Rockeri The Youniverse svoj dlhohrajúci debut nazvali podľa základných tlačiarenských farieb, lebo cítili, že je mnohofarebný. Gitarista Jerguš Oravec a speváčka Tammy Nižňanská albumu CMYK venovali dva roky. Za ten čas sa im podarilo nájsť novú kapelu aj vlastný zvuk. Nahrávku uviedli do života originálne - farebným a nablýskaným pop-up shopom.

Ak ste počas tohto týždňa zablúdili na Mierové námestie v Trenčíne, zaručene nemohol vašej pozornosti ujsť mnohofarebný obchod s gitarami vo výklade aj s ozdobnou diskoguľou. Momentálne nevyužívaný priestor na týždeň obsadila kapela The Youniverse, aby tam odprezentovala svoj nový album CMYK. Zároveň chcela skupina do Trenčína priniesť niečo nové, čo sa jej rozhodne podarilo.

Pop-up shop The Youniverse v Trenčíne Zdroj: Juraj Majerský

Neprehliadnuteľné promo v centre mesta

Zriadiť si vlastný pop-up shop bol dávnejší sen talentovaných hudobníkov a po celotýždňovej skúsenosti v Trenčíne by pokojne s dočasným obchodom putovali aj po ďalších mestách. U nás nie veľmi zvyčajné promo sa im podarilo zrealizovať aj vďaka finančnej podpore mesta Trenčín. 

"Plánovali sme to zrealizovať v lete, lenže zmluvu sme podpisovali s mestom až koncom júla. Celé sme to zbúchali za mesiac a pol. Z nuly. A to sme medzitým boli dva týždne na dovolenke a medzitým bolo celé Slovensko na dovolenke, takže všetko išlo mega pomaly a mali sme aj koncerty. Sme radi, že sme to stihli," vysvetľuje Tammy Nižňanská. Jedným dychom priznáva, že štyri dni pred plánovaným otvorením pop-up shopu ešte nemali v rukách CD ani oblečenie a priestor bol vo svojom pôvodnom stave. "Takže sme kúzelníci," dodáva s úsmevom.

S logom The Youniverse ponúkli v obchode všetko, čo si len v spojení s hudobným merchom viete predstaviť  - mikiny, tričká, dokonca pršiplášte, odznaky, ale aj gitary rôznych tvarov vo farbách CMYK, gitarové efekty a samozrejme CD a vinyly, pričom všetko je do detailov zladené s konceptom albumu. Hudobníci si pri ňom dopriali vinylový luxus - nahrávku so šestnástimi skladbami ponúkajú na dvoj-LP, pričom každá zo štyroch strán vinylov predstavuje jednu farbu z CMYK. "Nepredali sme gitary, ale mám pocit, že ľudia na to reagujú, chodia sa pýtať, čo tu je. Musíme im to stále vysvetľovať, ale myslím si, že je to fajn," zhodnotil týždňový pop-up shop gitarista Jerguš Oravec.

Pop-up shop The Youniverse v Trenčíne Zdroj: Juraj Majerský

Hľadanie vlastného zvuku a hudobnej identity

Album CMYK vznikal dva roky, počas ktorých sa dvojici podarilo nazbierať 48 námetov, motívov, ktoré prepojili s konceptom CMYK. Výslednú nahrávku Jerguš a Tammy označujú za svoj prelomový počin. A to aj vďaka tomu, že našli kapelu, s ktorou sú naladení na rovnaké vlny. Zistili to hneď na prvej jam session, počas ktorej za pár minút vznikla skladba.

Počas príprav albumu sa veľa naučili o produkcii, keďže si album z vlastnej vôle produkovali úplne sami. Dva roky svoju tvorbu nikomu nepustili, aby si udržali vlastný názor a pocit, ktorý na albume chceli mať. Nechceli sa nechať ovplyvňovať nikým iným. Technického dozoru sa zhostil Jerguš. 

"Chceli sme dosiahnuť úplne iný typ zvuku, stále sa chceme posúvať vpred. Netreba zaspať na vavrínoch. Človek môže vychádzať z vintage rock'n'rollových vecí, ale nemôže pri tom zostať, musí ísť ďalej," vraví Tammy. "Chceme mať vlastný zvuk, aby bolo identifikovateľné, že sme to my. Treba vymýšľať nové veci, experimentovať, nebáť sa. V tomto to beriem ako prelomové," uzatvára speváčka.

Album bude po zbalení pop-up shopu naďalej dostupný iba vo fyzických formátoch - na CD alebo vinyloch, ktoré sa dajú objednať v online shope The Youniverse alebo na stránkach vydavateľstva Bruuder Records. Na digitálnu verziu albumu si fanúšikovia a zvedavci budú musieť počkať až do 30. novembra. V každom prípade, ak máte chuť na malý hudobný úlet, zastavte sa ešte dnes (28.9.) v ich pop-up shope na Mierovom námestí v Trenčíne. Je to dobrá príležitosť nechať sa vtiahnuť do sveta The Youniverse.

Pop-up shop The Youniverse v Trenčíne Zdroj: Juraj Majerský

Autorka: Martina Slivková
Foto: Juraj Majerský

Súvisiaci interpreti: Jerguš Oravec