Vyvrcholenie nedeľného koncertu kapely Foo Fighters na festivale BottleRock v kalifornskom meste Napa malo zvláštnu dohru. Vystúpenie hlavného headlinera záverečného dňa organizátori ukončili kvôli nočnému kľudu natvrdo odpojením zvuku ešte počas poslednej skladby. Skupina a jej fanúšikovia však pokračovali ďalej a hit Everlong dokončili.

Až dovtedy išlo o úplne štandardnú festivalovú šou Foo Fighters, v ktorej zaznelo 20 skladieb - najväčších hitov a neodmysliteľných koncertných hymien, doplnených o zopár coververzií (napr. Another One Bites the Dust od Queen). Everlong mala byť záverečným číslom koncertu, no jej uvedenie bolo trochu dlhšie než obvykle, keďže Dave Grohl sa pesničku z roku 1997 rozhodol venovať svojej žene Jordyn Blum, ktorá mala práve 28. mája narodeniny.

Poprosil preto fanúšikov, aby jej ešte pred odohratím skladby spolu s ním zaspievali "Happy Birthday". Predslov a gratulácia manželke však zjavne nezapadali do prísneho časového plánu festivalu, ktorý kvôli možnej pokute pri rušení nočného kľudu musel skončiť presne o 22:00. A tak sa stalo, že kapela pieseň dohrať nestihla. Tesne pred medzihrou a posledným refrénom ju totiž spolu so 40-tisícovým davom festivalu BottleRock náhle prekvapil vypnutý zvuk v hlavných reproduktoroch.

Po krátkych rozpakoch však prišlo niečo, na čo návštevníci festivalu len tak nezabudnú. Grohl sa rozhodol, že skladbu dokončia a spolu s celou kapelou sa s plnou vervou pustili do hrania. Následne vyzval fanúšikov k spevu a posledný refrén tak predsalen zaznel. Celé je to samozrejme zaznamenané na viacerých videách, ktoré (rovnako ako spevákov hlas na konci dvojhodinového koncertu) neohúria kvalitou, ale tá atmosféra naozaj stojí za to.

(k vypnutiu veľkých reproduktorov dôjde v čase okolo 5:30)

(3:30)

Organizátori festivalu BottleRock musia dodržiavať nočný kľud s maximálnou prísnosťou po tom, ako sa v roku 2013 obyvatelia priľahlých štvrtí sťažovali na nadmerný hluk. V roku 2014 takisto náhle ukončili vystúpenie anglickej kapely The Cure.

PS: Foo Fighters sa v rámci tohtoročného letného turné predstavia aj v našich končinách - 26. júna v Budapešti, 27. júna v pražskej O2 arene a 29. júna na festivale Open'er v poľskom meste Gdynia.

PS2: Rok 2015, pamätáte? Dave Grohl je najväčší pán: Na koncerte si zlomil nohu, dohral ho o barlách

Text: Hudba.sk, pm
Foto: Owen Sweeney/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: Foo Fighters