V nenápadnej uličke historického centra Bratislavy sa ukrýva dejisko veľmi zaujímavého hudobného projektu s názvom In Between Books Sessions. Stačí, aby ste vošli do priestorov Eleven Books & Coffee na Baštovej a môžete sa stať svedkami koncertného konceptu, aký na Slovensku nemá obdoby.

In Between Books Sessions (IBBS) je názov projektu, ktorý založila pred viac ako rokom a pol trojica mladých ľudí s myšlienkou pomôcť hudobníkom zviditeľniť sa. Zhruba každé dva týždne sa priestor cudzojazyčného antivkariátu a kaviarne premieňa na koncertnú venue. Princíp sessions spočíva v komorných koncertoch, ktorých dĺžka je zväčša pol hodiny. Zvuk je čo najminimalisickejší a atmosféra neuveriteľne intímna.

Projekt sám o sebe si kladie za úlohu pomôcť exportu slovenskej hudby a importu tej zahraničnej. Nejde totiž len o samotné vystúpenia - všetky sú zaznamenané a následne vo forme profesionálne spracovaných videí, ktoré sú výstupmi z každého jedného koncertu, zverejnené na Youtube.


Zabehnuté mená aj nové objavy 

Tvorcovia IBBS plnia aj funkciu akýchsi hudobných skautov - hľadačov zaujímavých a menej známych talentov, akými sú napríklad širokej verejnosti zatiaľ neznáma pesničkárka Blanch alebo kapela Riava. Okrem slovenských menej známych alebo už etablovaných hudobníkov sa im však podarilo zachytiť aj hudobníkov z Litvy, Kalifornie, Švédska, Čile, Argentíny, Iránu, Nemecka alebo Veľkej Británie.

Okrem toho vďaka spolupráci s LALA Slovak Music Export hostili slovinského pesničkára Daniela Vezoju a naposledy vďaka Hvalur Festivalu  Sunnu Friðjónsdóttir z Islandu. Zo známych domácich hudobníkov a kapiel sa už v antikvariáte predstavili The Ills, Darkness Positive, Bad Karma Boy, Katarína Máliková, Zuzana Mikulcová, Archívny ChlapecBulpSays a mnoho ďalších.

Od marca 2017 sa odohralo už 39 sessions (zverejnených bolo zatiaľ 37 videí) a produkčný tím momentálne pripravuje dramaturgický plán na nasledovný rok. Ak nechcete zmeškať koncerty naživo ani žiadne z ich videí, sledujte ich Facebook stránku a Youtube kanál.


Redakciu Hudba.sk informoval za tvorcov projektu In Between Books Sessions Daniel Bdžoch. Tlačovú správu sme upravili. 

Foto: Sabina Schlosser