Teatro Fatal je súčasné hudobné teleso okolo Jakuba Ursinyho, ktoré funguje od roku 2010, kedy vznikli aj prvé nahrávky, vtedy ešte v netradičnom zložení klavír, kontrabas, gitara a husle. Kapelu vtedy tvorili takí muzikanti ako Peter Vavro na gitare, jazzová speváčka Janka Bútorová na husliach alebo kontrabasista Takumi Ide z Japonska.

Už prvý album Divadlo Frizúr zaznamenal istý úspech, pretože skladba Idem si bola použitá v soundtracku krátkometrážneho animovaného filmu Posledný autobus režiséra Mateja Snopeka, ktorý doslova pozbieral ocenenia po celom svete, a skladba tak mala možnosť zaznieť takmer na všetkých kontinentoch. Kapela v tom období odohrala viacero koncertov na Slovensku a v Čechách.

Jakub Ursiny sa v ďalších rokoch venoval odkazu svojho otca Deža Ursinyho a koncertoval s projektom Kubo Ursiny & Provisorium a neskôr aj s muzikálovým projektom z dielne Deža Ursinyho P+L (Peter a Lucia), v spolupráci s Dorotou Nvotovou a triom Talent Transport.

Po nahratí CD albumu P+L nastal vhodný čas vrátiť sa k autorskému projektu Teatro Fatal, a tak v roku 2019 v štúdiu LVGNC vznikol nový album s názvom Kolmica, ktorý okolo seba opäť "nalepil" veľmi zaujímavú kombináciu ľudí. Obsadenie je tentokrát veľmi tradičné. Okrem klavíra a spevu, ktoré má v réžii Jakub Ursiny, hrá na albume na gitaru, syntetizátory a vokálne vypomáha Tomáš Michalčák, známy z mnohých súčasných hudobných projektov. Na basu hrá jeho dvorný spolupútnik Štefan Tomko a na bicie Marián Slávka, jeden z najvyťaženejších súčasných bubeníkov, momentálne hlavne ako stály člen skupín Talent Transport a Longital.

Ako hostia sa na albume predstavili bubeník Dominik Špuler (hrá v poslednej skladbe Mám ťa rada), saxofonistka Lenka Molčányiová a trubkár Matej Korbelič. Poslední dvaja menovaní sú členmi jazzového telesa Tibor Feledi Kairos Quintet, ktoré vlani získalo cenu nahrávka roka v kategórii Jazzová hudba na Radio_Head Awards (za album Common Playgrounds) a na jeseň sa s veľkým úspechom predstavilo na hlavnom pódiu Bratislavských jazzových dní. Pod všetkými textami je podpísaný Ondrej Štefánik, autor kníh Pštrosí muž a Som Paula, za ktorú obdržal cenu Anasoft litera.


Album pokrstia v bratislavskom Klube pod lampou

Album Kolmica obsahuje sedem skladieb. Strieda energické, živelné polohy s pokojnejšími, miestami až intímnymi, v ktorých sa Jakub surreálne ladenými textami prihovára subjektom skladieb, poslucháčovi, či sám sebe. Gitarové či "synťákové" sóla Tomáša Michalčáka trefne eskalujú skladby a veľmi funkčne dofarbujú ich atmosféru. V skladbe Otváraš dvere dostáva priestor saxofón v podaní Lenky Molčányiovej a jej nádherného sóla. Sólo na trubku Mateja Korbeliča v skladbe Čo mu iné ostáva zase tvorí zvláštny predel uprostred platne.

Funkčná rytmika Mariána Slávku dodáva skladbám ešte originálnejší rukopis. Okrem tradičného, miestami "dežovského" Jakubovho prejavu sa objavujú aj nové spevácke polohy podfarbené istou teatrálnosťou, čo zodpovedá konceptu projektu. Zvukovo veľmi rôznorodý album určite poteší aj fanúšikov staršieho zvuku, no vďaka producentskej práci Tomáša Michalčáka a Tomáša Lobba ho posúva zároveň do prítomnosti, a preto pôsobí vyvážene a osviežujúco. Miestami zľahka experimentálny album Kolmica má všetky predpoklady zaradiť sa medzi zvukovo najpestrejšie nahrávky tohto roka na domácej nezávislej scéne. Obal platne zdobí fotografická koláž Tery Rudavskej.

V súčasnom koncertnom programe zaznejú staršie skladby, ako aj celý nový album a niekoľko skladieb z dielne Deža Ursinyho a Ivana Štrpku. Na bicie hrá v koncertnom programe Dominik Špuler, spoluhráč pesničkárky Blanch a žiak Mariána Slávku. Krst albumu prebehne 5. marca v .klube pod lampou v Bratislave. Vydanie albumu Kolmica prebehne v dvoch fázach - dnes vychádza digitálny release na streamovacích platformách a neskôr bude album vydaný aj na vinyle.

Vypočujte si album Kolmica na Deezeri:



Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Daniel Bdžoch.

Foto: Ľubomíra Petrová