September bude plný strhujúcich koncertov v podaní Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu (SOSR). Fanúšikovia vážnej hudby sa môžu tešiť na pestrú škálu originálnych hudobných prevedení v štúdiu i pod holým nebom.

93. sezónu otvorí SOSR 1. abonentným koncertom, ktorý odohrá výnimočne pod holým nebom, na novom námestí pred Pradiarňou v bratislavskom Ružinove. Orchester bude totiž hosťovať na festivale Symfónia umenia a tento koncert si budú môcť naživo vypočuť aj poslucháči Rádia Devín. Účastníci koncertu sa môžu tešiť na najmonumentálnejšie dielo Orffovej kantáty Carmina Burana pod taktovkou šéfdirigenta SOSR Ondreja Lenárda v podaní Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu, Slovenského filharmonického zboru, Bratislavského chlapčenského zboru a vystúpia i sólisti Andrea Vizvári, Aleš Jenis a Daniel Matoušek. Na jednom pódiu bude spolu účinkovať takmer 200 umelcov.

RTVS bude pre svojich televíznych divákov nakrúcať aj unikátny jazzový koncert Billy Cobham Quartet a Rozhlasový Big Band Gustava Broma. Legendárny jazzový big band Gustava Broma je na scéne už viac ako osemdesiat rokov a za ten čas si vydobyl miesto medzi najslávnejšími európskymi a svetovými hudobnými telesami. Pod vedením Vlada Valoviča sa tentoraz predstaví spolu s veľkou legendou jazzu, americkým bubeníkom Billym Cobhamom a jeho kvartetom. Aj táto výnimočná udalosť sa odohrá na námestí pred Pradiarňou na Páričkovej ulici v Bratislave už 11. septembra o 19:00.

SOSR vystúpi na rovnakej adrese v rámci festivalu aj 12. septembra o 19:00, a to na mimoriadnom koncerte Symfonici hrajú ABBA a Queen. Pôjde o koncert, ktorý v sebe spája operu, rock i populárnu hudbu do jednej výnimočnej fúzie žánrov. V premiére odznejú najväčšie hity dvoch legendárnych kapiel v podaní operných sólistov a muzikálových spevákov, v sprievode symfonického orchestra a speváckych zborov. Súčasťou koncertu budú okrem sólistov ako Katka Ivanková, Karin Olasová, Titusz Tóbisz či Peter Makranský aj Dievčenský spevácky zbor Slovenského rozhlasu a Spevácky zbor Lúčnica.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Filip Púchovský.

Foto: PR / RTVS