Slovenská formácia Pacora Trio vystúpila v závere minulého týždňa na medzinárodnom veľtrhu WOMEX 2015 v budapeštianskom Paláci kultúry (Müpa). Huslista Stanislav Palúch, cimbalista Marcel Comendant a kontrabasista Róbert Ragan zahrali v rámci tzv. Special Focus: Club Duna scény, kde účinkovali skupiny zo strednej a východnej Európy.

Išlo o vôbec prvé vystúpenie slovenského zástupcu v histórii veľtrhu WOMEX, ktorý je jedným z najdôležitejších, ak nie najdôležitejším podujatím v rámci world music scény. V konkurencii viac ako 60 účinkujúcich z 50 krajín sa slovenskí reprezentanti nestratili, práve naopak, boli veľmi úspešní. Za svoj koncert si vyslúžili dlhotrvajúci potlesk publika, v ktorom sedeli nielen bežní diváci, ale aj muzikanti, zástupcovia hudobného priemyslu, manažéri a novinári.

Virtuozitu a majstrovstvo všetkých troch hudobníkov, ako aj invenčné spojenie folklóru a jazzu mnohí hodnotili ako jeden z najlepších koncertov na tohtoročnom WOMEXe. Hneď po skončení vystúpenia skupina dostala niekoľko ponúk na zahraničné turné a hranie na rôznych festivaloch.

21. ročník veľtrhu WOMEX sa konal po prvý raz v bývalej východnej Európe a zúčastnilo sa na ňom okolo 2500 delegátov z 90 krajín sveta. Medzi 680 vystavovateľmi mal premiéru aj slovenský stánok v rámci tzv. Central European Music Square spolu s Českom, Maďarskom a Poľskom. Slovenskú účasť zabezpečovalo deväť subjektov pod organizačným a finančným zastrešením Hudobného centra.

Zdroj: TASR, Jarmila Vlčková
Foto: Oľga Smetanová, Hudobné Centrum