V čase, kedy koncertné sály a hudobné kluby zostávajú zatvorené a hudobníci stratili osobný kontakt so svojimi fanúšikmi, mnohí venujú o to viac času novej tvorbe. To je aj prípad speváčky Liny Mayer, ktorá pred dvoma rokmi vydala eponymný debutový album plný rádiových hitov. Teraz prekvapuje novinkou s názvom Stratená, ktorá predznamenáva jej druhý album.

"Rok 2020 bol po všetkých stránkach veľmi náročný. S mojím tímom sme chystali turné, ktoré sa, žiaľ, nakoniec neuskutočnilo. Preto som sa pustila do tvorby a práce na nových skladbách. Odhliadnuc od vecí, čo sa dejú, či už vo svete alebo v mojom živote, chcela som prostredníctvom hudby uniknúť a hľadať cesty ako vyjadriť všetky svoje pocity, emócie a zážitky kreatívnym a zábavným spôsobom," hovorí Lina Mayer.

Skladba Stratená nesie výrazný nádych popovej tanečnej hudby 80. a 90. rokov, no zároveň jej nechýba súčasný zvuk. Tento trend je momentálne veľmi aktuálny v zahraničnej popovej hudbe - dobrým príkladom je britská hviezda Dua Lipa a jej album Future Nostalgia, vydaný presne pred rokom, ktorý patrí k najúspešnejším popovým nahrávkam minulého roka. Inšpirácia touto speváčkou je u Liny Mayer zjavná aj pri pohľade na jej nové promo fotografie. Podobný štýl mala už aj predtým, teraz ju však farebnosťou a odvážnym outfitom pripomína ešte viac.

Rodáčka z Košíc sa ale napriek sledovaniu globálnych trendov prekvapivo rozhodla presedlať z angličtiny na rodný jazyk. "Veľmi sa mi páči, aký smer nabral súčasný pop vo svete a chcela som to spraviť podľa seba. Myslím, že skladba ma opäť posunula niekam inam, ale to je dobre, umelec sa musí vyvíjať a posúvať. S myšlienkou nahrať skladbu v slovenčine som sa pohrávala už dlhšie, koniec-koncov, v šuflíku mám kopec rôznych textov. Ale aj vďaka situácii, v akej sa momentálne nachádzame, som o to viac chcela mať bližšie k ľudom a k mojim fanúšikom, a myslím si, že slovenčina je jednoznačne cesta," vysvetľuje Lina, prečo prichádza so slovenskou skladbou práve teraz. 


Tak ako pri všetkých jej doterajších skladbách, aj tentoraz je speváčka autorkou hudby aj textu. Na skladbe však hudobne Lina  spolupracovala aj s Lacom Rychtárikom a producentsky sa pod ňu podpísal opäť Vlado "Randy" Gnepa z nahrávacieho štúdia Basem3nt recording studio.

Hudba a text skladby Stratená vytvárajú zaujímavé spojenie protichodných emócií a nálad. Kým hudba evokuje záblesky svetiel z tanečného parketu, pri započúvaní sa do textu si uvedomíte, že nie je až tak ľahkovážny. "Veľmi ma baví kontrast medzi hudbou a textom, vytvára to určité napätie v skladbe, je to niečo ako 'sad disco'. Ale nechcem, aby bol text vnímaný ako smutný, práve naopak, je veľmi vyrovnaný a silný vo svojom postoji, keď si človek uvedomí, že niečo už skrátka skončilo a je čas posunúť sa."

Novinka predznamenáva nový album, na ktorom speváčka aktuálne pracuje. "Niekoľko skladieb je hotových, niekoľko ďalších rozpracovaných, to je totiž to jediné, čo momentálne my hudobníci môžeme robiť," uviedla. Dátum vydania ani názov albumu zatiaľ nie sú známe.

Lina Mayer patrí medzi najvýraznejšie tváre súčasnej popovej hudby na Slovensku. V roku 2019 vydala svoj eponymný album, na ktorom zhromaždila všetky svoje úspešné single ako Personal Sky, Don't Leave Me Now, Nothing či So High, spolu s niekoľkými nemenej chytľavými novinkami a akustickými verziami svojich najhranejších hitov. Rok 2020 napriek pandémii zakončila na pódiu - ako náhradu za neuskutočnené turné fanúšikom ponúkla online koncert.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol speváčkin manažér Karol Majerník. Tlačovú správu sme upravili a doplnili. Novinky Liny Mayer môžete sledovať na jej profiloch na sociálnych sieťach Facebook a Instagram.