Jazzovom Festivale na každé piate výročie, a nesmie teda chýbať ani v tomto ročníku. Jednoducho je zárukou, že festival ukončí presne to, čo je aj názvom jeho aktuálneho albumu, s ktorým príde na Liptov - Dobré meno.


Súčasťou festivalu budú tiež jazzové workshopy so Zsoltom Farkasom a Radovanom Tariškom, súťaže o jazzové albumy a tiež jam sessions v jazzovom bare. Ak ešte váhate, pozrite sa aká bola na festivale atmosféra minulý rok:


Viac informácií o Mikulášskom Jazzovom Festivale nájdete na oficiálnom webe a Facebooku, videá z minulých ročníkov zase na oficiálnom Youtube kanáli festivalu.

Permanentky na festival sú k dispozícii online v sieti Predpredaj.sk za cenu 25 eur (pre ZŤP 15 eur), na mieste budú po 30 eur. Na mieste bude tiež možné zakúpiť jednodňové lístky v cene 15 eur. Deti do 12 rokov majú v sprievode rodičov vstup zdarma.

Vstup na workshopy je bezplatný, kapacita je obmedzená. Na workshopy je potrebné sa zaregistrovať na www.bit.ly/mjf2019-workshopy. 

Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. 

Program 15. ročníka Mikulášskeho Jazzového Festivalu:

Piatok 26. júla

14:00 - Funny Fellows (jazda Barkasom ulicami mesta)
16:00 - Funny Fellows & Janika Kolářová (Nám. osloboditeľov, voľný vstup)

Od 19:00 v Dome kultúry:

Peter Korman Quintet (krst CD)
Jana Gavačová: Biele noci
Andreas Varady Quartet 
Jam Session so Petrom Kormanom (Jazzový bar - Dom kultúry)

Sobota 27. júla

16:00 - Jazzový workshop #01: Zsolt Farkas - klavír (ZUŠ Tranovského)

Od 19:00 v Dome kultúry:

Zsolt Farkas Trio
David Helbock's Random/Control
Jazz Band Ball Orchestra feat. Stanley Breckenridge
23:30 - Jam Session so Zsoltom Farkasom (Jazzový bar - Dom kultúry)

Nedeľa 28. júla

16:00 - Jazzový workshop #02: Radovan Tariška - saxofón (ZUŠ Tranovského)

Od 18:00 v Dome kultúry:

DUSKA - Ági Kazai & Štefan Uhriňák
Ochepovsky Project
Peter Lipa Band
23:00 - Záver festivalu (Jazzový bar - Dom kultúry)

Vstupenky:  

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol organizátor festivalu Martin Budaj. Tlačovú správu sme upravili.