V aktuálnej epidemiologickej situácii sú ľudia pracujúci v hudobnom priemysle - teda nielen samotní hudobníci, ale aj firmy a ľudia zabezpečujúci produkciu podujatí - nútení presúvať svoje aktivity do online priestoru. Priniesť kvalitnú živú hudbu priamo k fanúšikom do ich domovov si dali za cieľ tvorcovia nového projektu Hudba v srdci.

Počas jarného lockdownu, ktorý trval takmer tri mesiace, sa na slovenskej scéne zrodilo viacero projektov, v rámci ktorých sa odohrali desiatky online koncertov. Žiaľ, väčšina z nich ukázala, že finančná udržateľnosť takýchto projektov je na Slovensku problém. No keďže aktuálne sme opäť v rovnakej situácii a zdá sa, že fyzická účasť na koncertoch tak skoro možná nebude, nie je prekvapením, že online koncerty sú opäť témou dňa. Snažiť sa osloviť a potešiť fanúšikov aspoň týmto spôsobom je určite lepšie, ako nerobiť nič.

Nový projekt Hudba v srdci chce ukázať, že východ Slovenska je kolískou mnohých talentov. Popri známejších menách môžu diváci spoznať aj zaujímavých lokálnych hudobníkov vrátane zástupcov východoslovenského folklóru. Realizácia online vystúpení bude prebiehať od piatka do nedele počas piatich týždňov, podľa vopred zverejneného denného harmonogramu. V rámci jedného dňa bude vysielanie prebiehať v rozmedzí od 16:00 do 21:00.

Projekt pripravila spoločnosť VAFEC creative production (dramaturgia, réžia, strih, kamery) v spolupráci s firmami Msound (zvuk a svetlá) a RadioNET (technické zabezpečenie live streamu). Cieľom tejto novej série hudobných online prenosov je priniesť divákom kultúru do domácností bezpečným spôsobom a vytvoriť tak domácu pohodu a úsmev v týchto ťažkých dňoch. Prostredníctvom symbolického poplatku za sledovanie live streamu chcú zároveň tvorcovia poskytnúť finančnú pomoc takmer 30 hudobným skupinám, spevákom či tanečným a folklórnym súborom, ktoré sa v projekte predstavia.

Záujemcom o jednotlivé koncerty projektu Hudba v srdci bude sprístupnenie vybraného live streamu umožnené po zaplatení sumy 1,50 eur cez platobnú bránu vysielateľa. Po uhradení symbolickej vstupenky budú návštevníkovi na mailovú adresu zaslané prihlasovacie údaje na sledovanie konkrétneho online vystúpenia. Fanúšikovia tiež môžu ďalším dobrovoľným príspevkom prispieť na podporu umelecko-kultúrnej obce na východnom Slovensku.

Pôvodný plán bol odštartovať projekt už tento týždeň (30.10.), no vzhľadom na aktuálne opatrenia Vlády SR boli organizátori nútení odložiť plánovaný začiatok na neskôr. S heslom "Obetujme jeden týždeň, aby kultúra znovu ožila" bol nový predbežný termín spustenia projektu stanovený na 6. novembra, avšak potvrdenie či presunutie tohto termínu sa bude odvíjať od aktuálnej epidemiologickej situácie a z toho vyplývajúcich opatrení.

Pre aktualizované informácie a ďalšie podrobnosti o projekte sledujte stránky vafec.sk/hudbavsrdci a www.facebook.com/VAFECstudio.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Vasil Feckanič zo spoločnosti VAFEC creative production. Správu sme upravili a doplnili.