Kapelu The Butchers, ktorej jadrom sú dvojičky András a János Hushegyiovci, od jej vzniku charakterizujú tvrdé gitarové riffy a Andrásov výrazný chrapľavý spev. V novinke Come Home však prichádzajú s odlišnou, precítenejšou formou hudobného prejavu, než ako sa doteraz prezentovali. Rockeri prekvapili nielen aranžmánom skladby, ale aj minimalistickým klipom.

Skladbu Come Home napísal András Hushegyi pred piatimi rokmi svojej manželke, vtedy ešte priateľke, ktorá v rámci programu Erasmus vycestovala na pol roka do Drážďan. "Bolo to pre nás ťažké obdobie, vzdialenosť bola veľká, preto nebolo jednoduché sa stretávať. A práve táto naša životná situácia bola inšpiráciou k napísaniu skladby. Keď som jej ju neskôr prvýkrát zahral, tak sa od dojatia rozplakala," prezrádza spevák.

V dnešných pandemických časoch navyše posolstvo skladby dostáva ďalší rozmer. Viaceré rodiny sú pre aktuálnu celosvetovú situáciu rozdelené a mnohí Slováci museli počas vianočných sviatkov ostať za hranicami bez možnosti návratu domov. "Aj ja mám viacero kamarátov, ktorých som už nevidel viac ako pol roka a asi ich ani tak skoro neuvidím. Svoju sestru som videl naposledy v lete tohto roka a, bohužiaľ, ešte potrvá dlho, kým sa budeme môcť stretnúť. Nezostáva nám však nič iné, len trpezlivo čakať a dúfať, že všetko dobre dopadne," hovorí gitarista János Hushegyi.


The Butchers nahrali novinku Come Home v štúdiu Gila v Galante. Ako hovorí András, na finálnej podobe piesne má veľkú zásluhu Ádám "Gila" Szabó, ktorý ju významným spôsobom posunul ďalej ako producent. "Vymyslel zaujímavé linky a pomohol nám lepšie vypracovať aranžmán skladby. Tiež to bol práve on, kto prišiel s nápadom nahrať basové linky na fretless basgitare alebo doplniť spektrum a priestor o ďalšie rytmické partie. Vo veľkom nám otvoril oči pri nahrávaní spevov a doprovodných vokálov a viedol nás ako ostrieľaný a skúsený vokálny kouč. Som presvedčený, že bez neho by skladba nebola taká silná," opisuje spevák proces nahrávania a inšpiratívny vklad producenta.

Videoklip vznikol v spolupráci s kameramanom a fotografom Jakubom Horňákom. Nakrúcanie prebiehalo na veľkom pódiu Mestského kultúrneho strediska v Šamoríne. "Zamestnanci kultúrneho strediska nám umožnili použiť svetlá nainštalované nad pódiom a vďaka tomu sme mohli využiť scénický spôsob osvetlenia, ktorý sme plánovali v klipe prezentovať. Najviac práce s natáčaním mal však Jakub, nakoľko si musel presne premyslieť každý svoj krok a trajektóriu, ktorou sa bude na pódiu premiestňovať. Doslova musel tancovať s kamerou okolo môjho brata, aby sme dosiahli očakávaný výsledok," dodáva János Hushegyi.

Skladbu nájdete na novej EP nahrávke kapely s názvom Hope. Zatiaľ je dostupná len vo fyzickom formáte, ktorý si môžete objednať na webovej stránke kapely www.thebutchers.eu. Digitálna forma albumu bude dostupná od 22. januára 2021 na všetkých streamovacích službách.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér Michal Neffe. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Béla Edmár