Pat Mastelotto z King Crimson, Erik Truffaz, Arve Henriksen či Christian Fennesz. To sú medzinárodne uznávaní hudobníci, s ktorými už slovenský gitarista a skladateľ David Kollar v minulosti spolupracoval a teraz sa všetci "stretli" na jeho albume. Novinku s názvom Sculpting in Time vydá 1. decembra košické vydavateľstvo Hevhetia.

"Na albume som pracoval od októbra 2018. Prvé nápady som postupne posielal Erikovi Truffazovi a do procesu tvorby som zapájal Arve Henriksena, Pata Mastelotta a Christiana Fennesza," približuje David Kollar proces vzniku svojej novej štúdiovky. Ako dodáva, ide o veľmi osobný album s odkazom na legendárneho filmového režiséra a scenáristu Andreja Tarkovského, ktorý ho veľmi umelecky ovplyvnil - dokonca má jeho iniciálky už roky na svojej gitare.

"Album Sculpting in Time je inšpirovaný názorom Andreja Tarkovského, ktorý film chápe ako tesanie sochy z času. Som presvedčený, že sa to do veľkej miery týka aj hudby. Štrnásť skladieb na tomto albume treba chápať ako moju hudobnú analógiu tesania sôch z času, ktorý som prežil, či už za posledný rok alebo počas celého života. Výsledok by mal poslucháč považovať za dočasný, pretože moje hudobné tesanie diela z času ďalej pokračuje," vysvetľuje hudobník z Prešova, ktorý je vďaka svojim albumom a spoluprácam so zahraničnými umelcami známy po celom svete.

Z nahrávky zatiaľ zverejnil dve skladby - úvodnú Tendre Lundi a Prisoner of Time, ktoré si môžete vypočuť nižšie.
 


Spojenie hudby a výtvarného umenia

Jeho najnovšia nahrávka je úzko prepojená s výtvarným umením. "Počiatočné hudobné skice som púšťal maliarovi Petrovi Popelkovi, ktorý má ateliér nad mojím štúdiom. Viedli sme neutíchajúci dialóg o tvorbe a umení, a to napokon rozhodlo, že návrh obalu albumu som zveril práve jemu," prezrádza David Kollar.

Peter Popelka napokon vytvorí originálny obraz ku každej skladbe. Tieto obrazy budú vystavené počas verejného počúvania albumu, a zároveň premietané na plátne spolu s hudbou. Premietania sú zatiaľ naplánované v Prešove, Bratislave a Prahe, termíny a ostatné mestá budú zverejnené čoskoro.

Erik Truffaz a Arve Henrikssen na album nahrali trúbky, Christian Fennesz prispel svojím gitarovým majstrovstvom a elektronickou mágiou v skladbe Sunlight a Pat Mastelotto tentokrát namiesto hry na bicie číta báseň Borisa Pasternaka v úvode skladby Prisoner of Time.




"Toto hudobné dielo je primárne inšpirované poetikou legendárneho filmového režiséra Andreja Tarkovského na mnohých explicitných aj implicitných úrovniach, pričom Kollarova inklinácia k jeho filmom (najmä Stalkerovi a Zrkadlu) nie je ani náhodná ani módna, ale signifikantná. Je totiž spätá s vnútornou energiou nostagie, túžby a hľadania hlbšieho zmyslu našich nepredvítateľných životov. Jeho introspektívne hudobné skladby sú výrazom pýtania sa na naše najskrytejšie, pálčivé existenciálne pnutia. Niekedy znejú zmierlivo, inokedy znepokojivo, postupne vás prenesú hlboko dovnútra, kde možno nájdete niečo zabudnuté, no dôležité, čo vo vás napokon vyvolá nezvyčajnú katarziu..." - napísal o albume Sculpting In Time skladateľ, hudobník, hudobný estetik a pedagóg Julo Fujak.


Dve filmové premiéry v jednom roku

Slovenský experimentálny gitarista a skladateľ David Kollar sa v posledných rokoch etabloval na medzinárodnej scéne ako jedna z najzaujímavejších postáv súčasnej európskej avantgardnej a jazzovej scény. Známy je inovatívnym a jedinečným prístupom k hre na gitaru na koncertoch plných improvizácie aj pri komponovaní. Tento rok dostal v rámci Radio_Head Awards Cenu za prínos do hudby. Jej odovzdaniu predchádzal videopríhovor Stevena Wilsona, ktorému David v roku 2017 hosťoval na albume To The Bone.

"Kollar zaobchádza s hudbou s hlbokým stupňom vážnosti a osobnej angažovanosti, akoby každý s jeho projektov nebol iba jeho imaginárnym hudobným dieťaťom, ale akoby to bol jeho skutočný potomok. S nástrojom zaobchádza ako s bránou medzi jeho komplexnými nápadmi a ich hudobným zobrazením, rovnako, ako sochár zaobchádza s dlátom alebo maliar so štetcom," napísal o ňom rešpektovaný izraelský hudobný publicista a kritik Adam Baruch.


David Kollar je tiež vyhľadávaným skladateľom filmovej hudby, o čom svedčia dva nové filmy s jeho tvorbou. Prvým je film Punk je hned!, ktorý mal premiéru ešte v lete, a druhým film Volanie, ktorý prichádza do kín vo štvrtok 31. októbra. V súčasnosti David pripravuje hudbu k ďalšiemu novému slovenskému filmu a dokončuje tiež album s hudobníkom Bernhardom Wostheinrichom z Berlína. Na budúci rok plánuje vydať ďalšiu knihu svojich zápiskov. Prvú vydal v roku 2016 pod názvom Zápisky I. - Alchýmia úspechu a prehry.

Pozrite si trailery oboch tohtoročných filmov s hudbou Davida Kollara:


Text: Hudba.sk (zdroj: David Kollar)
Foto: artwork / Peter Popelka

Súvisiaci interpreti: David Kollar