Amfiteáter v Banskej Štiavnici je obľúbeným a vyhľadávaným miestom nielen pre miestnych, ale aj pre ľudí zo širokého okolia. Od odovzdania amfiteátra do rúk Mira Táslera z IMT Smile sa realizovalo už niekoľko významných podujatí, koncertov, ale aj úprav, ktorých cieľom je zachovať amfiteáter pre budúce generácie.

Amfiteáter prešiel za posledné roky značnou premenou. Investície, ktoré boli vynaložené na jeho revitalizáciu, začínajú okrem počiatočných najsúrnejších a nie vždy voľným okom viditeľných sanácií, naberať ďalšie obrysy. Okrem počiatočných záchranných prác boli opravené toalety, vymenená sanita a obloženie, komplexne zrekonštruovaná strecha nad toaletami a začaté práce v budove nad premietačkou. Dokončenie prác a kompletná výmena strešnej krytiny sa v rámci tejto budovy očakáva do konca júla tohto roka.

Okrem toho boli obnovené poškodené lavičky, bolo vykonané odizolovanie a výmena povrchu pódia a vyčistený areál od náletových a poškodených drevín. "Tento rok nás čaká ešte osadenie strešných okien na horných budovách a dokončenie strechy v hornej časti amfiteátra. Podarilo sa nám už zrekonštruovať zázemie pre správcu priestoru, vykonali sme sanáciu a odvlhčenie priestoru, protiplesňové nátery, položili sa obklady, dlažba a komplexne sme upravili všetky povrchy", hovorí Miro Tásler.

V pláne na tento rok je aj spustenie verejných toaliet návštevníkom Banskej Štiavnice, čo určite poteší všetkých, ktorí si prídu pozrieť Nový zámok.

Pestrý program pre domácich i turistov počas celého leta

Známy hudobník z kapely IMT Smile, Miro Tásler, tiež avizuje, že aj túto sezónu sa môžeme tešiť na bohatý kultúrny program. Celú šnúru zaujímavých podujatí už 8. júla odštartuje koncertná spolupráca GeišbergovcovKatky Koščovej. Stretnutie autorskej tvorby Katky Koščovej a Daniela Špinera s osobitým pesničkárstvom dvoch generácií Geišbergovcov v sebe nesie prísľub nevšedného zážitku. 

Obrovským úspechom minulý rok skončil na amfiteátri totálne vypredaný koncert IMT Smile a práve kvôli skvelým ohlasom sa kapela vracia do Banskej Štiavnice, aby 22. júla opäť vystúpila v tomto krásnom priestore. Hneď na druhý deň, 23. júla, bude v priestoroch amfiteátra uvedený jedinečný projekt Hrana, ktorý prezentuje fenomenálne dielo Mareka Brezovského v podaní špičkových slovenských muzikantov pod vedením Oskara Rózsu.

Ďalšie zaujímavé spojenie sľubuje koncert bratislavskej kapely Para a speváčky Jany Kirschner, ktorí vystúpia 4. augusta.  

Ani tento rok by sa nezaobišiel bez tradičného festivalu filmov 4 živly, ktorý okrem bohatého programu plného hraných, dokumentárnych, animovaných, či experimentálnych filmov ponúka aj zaujímavé workshopy a prezentácie. Festival sa uskutoční od 10. do 13. augusta.  

O týždeň neskôr, 20. augusta, sa uskutoční ďalší ročník tradičného hudobno-umeleckého festivalu Osmidiv, na ktorom sa predstaví množstvo zaujímavých interpretov. V programe sú avizovaní aj Chiki Liki Tu-a, Maduar, Peter Cmorik a Žena z lesoparku. Záverečným podujatím leta v amfiteátri v Banskej Štiavnici bude 26. augusta stand-up comedy show Temné kecy Iva Ladižinského, Jara Szaba, Fuča Mariňáka a ich špeciálnych hostí.

Redakciu Hudba.sk informovala Hana Tásler.  

Foto: Martin Hesko