Zdeněk Vřešťál, Vít Sázavský a Lucia Šoralová sú protagonistami formácie Nerez & Lucia. V roku 2019 so svojím prvým spoločným albumom Zlom nadviazali na úspešnú éru skupiny Nerez, ktorá vznikla v roku 1981. Trojica vydala v máji tohto roka druhý štúdiový album Cela.

Nový album obsahuje 13 piesní, ktorých autormi sú predovšetkým Lucia Šoralová a Zdeněk Vřešťál. Na vzniku nahrávky má veľký podiel aj Vít Sázavský, textami okrem členov formácie prispela aj Silvia Kaščáková.

"Album Cela bol etapová práca, oblúkom sme sa vrátili k podobnej práci ako na prvom albume skupiny Nerez so Zuzanou Navarovou v roku 1986. Tým, že sme sa dali dohromady s Luciou Šoralovou, vznikol taký autorsko-aranžérsky trojuholník. Pandémia nás naučila nový spôsob práce, boli sme zavretí doma, nekoncertovali sme, bojíme sa, čo bude. Tieto zápory sú zase možno úrodná pôda pre vznik dobrých piesní," uviedol pre TASR Zdeněk Vřešťál, ktorý zvláda roly speváka, skladateľa, hudobníka, aranžéra aj producenta.

"Keď ma unavuje produkcia platní, čo je dosť ťažká disciplína, tak si vyrazíme na turné, kde je to úplne klubové a užijeme si to. A keď sme unavení z cestovania, tak zase sa tradične v januári zatvoríme do štúdia a nahrávame našu novú platňu alebo niekomu inému, či je to Jarek Nohavica, Marie Rottrová alebo nejaký pesničkár či začínajúca kapela. Takto to striedam," hovorí Vřešťál.


Dvojica Zdeněk Vřešťál a Vít Sázavský spolu účinkuje už 42 rokov. Vřešťál sám napísal viac ako 250 piesní. "Ja netlačím na pílu, aby som si povedal ako kedysi Honza Nedvěd, že musí napísať denne tri piesne. Ja nenapíšem pol roka vôbec nič, potom ich napíšem trebárs päť. Hovorím, že pesnička, ktorá je napísaná za päť minút bez jediného škrtu, je tá správna. Chodím po svete a počúvam, napríklad v pohostinstve sa človek dozvie veľa vecí, z neho je veľa prvých riadkov piesní. Niekto niečo vykríkne a je to slogan ako krava, to je život," doplnil Vřešťál.
    

Online koncerty formácia odmieta, priamy kontakt s fanúšikom podľa nej nič nenahradí. Na Slovensku plánujú 14. decembra koncert v Nitre a na jar 2022 by chceli odohrať väčšie slovenské turné.


Zdroj: TASR (Hudba.sk edit)
Foto: Zuzana Bönisch

Súvisiaci interpreti: Nerez