Dojímavý duet spája muzikantov z celého Slovenska a nesie silné posolstvo - je to len na nás, ako bude tento svet vyzerať. Pesnička Zastavme to včas vyzýva ľudí, aby sa spojili, aby boli k sebe ľudskí a nemysleli iba na seba. Pretože to je jediný spôsob, ako sa nad ťažkými situáciami, ako je aj táto, dá vyhrať.

Pesnička na diaľku je projekt, ktorý spája muzikantov z celého Slovenska. V priebehu mesiaca sa do výzvy zapojilo už vyše 50 umelcov a vzniklo niekoľko verzií emotívnej skladby so silným posolstvom. Jej podobu majú v rukách práve umelci, ktorí sa do nej zapoja. Je na každom z nich, ako sa bude skladba vyvíjať a ako bude znieť. Netradičný proces tvorby je symbolickým vyjadrením toho, že je len v našich rukách a na našom prístupe, ako bude tento svet vyzerať.

Skladbu Zastavme to včas a celú myšlienku stvorila slovenská speváčka a saxofonistka Dominika Titková. Do výzvy sa zapojili viacerí známi umelci ako Marián Čekovský, Martin Valihora, Oskar Rózsa, Milo Suchomel, Peter Lipa, Juraj Hrčka, Richard Vrablec a ďalší. Skladba má už teraz mnoho verzií a mnohé sú naozaj netradičné - od drum&bassu, cez hovorené slovo až po orchestrálny aranžmán. Vo videách jednotlivých verzií, ktoré kolujú na sociálnych sieťach, si všimnete, že naozaj každý nahrával svoj kúsok zo svojho domu - na diaľku. Nápad inšpiroval aj tanečníkov, ktorí sa k projektu pridali a dotvárajú celkovú atmosféru skladby.


Závisť, sebeckosť či zloba sú skutočnou pandémiou

"Tento nápad je mojou reakciou na aktuálnu situáciu. No pieseň Zastavme to včas nemá byť spájaná iba s touto pandémiou. Po celé stáročia bojujeme s najzákernejšími chorobami ako sú závisť, sebeckosť, zloba a chamtivosť. Tie sú skutočnou pandémiou, ktorú môžeme poraziť iba keď si uvedomíme, že sme v tom všetci spolu a vyvyšovanie sa jeden nad druhého nie je cesta," prezrádza o pesničke Dominika Titková.

"Bolo krásne sledovať jej cestu, ako rastie a mení sa, žije. Prvotná myšlienka prišla hneď. Text, harmóniu i melódiu, ktorú som napísala, som poslala Tomášovi Dúckemu – klaviristovi z našej kapely, aby ju trochu učesal. Aj vďaka nemu vznikol podklad k výzve, do ktorej sa v momente začali zapájať muzikanti z celého Slovenska. Bolo úžasné sledovať, ako dokážu ľudia byť i nebyť spolu zároveň. To nadšenie i trpezlivosť všetkých, ktorí sa do projektu začali zapájať. Jakub Zaťko i Tom Lobb mixovali všetky nápady, ktoré nám v hojnom počte začali chodiť," dodáva Dominika.

Zimomriavky - to bola prvá reakcia Mariána Čekovského, ktorého posolstvo skladby tak oslovilo, že sa rozhodol naplno sa do projektu ponoriť. Aj vďaka nemu tak vznikli krásne spojenia muzikantov naprieč celým Slovenskom. V duete, ktorý naspieval s autorkou projektu, môžu poslucháči počuť popredných muzikantov slovenskej hudobnej scény.

Ak sa chcete do projektu zapojiť aj vy, všetky podrobnosti nájdete v popise facebookovej skupiny Challenge pre muzikantov - Pesničky na diaľku.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Michelle Kristová z umeleckej agentúry Stella Production. Tlačovú správu sme upravili.

Súvisiaci interpreti: Marián Čekovský