Producentská dvojica Pkrek a Sofia Nøt po spolupráci na augustovom singli Going Up predstavuje ďalšiu novinku s názvom Estrogen. Tentokrát ide o čisto elektronickú záležitosť, ktorú sprevádza temný atmosférický vizuál od Simona Seriša (Saymon Production).

Po singloch Wistfulness, Ticho a Going Up predstavuje slovenský producent Pkrek už štvrtú ochutnávku zo svojho pripravovaného piateho štúdiového albumu. Znovu sa spojil s talentovanou transrodovou hudobníčkou Sofiou Nøt, známou z projektu IAmNøt.

"Pkrek ma pred mesiacmi oslovil, či by sme skúsili spolu spraviť skladbu. Súhlasila som a z množstva zvukových súborov, ktoré mi poslal, ma oslovil tvrdý arytmický techno rytmus. Postupne som doňho pridala synthy, melódie či rôzne zvuky. Zamiešala som doň tajomnú, neistú, a priam až výbojnú atmosféru. Zmes týchto pocitov som pociťovala pred rokmi, keď som doslova bojovala so svojou vrodenou identitou. Presne rok pred vydaním videoklipu Estrogen som začala tento hormón užívať a konečne naplno žiť svoje pravé ja," objasňuje Sofia Nøt silné pozadie vzniku skladby.

Hudobníčka sa témou transrodovosti v projekte IAmNøt zaoberá často, aj keď to nemusí byť vždy úplne zrejmé. Tentokrát myšlienka presne zapadla do konceptu Pkrekovho albumu. "Táto téma z rôznych dôvodov k albumu sedí a žánrovo či zvukovo ho obohatí. Sám nerád robím veľké životné zmeny a celkovo podporujem ľudí, ktorí prešli veľkými zmenami, prechádzali si rôznymi pocitmi a aj o tom môj nový album bude. So Sofiou som strávil veľa času a stihol som ju spoznať ako človeka, preto som ju prizval do viacerých spoluprác. V tracku som použil modulárny drum machine Technosystem a so Sofiou sme postupne dopĺňali zvuky a riešili aranžmány a mix," hovorí Pkrek.


O videoklip sa postaral mladý talentovaný režisér Simon Seriš, tvoriaci pod značkou Saymon Production, ktorý pre Sofiu vytvoril už niekoľko klipov a pracoval aj na vizuáloch pre rapera Gleba alebo kapely Fallgrapp a Korben Dallas.

S nápadom na obrazové stvárnenie skladby však ešte predtým prišla Sofia. "Požičala som si od kamaráta videokameru a natočila videoklip podľa mojich predstáv. Klip bol plný jednoduchých a mne dostupných objektov. Na nelegálnej skládke neďaleko môjho domu som náhodou našla vyhodené ženské figuríny. Napadlo mi zlepiť ich dokopy, prilepiť ich o LP platňu a tú pustiť na gramofóne. Ostatné rekvizity z videoklipu som nazbierala z rôznych miest v priebehu rokov. Po natočení klipu som ho ukázala režisérovi Simonovi Serišovi, ktorý so mnou spolupracoval na starších videoklipoch. Bol nadšený, ponúkol mi klip vylepšiť a natočiť ho odznova. Súhlasila som a Simon nové dielo obohatil aj o vlastné aranžmány a strih."

Samotné nakrúcanie finálneho videoklipu netrvalo dlho. "Klip sme natočili za krátku dobu, trvalo to dokopy asi dve hodiny. Už sme vedeli, že to chceme celé točiť v jednej miestnosti, a to v Sofiinej malej búdke, kde má veľa vecí z minulosti z rôznych bazárov. Klip sa skladá z dlhších jednozáberoviek, kde sme predmety rozhýbali tak, aby krásne sedeli do hudby a malo to celé 'trippy' halucinačný nádych," dodáva režisér.

Okrem nakrúcania videoklipov spolupracuje Sofia Nøt so Simonom Serišom aj na časozbernom dokumente zaoberajúcim sa jej tranzíciou, teda zmenou pohlavia z mužského na ženské. Okrem toho pracuje na debutovom albume.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Dagmar Lauková Petrášová. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Sallette Murkezzi