Dvadsať rokov už na českej scéne vydáva albumy brnianska kapela Květy. Tento rok pribudne ďalší, v poradí deviaty, ktorý sa pod názvom Květy Květy dostane na trh 17. novembra. Predzvesťou sú dva single - jedným je skladba o nenaplnenej láske Robot, ktorú sprevádza aj videoklip, a druhým pieseň Do tmy, v ktorej sa spieva o tom, že sa niekam rútime a nevieme kam.

Väčšina tvorcov sa dnes snaží ísť cestou čo najčistejšieho digitálneho obrazu, autori videoklipu ku skladbe Robot - líder skupiny Martin E. Kyšperský a režisér Jan Fuksa - však zámerne použili čo najšpinavší mix rôznych zdrojov.

"Pracovali sme s videom baletiek natočeným kedysi dedom Jana Fuksu aj s prechádzkou zaznamenanou na mobil v najmenšom možnom rozlíšení. Každý kúsok videa je upravený farebnými filtrami a často tiež prepojený s druhou projekciou, ktorú sme vyrábali snímaním vecí na stenu," hovorí frontman kapely Květy. "To video je spôsob, ako si zatancovať s niekým, kto je neprítomný. Stretávajú sa v ňom ľudia, ktorí sa nikdy nevideli," dodáva Martin E. Kyšperský.


Nový album Květy Květy kapela charakterizuje ako intímne vzťahovú platňu. Pojednáva o túžbe a izolácii, ktorá začala dávno predtým než prišla korona, a o dôležitosti medziľudských vzťahov. Aj preto kapela ako prvý videosingel vybrala skladbu Robot.

Vizuálnu podobu druhého singla Do tmy Květy predstavia až pri príležitosti vydania albumu, už dnes ju však môžete počúvať na streamingových službách. "Napísal som text o tom, že sa rútime a nevieme kam. Ale keď o tom spätne premýšľam, tak to nemusí byť len negatívne. Nemať istotu je niekedy jednoducho dobrodružné. Tie piesne sú o tom, ako sa snažím nebáť sa. A tiež o tom, že jediné, čo má váhu, sú medziľudské vzťahy," hovorí Kyšperský.



Květy v nových skladbách aj po 20 rokoch stále pôsobia ako kapela, ktorá má energie a nápadov na rozdávanie. Po vydaní posledného albumu Spí vánoční pták (2017) si vybrala oddychový čas a jej členovia sa pod hlavičkou YM realizovali v sólových žánrových projektoch. Elektropopový album Japonec Aleša Pilgra a country nahrávka Lorenzovi hoši Martina E. Kyšperského vyšli na konci roka 2018. Na jar minulého roka sólovú nahrávku Solárium v ​​žánri folktronica dokončil a pod vlastným menom vydal tiež Ondřej Kyas. Od roku 2019 sú Květy opäť kvarteto - novým členom sa stal bubeník Jakub Kočička.

Album Květy Květy vyjde 17. novembra na značke Indies Scope. Obsahuje jedenásť skladieb a nahrával sa v štúdiu Jámor s Ondřejom Ježkom, ktorý sa postaral aj o mix a mastering.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér Zdeněk Neusar. Tlačovú správu sme upravili. Viac sa dozviete na oficiálnom webe kapely www.kapelakvety.cz a jej Facebook stránke.

Foto: Lenka Sedláčková