Pred dvomi rokmi vydali svoj ostatný album Zlatý vek a chceli s ním vyraziť na klubové turné. Prišla však pandémia a turné sa dvakrát preložilo, až sa ho napokon kapela rozhodla úplne zrušiť. Billy Barman na turné nazvanom Zero Tour začínajú novú kapitolu svojej existencie. Odohrajú spolu deväť koncertov, prvý z nich už 15. apríla.


"Máme pocit akoby sme začínali od nuly, a takisto od nuly začína klubová scéna na Slovensku, zaslúži si trochu nakopnúť,“ vysvetľuje názov turné spevák Juraj Podmanický.

Do klubov sa Billy Barman vracajú po štyroch rokoch spolu s novou basgitaristkou Laurou Jaškovou, ktorá sa stala členkou kapely v septembri. Predtým spolupracovala napríklad na ostatnom albume Richarda Müllera Hodina medzi psom a vlkom (2020) a má tiež spoločný autorský hudobný projekt so speváčkou Valentínou Vlkovou. Pod názvom Meowlau x Val vydali 22. februára debutovú EP nahrávku Nevermind.

"Mať v kapele Lauru je niečo, čo nám môže zvyšok scény potichu (a kľudne aj nahlas) závidieť. Je to nielen vynikajúca inštrumentalistka ale aj úžasná parťáčka. Myslím, že sme si sadli ľudsky aj hudobne, o čom sa budú môcť ľudia presvedčiť pri prvej skladbe, ktorú čoskoro vydáme," uviedol bubeník Matej Ruman.


Barmani na turné predstavia okrem svojho "best of" programu aj úplne nový singel Zero, ku ktorému kapela práve nakrúca videoklip. Skladba by mala mať premiéru tesne pred začiatkom turné. V niektorých mestách vystúpia ako predskokani mladé hudobné talenty a objavy The Curly Simon a Sam Handwich, o after sa postarajú Multipla Selektors. V Bratislave zahrá DJ Yanko Kral.

Billy Barman – Zero Tour 22:

15. 4. - Martin, Barmuseum (afterparty: Multipla Selektors)
16. 4. - Ttrnava, Malý Berlín (afterparty: Multipla Selektors
20. 4. - Bratislava, MMC (hostia: The Curly Simon, Yanko Kral)
22. 4. - Žilina, Stanica-Záriečie 
23. 4. - Banská Bystrica, Záhrada
29. 4. - Košice, Tabačka (hosť: Sam Handwich)
30. 4. - Prešov, Stromoradie (hosť: Sam Handwich)
6. 5. - Trenčín, Piano Club (hosť: The Curly Simon)
3. 6. - Nitra, Hidepark

Skupina Billy Barman vznikla v roku 2008 a na konte má albumy Noční jazdci (2010), Modrý jazyk (2013), Dýchajúce obrazy (2016) a Zlatý vek (2020). Získala niekoľko ocenení Radio_Head Awards, medzi nimi aj album roka za svoj posledný počin.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér Alexander Čerevka z vydavateľstva Slnko Records. Správu sme upravili a doplnili.

Súvisiaci interpreti: Billy Barman