Prehliadka hudby, radosti zo života a slobody na najslávnejších anglických pasienkoch Worthy Farm pri obci Pilton sa po dvoch covidových rokoch vrátila v plnej sile. Festival Glastonbury ponúkol návštevníkom počas piatich dní krásne zážitky, o ktoré sa postarala nielen výnimočná atmosféra podujatia, ale aj bezkonkurenčný program.


Festival Glastonbury vyšiel po dlhej pauze na jednotku a jeho 86-ročný zakladateľ Michael Eavis môže byť na seba a svoj tím právom hrdý. Najväčšou tohtoročnou hviezdou bol Paul McCartney z legendárnych The Beatles, ktorý pre desaťtisíce fanúšikov s vlajúcimi vlajkami pod Pyramid Stageom pripravil set plný hitov. Dovedna ich bolo neuveriteľných 38!

Sir Paul oslávil pár dní pred festivalom, 18. júna, svoje 80. narodeniny a bolo cítiť, že napriek úctyhodnému veku ide stále naplno a vystúpenie si užil. Nebráni sa ani vysokým polohám, v ktorých sa s ním hlas z času na čas prestane kamarátiť, čo je v jeho podaní skôr sympatické. Dojímavým momentom bolo spojenie s niekdajším spoluhráčom Johnom Lennonom, s ktorým si zaspieval virtuálne dueto v skladbe I've Got a Feeling. Na pódiu sa k nemu vo viacerých skladbách pridali aj Dave Grohl z Foo Fighters a Bruce Springsteen. V takomto zložení napokon koncert aj uzavreli skladbou The End.


Legendy aj nová generácia

Na festival prišiel aj druhý žijúci člen The Beatles Ringo Starr, ktorý sa pridal k environmentálnej iniciatíve. Záchranu našej planéty prišla podporiť aj aktivistka Greta Thunberg, ktorá sa z hlavného pódia ozdobeného veľkým symbolom mieru prihovorila davu a vyzvala ho k správnym rozhodnutiam. "Namiesto čakania na nádej začnime tú nádej vytvárať," vyhlásila.

Zatiaľ čo bol McCartney historicky najstarším headlinerom festivalu, 20-ročná Billie Eilish sa stala najmladšou sólovou headlinerkou, ktorá dokonale ovládala nočné publikum svojimi skladbami v tanečných aj baladických polohách. Rodáčka z Los Angeles dokázala, že jednoznačne patrí na tie najväčšie pódiá, napríklad aj psychedelickou, temnou, tanečnou piesňou Oxytocin.


Nezabudnuteľný debut v kultovej pyramíde zažila aj 25-ročná Lorde. Charizmatická speváčka pôsobila veľmi uvoľnene a prirodzene, čo preniesla aj na dav pod pódiom. S novým albumom Solar Power sa iste tešila na letné koncerty, kam skladby z vlaňajšieho počinu zrodené pod exotickým slnkom určite patria. Svoju bezprostrednosť a talent ukázala napríklad v balade Stoned at the Nail Salon, ktorú s ňou v sprievode kapely zaspievali posediačky Arlo Parks a Clairo.


Jack White ako neohlásené prekvapenie

Len málokto si môže dovoliť zavolať na festival Jacka Whitea ako tajného hosťa. Glastonbury si to dovoliť môže. Muzikant predviedol nekompromisný koncert s jeho bezkonkurenčnou kapelou za chrbtom a pokojne mohol byť jedinou hviezdou festivalu. Do setlistu zaradil nahrávky zo sólovej tvorby, ale aj z bohatej diskografie jeho kapiel The White Stripes, The Dead Weather a The Raconteurs.

Hymnickú Seven Nation Army od The White Stripes spievalo celé Glastonbury a ikonická melódia znela v ušiach fanúšikov aj dávno po tom, ako sa modrovlasý White pobalil a odišiel koncertovať do Londýna. Podobný darček v podobe zborového chorálu dostal od rozjareného publika aj 28-ročný spevák a gitarista Sam Fender po hite Seventeen Going Under.


Jedinečné spojenie folku, country a rocku predstavili Robert Plant a Alison Krauss, ktorí vydali vlani svoj druhý spoločný album Raise the Roof. Niekdajší spevák Led Zeppelin a 50-ročná éterická žena z amerického štátu Illinois pôsobia na pódiu ako jedna bytosť, cez ktorú plynú tie najčistejšie prúdy hudby spájajúcej zem s vesmírom. V ich podaní zazneli aj skladby od The Everly Brothers, ale aj Led Zeppelin ako Rock and Roll a The Battle of Evermore.


Americký raper Kendrick Lamar využil svoj set na podporu práv žien. Vystúpil s tŕňovou korunou na hlave, pričom v poslednej skladbe Savior sa z nej spustila červená farba, ktorú mu zaliala tvár aj bielu košeľu. Záverečné chvíle ešte viac zdramatizovali ohňostroj a stupňujúce sa opakovanie frázy "Boh sprevádzaj práva žien. Ak súdia vás, súdia Ježiša".

Prečítajte si tiež: Prečo je Kendrick Lamar najdiskutovanejším umelcom súčasnosti? (recenzia albumu Mr. Morale & the Big Steppers)


Ako doma sa cítila pred anglickým publikom formácia Noel Gallagher's High Flying Birds, ktorú vedie starší z bratov Gallagherovcov z Oasis. V sobotu podvečer kapela odprevadila posledné slnečné lúče svojimi gitarovými skladbami.


Po Glastonbury prídu aj na Slovensko

Medzi hviezdami Glastonbury bolo aj viacero umelcov, ktorí sa už budúci týždeň predstavia na festivale Pohoda. Indie-rockoví The Libertines vystúpili po prejave ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Ten vo videu požiadal, aby ľudia šírili pravdu o vojne na Ukrajine a tlačili na politikov s cieľom dosiahnuť mier v jeho krajine.

Pete Doherty a spol. predviedli klasický koncert s prierezom ich diskografie, čo fanúšikovia ocenili. Verme, že podobný setlist ponúknu aj  v piatok o 21:40 na trenčianskom letisku. Pred nimi vystúpia aj Wolf Alice, ktorí tiež zahrali na Glastonbury. Z tohtoročných hviezd Pohody sa tam minulý týždeň predstavili aj Lianne La Havas, Sigrid, black midi či Squid.


Na zozname interpretov Glastobury 2022 boli napríklad aj Primal Scream, Pet Shop Boys, Skunk Anansie, The Jesus and Mary Chain, Jamie T, Yungblud, HAIM, Diana Ross, Elbow, Herbie Hancock, Foals, St. Vincent, Glass Animals, Metronomy, Fontaines D.C., Years & Years, ktorí sa predstavia na tohtoročnom Grape festivale, a mnohí ďalší.

Oficiálne videá z vystúpení nájdete na Youtube kanáli BBC Music. A ktoré je momentálne najsledovanejšie? Vychádzajúca popová hviezda Olivia Rodrigo si na pódium prizvala Lily Allen a ich spoločné vystúpenie so skladbou Fuck You z roku 2009 si za tri dni pozreli takmer dva milióny ľudí.


Autor: Lukáš Dedík

Súvisiaci interpreti: Paul McCartney