Slovenský ochranný zväz autorský (SOZA) po ročnej pauze odovzdával honorárne a štatistické Ceny SOZA. Už 25. ročník podujatia sa konal v utorok večer v bratislavskom Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava. V rámci galavečera boli okrem štatistických ocenení za rok 2020 odovzdané aj honorárne ocenenia za roky 2019 a 2020.

Po ročnej pauze spôsobenej pandemickými obmedzeniami bol tento slávnostný večer príležitosťou na stretnutie hudobníkov, interpretov, skladateľov, textárov, hudobných publicistov i ďalších predstaviteľov slovenskej hudobnej kultúry bez ohľadu na žáner, ktorému sa venujú. Úloha moderátora tentoraz pripadla Jurajovi Čurnému, ktorý nezostal svojej povesti hudobného experta nič dlžný, keď publikum zásoboval množstvom zaujímavých faktografických údajov. Pri odovzdávaní cien mu na pódiu pomáhali spevák Peter Lipa, textár a básnik Ján Štrasser, jazzový hudobník Matúš Jakabčic a členovia predstavenstva SOZA Ľubomír Burgr a Tomáš Mikš.

Prvou zo štatistických ocenení bola cena pre najhranejšiu skladbu roka 2020. Odniesla si ju skupina Peter Bič Project za skladbu Stoj
Hudbu zložili členovia skupiny, gitarista a spevák Peter Bič a speváčka Viktória Vargová, text napísal Vlado Krausz. Ide o najúspešnejší singel z albumu Labyrint, ktorý skupina vydala v októbri 2019. Za zmienku stojí aj videoklip, ktorý vyšiel až počas pandémie, v marci 2020, a presne po roku a pol má dnes takmer 3,5 milióna prehratí. Obaja hlavní protagonisti košickej kapely si galavečer viditeľne užívali, s radosťou prijímali gratulácie a na všetky strany vysielali srdečné úsmevy.

"Sme vďační, že tá pieseň sa dostala do rádií, že si ju rádia všimli, začali ju hrať a tým sa dostala k najširšiemu publiku. Je pre nás najväčší dar, že tú pieseň majú ľudia radi, spievajú si ju s nami na koncertoch a že nám píšu príbehy, ktoré pri tejto piesni zažívajú,“ povedal pre TASR líder ocenenej kapely Peter Bič.


Cenu pre skladateľa najhranejších hudobných diel získal líder skupiny IMT Smile Ivan Tásler, ktorý v tejto kategórii dominuje od roku 2012. Zvíťazil už deviatykrát za sebou a na jeho konte je aj jedno víťazstvo v niekdajšej spoločnej autorskej (skladatelia aj textári) kategórii z roku 2005. Na podujatí sa nezúčastnil osobne, prítomných však pozdravil prostredníctvom videodokrútky.

Cenu pre textára najhranejších hudobných diel získal Vladimír Krausz, ktorý tak obhájil svoje víťazstvo z predchádzajúceho roka. Tento skromný kežmarský rodák stál pri zrode skupín IMT Smile a Peha, píše však texty aj pre Katku Knechtovú, Adama Ďuricu, Roba Grigorova a ďalších slovenských interpretov. Jeho textársky kolega Ján Štrasser, ktorý mu sošku odovzdával, publiku prezradil, že ho vidí prvý raz naživo, a dodal: „Profesia textára akoby vymierala a takmer už neexistuje, pretože dnes už každý, kto dokáže zahrať na gitare dva akordy, si sám zloží aj pesničku a k nej si napíše vlastný text. Preto som rád, že Vlado Krausz pokračuje v tradícii profesionálneho slovenského textovania.“


Cenu pre najúspešnejšieho mladého autora získala speváčka Celeste Buckingham, na pódiu ju pri prevzatí ceny zastúpila jej mladšia sestra Carmel, keďže Celeste trávi celé obdobie pandémie mimo Slovenska. Cenu pre najúspešnejší zvukový nosič si prevzal spevák a skladateľ Miro Jaroš za výberový detský album Vaše najobľúbenejšie. Cena pre rozhlasovú stanicu s najvyšším podielom domáceho repertoáru patrí Rádiu Lumen.

Cena za významný podiel uvádzania domácej tvorby v zahraničí za rok 2019 patrí skladateľovi Eugenovi Suchoňovi, za rok 2020 ju získala speváčka Jana KirschnerVeľkú cenu SOZA za celoživotné dielo pre autorov, ktorí sa svojou tvorbou významnou mierou pričinili o rozvoj slovenskej hudobnej kultúry, získal za rok 2019 spevák a skladateľ Pavol Hammel, jeden zo zakladateľov modernej slovenskej populárnej hudby. Za rok 2020 bol v tejto kategórii ocenený hudobný skladateľ a dirigent Milan Novák.

Zápis do Zlatej knihy SOZA sa udeľuje už nežijúcim autorom, ktorí sa významnou mierou zaslúžili o rozvoj slovenskej hudby. Za rok 2019 ním boli poctení skladateľ a dirigent Tibor Frešo a Peter "Ďuďo" Dudák, spevák a skladateľ skupiny Hex. Odovzdávanie cien za hudobný prínos týchto osobností bolo zvlášť dojímavé. Za Tibora Freša prevzala ocenenie jeho dcéra, pričom v publiku nechýbali bratia Viktor a Fedor Frešovci, vnuci slávneho skladateľa a zároveň synovia našej bigbítovej legendy, basgitaristu Fedora Freša. Za Petra Dudáka prevzali cenu spoločne dcéra Mária a Tomáš „Yxo“ DohňanskýZápisom za rok 2020 boli poctení jazzový saxofonista Dušan Húščava a skladateľ, muzikológ aj pedagóg Jozef Kresánek.

Slávnostný galavečer mal však okrem oceňovania hudobných osobností priniesť, povedané slovami moderátora, „veľa dobrej hudby“, čo sa naplnilo do bodky. Už úvodné energické vystúpenie príležitostnej štvorice uznávaných jazzových saxofonistov v zložení Nikolaj Nikitin, Milo Suchomel, Pavol RučekErik Rothenstein, inak žiakov oceneného Dušana Húščavu, naznačilo dobrý výber účinkujúcich. Ovácie zožali vystúpenia skupiny Peter Bič Project i bratislavskej legendy Hex so spevákom Petrom "Šarkanom" Novákom, ktorá zahrala jeden zo svojich najúspešnejších songov Keď sme sami.

Príjemne prekvapilo aj komorné vystúpenie Doroty Nvotovej, ktorá sa sama doprevádzala na klavíri, s pesničkou Za dedinou. Záverečnú hudobnú bodku za 25. ročníkom odovzdávania cien SOZA dal tradične dobre naladený Pavol Hammel, ktorý vystúpil v sprievode gitaristu Juraja Buriana a klávesistu Petra Preložníka a to hneď s dvomi piesňami - Cez plece a Pravá láska - pričom tú druhú si s ním zaspievala aj sympatická Mirka Partlová.


Zdroj: TASR + Ivan Straka, Hudba.sk
Foto: TASR – Dano Veselský, Ivan Straka a PR SOZA

Súvisiaci interpreti: Peter Bič Project