Dvojica Slza je novým objavom na českej hudobnej scéne. Tvoria ju gitarista a skladateľ Lukáš Bundil a spevák aj hráč na klávesoch Petr Lexa, pôvodne herec Jihočeského divadla. Ich spolupráca začala pred dvoma rokmi a zhodnú sa na tom, že chcú "robiť hudbu, dobrú hudbu".

Prvýkrát pod názvom Slza naplno zabodovali v októbri minulého roku s pesničkou Lhůta záruční. Stal sa z nej hit, ktorý rotuje v českom aj slovenskom éteri. V českej hitparáde Radio Top 100 sa dostal do prvej desiatky. Skupina k singlu nakrútila aj videoklip, ktorý patrí medzi najviac vyhľadávané klipy českých a slovenských interpretov na Youtube - za niečo vyše pol roka má vyše 4 milióny prehratí. Pesnička sa zároveň stala jednou z najhranejších českých skladieb v streamingových službách. Niet preto divu, že na sociálnej sieti sa počet ich fanúšikov blíži už k šesťcifernému číslu.

"Máme tri piliere v našej tvorbe, v prvom rade melodické pesničky, české texty a moderný popový zvuk. Staviame aj na tom, že pesnička musí fungovať sama o sebe, s gitarou a klavírom. Nefandíme veľkým aranžmánom piesní, pretože tie niekedy majú zastúpiť to, že v nich nie je nápad. My preto vychádzame z toho, že pesnička musí zafungovať už pri gitare, jednoducho nápad musí byť viac ako dodatočné aranžovanie," hovorí o svojej tvorbe skladateľ Lukáš Bundil.


Slza smútku i radosti

Momentálne skupina propaguje svoj nový singel Celibát. Balada s klavírnou linkou už tiež dosiahla svoj prvý milión zhliadnutí. Lukáš Bundil a Petr Lexa (známy aj ako populárny Youtuber s prezývkou Hoggy), povzbudení prvotnými úspechmi, pripravujú debutový album, ktorý by podľa nich mohol vyjsť na jeseň. S jeho obsahom už pomaly oboznamujú fanúšikov na koncertoch, pričom svoju elektronickú odpoveď na súčasný svetový pop hrajú naživo. Na pódiách im spoločnosť robí aj sprievodná kapela.

Počas návštevy dua Slza na Slovensku a ich stretnutia s fanúšikmi si Lukáš a Petr našli čas aj na krátky rozhovor s Hudba.sk:

Aký je príbeh za názvom Slza?

Lukáš: Tými pesničkami sa snažíme predať nejaké emócie. Je na každom, ako si tie texty interpretuje. Niekto si ich môže interpretovať nie úplne pozitívne, niekto naopak pozitívne. To znamená, že v tých pesničkách môže byť smútok alebo radosť. Hľadali sme názov, ktorý by tieto emócie reprezentoval. Takže Slza - slza smútku, slza radosti.

Vaš prvý singel Lhůta záruční je o odcudzení vo vzťahu. Text napísal Xindl X, ide však o osobnú skúsenosť?

Lukáš: Pamätám sa, keď sme ju robili, že strofa bola hneď hotová, no s refrénom sme trošku bojovali. Stále sme s ním neboli spokojní. Na piesne máme veľmi prísne sito. Môžeme spraviť napríklad štyri, ale tri z nich vyhodíme, lebo s nimi nie sme úplne spokojní. Pri tejto piesni sme riešili práve refrén, že to ešte nie je ono. Vtedy sme si s producentom povedali, že tomu dáme ešte jeden deň a keď nám nič nenapadne, zahodíme ju a urobíme niečo iné. Našťastie sa to podarilo.

Petr: A k textu - je to o tom, že Xindlovi napíšem, čo vo mne evokuje tá hudba, keď Lukáš spraví hudbu. Na základe toho, Xindl spraví text. Spievam o veciach, ktorými som si prešiel. Nie je to niečo, čo by mi bolo úplne cudzie. Dokážem sa s tým stotožniť.

Dobre, pesničku sa vám podarilo zachrániť - neskončila v koši. Rátali ste však s tým, že vám prinesie takýto úspech? Na Youtube má za pol roka vyše 4 milióny videní.

Lukáš: Tá pesnička išla von vlani v októbri. My na piesňach ale pracujeme skôr, napríklad aj rok a pol dopredu. Ideme do toho s našou víziou, že máme radi súčasný svetový pop a češtinu, takže nejaký teoretický ukazovateľ toho, čo by mohlo na ľudí fungovať sme tam videli. Ale tá reakcia, ktorá prišla, to nečakal nikto. V jednu chvíľu to bolo úplne všade. Reakcie sa valili po desiatkách až stovkách a boli všetky pozitívne.

Nebojíte sa po tak nárazovom úspechu efektu one-hit wonder?

Lukáš: Na jednej strane je latka nastavená veľmi vysoko, na druhej strane, dlho dlho pred vydaním pracujeme na pesničkách a sito máme veľmi prísne. Takže v istom smere máme aj vysokú mieru sebareflexie. Druhý singel Celibát má minimálne na Youtube podobné ohlasy ako Lhůta záruční, ak nie lepšie. Robíme všetko preto, aby sme one-hit wonder nezostali.


Keď dáme do kontextu svetový pop a dlhú dobu príprav vašich skladieb, uvažujete nad tým, či bude váš singel po takej dlhej dobe príprav ešte aktuálny po hudobnej stránke?

Lukáš: Nad tým sme nepremýšľali. Pracujeme štýlom "toto sa nám páči, takto to chceme". Keby sme premýšľali nad tým, či to bude aktuálne, tak už by to smrdelo kalkulom a nie je to to, čo chce človek robiť. Napríklad Celibát je ešte o trištvrte roka staršia skladba ako náš prvý singel, takže je v podstate už dva roky stará.

Chystáte debutový album, ktorý vyjde na jeseň. Čo môžu fanúšikovia očakávať?

Lukáš: My na týchto pesničkách pracujeme už dlhú dobu. Ľudia poznajú dve celé a pred dvomi mesiacmi sme zverejnili ďalšie ukážky, aby si nemyslel, že sme len kapela o dvoch pesničkách. Tým, že pracujeme na istom repertoári, a zároveň robíme koncerty, kde hráme skladby z pripravovaného albumu, fanúšikovia už väčšinu poznajú.

Petr, ty si sa zúčastnil aj súťaže Hlas Česko Slovenska v roku 2012, pričom si sa dostal medzi 24 najlepších. Nebol si po vyhadzove demotivovaný v zmysle, že už sa radšej nechceš venovať hudbe?

Petr: Vôbec. To bola obrovská náhoda, že som sa tam dostal. Ja som si nepovedal, že musím ísť do súťaže, aby som ju vyhral. Počul som reklamu, v ktorej bolo, že tam mám poslať svoju coververziu a možno ma vyberú. Poslal som to tam a vybrali ma. Išiel som do toho a zistil som, že ma to baví. Bral som to ako úspech, keď som bol v Top 24, no nič sa nedialo. Nedostal som ponuky, tak som ďalej nahrával coververzie pesničiek na Youtube. Vďaka nim ma Lukáš objavil. On vtedy nevedel, že som v tom Hlase bol, takže nie je to tak, že by sa rozhodol pre mňa práve kvôli tomu.

Autor: Marek Majzon + TASR (perex a prvé dva odseky)
Foto: Facebook.com/skupinaslza